Tàrtar de gamba panxuda de Vilanova

El cuiner de L'Arrosseria de Cunit, Andreu Ruiz, explica com preparar-lo a casa perquè sigui fet i menjat

Tàrtar de gamba panxuda de Vilanova

Ingredients per a 1 persona

  • 120 g de cua de gamba blanca pelada
  • 5 g de tàperes picades
  • 5 g de cogombre envinagrat
  • 5 g de ceba tendra picada
  • 5 g d’anxova picada
  • 4 gotes de tabasco
  • 3 gotes de brandi
  • 1 rovell d’ou
  • Oli d’oliva verge extra
  • 1 cullerada petita de mostassa antiga
  • Sal
  • Pebre negre

Guarniment opcional

  • Pètals de flors comestibles

Elaboració

  1. Comenceu fent una emulsió a mà entre l’ou i l’oli d’oliva verge. Feu-ho en un bol mitjà, que pugueu ficar dins d’un bol més gros, on tindreu a la base gel picat. Si feu aquest truc, comprovareu que la barreja dels dos ingredients és més ràpida. Us ha de quedar com una maionesa.
  2. Un cop aconseguit, afegiu-hi el tabasco, el brandi, el cogombre (tallat petit), les tàperes (també tallades), les anxoves (a trossos petits) i la ceba tendra (també a trossets). Barregeu-ho.
  3. Hi faltarà el toc de mostassa antiga, que ha de ser una punteta petita.
  4. Peleu les gambes i quedeu-vos amb les cues, que tallareu per la meitat, com en filets. Reserveu-ne els caps.
  5. Afegiu les gambes a la barreja preparada.
  6. Extraieu els coralls dels caps d’unes quantes gambes i mescleu-los, en cru, amb la barreja.
  7. Rectifiqueu de sal i pebre. I ja estarà. Si en teniu, com a guarniment hi podeu posar al capdamunt pètals de flors comestibles.
El cuiner Andreu Ruiz, de l'Arrosseria de Cunit

Consell

Les gambes no cal congelar-les prèviament per fer aquest plat, que és en cru, perquè el marisc no corre perill d’anisakis.

La recepta ha de ser preparada i menjada al moment perquè conté ou cru; per tant, no la deseu per a un altre dia ni tampoc la deixeu gaires hores a temperatura ambient. Tan bon punt la feu, us la mengeu. A l’estiu tota precaució amb els ous és poca. De fet, si voleu comprovar que els ous són frescos, quan feu servir el que necessiteu per a la recepta sacsegeu-lo a prop de l’orella. Si el soroll que fa l’ou és lleuger, com un cling-cling, voldrà dir que està en bon estat.

stats