Sopa freda de tomàquet i oli d'alfàbrega
El cuiner Raimon Braun, del restaurant Hispània, d'Arenys de Mar, explica com preparar-la a casa
26/08/2022
2 min
Ingredients per a 4 persones
- 1 kg de tomàquet
- 2 cebes
- 1 carabassó
- 1 branca i ½ d’api
- 2 litres d’aigua mineral
- Oli d’oliva verge extra
- Sal gruixuda
- Pebre
- Sucre
- Pa
Per a l’oli d’alfàbrega
- Oli d’oliva verge extra
- Alfàbrega
Elaboració
- Per començar, talleu la ceba i sofregiu-la en una cassola amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra. Tot seguit poseu-hi el carabassó i l’api. Saleu-los.
- Quan estiguin cuits, poseu-hi el tomàquet, tallat, i cuineu-los amanits amb sal, sucre i pebre negre.
- Un cop tingueu tots els ingredients cuits, tireu-hi aigua i remeneu-ho. Ho heu de portar a ebullició.
- Quan arrenqui el bull, compteu uns cinc minuts. Rectifiqueu-ho de sal i apagueu el foc.
- Quan estigui tebi, bateu-ho amb l’ajut de la batedora elèctrica i tot seguit coleu-ho pel colador xinès fins que aconseguiu una textura fina. Reserveu-ho.
- Mentrestant, prepareu l’oli d’alfàbrega. Tritureu l’oli amb les fulles d’alfàbrega. Quan ho tingueu ben batut, reserveu-ho.
- En una paella a part, amb un raig d’oli d’oliva, fregiu pa, tallat a daus. El pa ha de ser fregit i posat a la sopa just abans de menjar.
- Per acabar el plat, en un bol blanc aboqueu-hi la sopa, després hi tireu un raig d’oli d’oliva d’alfàbrega, que hi aportarà un toc verd, i per últim els daus de pa fregit, el toc cruixent.
Consell
Aquesta recepta és ideal per preparar un dia i menjar-se-la l’endemà, perquè així la podreu desar a la nevera i serà ben freda. De fet, el consell imprescindible és que us la mengeu freda. L’única prevenció és el pa fregit, que sí que ha de ser fet i menjat al moment si el voleu per damunt de la crema.
Per continuar, feu servir els tomàquets madurs, aquells que potser tenen un aspecte que no faríeu servir per a les amanides. A la sopa aportaran un gust ben bo.