Sopa de cogombre
La cuinera Ada Parellada, del restaurant Semproniana, proposa aprofitar la temporada de la verdura amb un plat fresc i saborós
26/07/2022
2 min
Ingredients per a 4 persones
- 1 kg de cogombre
- 2 pomes
- ½ pebrot verd
- 1 ceba tendra petita
- ½ gra d’all
- 100 ml d’oli d’oliva suau
- 1 branca de menta
- 4 anxoves
- Olives negres
- Sal i pebre blanc
Elaboració
- Talleu els cogombres, havent-los pelat a ratlles (una ratlla sí, una ratlla, no). És a dir, no traieu tota la pela, però reserveu-ne la part descartada. [Vegeu-ne el motiu a baix, a l’apartat de consell].
- Talleu-los a rodanxes, i poseu-les en un bol amb sal. Amb aquest procés, que popularment es diu “fer suar la verdura”, s’aconsegueix treure’n l’amargor si és que en tingués. De fet, amb altres hortalisses, com les albergínies, també es fa el mateix. Abans de cuinar-les, sempre cal que suïn. I literalment podreu comprovar que deixen anar unes petites gotes, com si fos suor.
- Passats uns minuts, tritureu junts el cogombre, la poma, el pebrot verd, la ceba tendra i l’all. Com més fi, millor per a la sopa.
- Un cop ho teniu, feu una segona triturada amb l’oli d’oliva, que l’haureu d’anar abocant a poc a poc perquè faci emulsió.
- Tireu-hi pebre blanc.
- Talleu les tires de pela de cogombre a la juliana.
- Piqueu la menta amb un ganivet esmolat, perquè, si no, s’oxida.
- En un bol, aboqueu la sopa, i afegiu-hi uns trossos d’anxoves i olives partides per la meitat i la menta i la pela de cogombre picades.
Consell
Si els cogombres són grossos, podrien amarguejar. Una manera de comprovar-ho, és tastar-los. Però com que aquest pas pot ser lent, i per no haver-los de descartar: peleu-los a tires, és a dir, una tira sí, una tira, no. Si feu ús dels peladors serà fàcil. I, el més important, reserveu la pela descartada, perquè en aquesta mateixa recepta ja en fareu ús.