'Salmorejo' amb Ricard Formoso
El cuiner de la bodega La Puntual de Barcelona explica com preparar-lo a casa
29/07/2021
2 min
El cuiner Ricard Formoso, de la bodega La Puntual de Barcelona, explica com preparar un salmorejo refrescant, que pot portar com a ingredients opcionals per acompanyar ou dur i pernil ibèric.
Ingredients per a 4 persones
- 1 quilo de tomàquets madurs
- 150 ml d'oli d'oliva verge extra
- 200 grams de pa de fogassa (la molla i la crosta)
- 1 gra d'all pelat i sense el nervi interior
- Sal i pebre
- 2 ous durs i pernil ibèric a daus (opcionals per al guarniment final del plat)
Elaboració
- Netegeu els tomàquets amb la pell inclosa amb un raig d'aigua. Tritureu-los amb l'ajut d'una batedora elèctrica i coleu-los en un colador xinès. El triturat ha de deixar els tomàquets nets sense les llavors interiors.
- Afegiu al triturat el pa i el gra d'all. Tritureu-ho tot junt amb la batedora elèctrica una altra vegada.
- Per acabar, afegiu-hi oli d'oliva i bateu-ho tot altra vegada perquè tots els ingredients quedin ben lligats.
- Salpebreu-ho.
- De forma opcional, un cop servit el salmorejo, podeu afegir-hi trossos d'ou dur, tallats a làmines, i de pernil ibèric, a daus per exemple.
Nota
El salmorejo és un plat que vol aprofitar la temporada de tomàquets i que té tantes versions com cuiners. El xef Ricard Formosa recomana el pa de tipus fogassa, i aconsella fer-ne servir la crosta també. Però n'hi ha que opten pel pa de pagès, i que assenyalen que només se n'ha de fer servir la molla. Per continuar, sobre la varietat de tomàquets, per a les preparacions en què s'han de triturar, cal optar sempre pels més madurs, siguin de la varietat que siguin. Si els feu servir verds, el resultat del plat se'n ressentirà.