Sopa freda de tomàquet i oli d'alfàbrega

El cuiner Raimon Braun, del restaurant Hispània, d'Arenys de Mar, explica com preparar-la a casa

Crema freda de tomàquet i oli d'alfàbrega

Ingredients per a 4 persones

  • 1 kg de tomàquet
  • 2 cebes
  • 1 carabassó
  • 1 branca i ½ d’api
  • 2 litres d’aigua mineral
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal gruixuda
  • Pebre
  • Sucre
  • Pa

Per a l’oli d’alfàbrega

  • Oli d’oliva verge extra
  • Alfàbrega

Elaboració

  1. Per començar, talleu la ceba i sofregiu-la en una cassola amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra. Tot seguit poseu-hi el carabassó i l’api. Saleu-los.
  2. Quan estiguin cuits, poseu-hi el tomàquet, tallat, i cuineu-los amanits amb sal, sucre i pebre negre.
  3. Un cop tingueu tots els ingredients cuits, tireu-hi aigua i remeneu-ho. Ho heu de portar a ebullició.
  4. Quan arrenqui el bull, compteu uns cinc minuts. Rectifiqueu-ho de sal i apagueu el foc.
  5. Quan estigui tebi, bateu-ho amb l’ajut de la batedora elèctrica i tot seguit coleu-ho pel colador xinès fins que aconseguiu una textura fina. Reserveu-ho.
  6. Mentrestant, prepareu l’oli d’alfàbrega. Tritureu l’oli amb les fulles d’alfàbrega. Quan ho tingueu ben batut, reserveu-ho.
  7. En una paella a part, amb un raig d’oli d’oliva, fregiu pa, tallat a daus. El pa ha de ser fregit i posat a la sopa just abans de menjar.
  8. Per acabar el plat, en un bol blanc aboqueu-hi la sopa, després hi tireu un raig d’oli d’oliva d’alfàbrega, que hi aportarà un toc verd, i per últim els daus de pa fregit, el toc cruixent.
El cuiner Raimon Braun, del restaurant Hispània d'Arenys de Mar

Consell

Aquesta recepta és ideal per preparar un dia i menjar-se-la l’endemà, perquè així la podreu desar a la nevera i serà ben freda. De fet, el consell imprescindible és que us la mengeu freda. L’única prevenció és el pa fregit, que sí que ha de ser fet i menjat al moment si el voleu per damunt de la crema.

Per continuar, feu servir els tomàquets madurs, aquells que potser tenen un aspecte que no faríeu servir per a les amanides. A la sopa aportaran un gust ben bo.

stats