Arola Poch: "Es pot viure sense tenir relacions sexuals"
Psicòloga i sexòloga
BarcelonaL’estiu és l’escenari més propici per al sexe. Fins i tot els estudis científics ho avalen: el sol genera vitamina D, que està vinculada amb la testosterona i que fa que tinguem més desig. Més enllà de la biologia, tot són factors estimulants: el fet de tenir vacances, menys estrès i anar més lleugers de roba. Però ¿quina és l’equació per al sexe? "Temps i actitud mental", respon Arola Poch (Barcelona, 1980), psicòloga i sexòloga, i una de les divulgadores més populars als mitjans i les xarxes socials. "Si jo erotitzo la meva ment, sigui amb fantasies, llegint o amb pel·lícules, la ment fa moure la resta del cos i acabarà apareixent el desig. El sexe no el tenim als genitals, el tenim al cap", explica.
Esclar que també passa el contrari: "Sense ganes, curiositat o interès, el cos s’anirà adormint –diu–. I no passa res, no és obligatori, per descomptat. Es pot viure perfectament sense tenir relacions sexuals. El mite del dipòsit de desig que es va omplint i un dia explota no és veritat". Aquí Poch toca un tema delicat. Perquè si el sexe és un tabú, no tenir sexe també ho és. ¿El sexe defineix com està la parella? Si una parella no té sexe, ¿ja no és una parella? "Les parelles passen circumstàncies diverses. La seqüència habitual és que a l’inici hi hagi més passió i això es vagi relaxant. A més, el dia a dia pot matar la passió, perquè el morbo s’alimenta del que és desconegut. Per a mi, el que no s’ha de perdre mai és la intimitat, les carícies i els petons. I també es poden fer coses per mantenir les ganes de sexe".
Posem que l’estiu ha estat satisfactori. Ara que ja s’està acabant, ¿quines receptes pot donar per allargar la temporada alta? Els experts recomanen, si cal, planificar el sexe, tot i que sembli una mica de losers. "Pot semblar que no té morbo, però jo crec que té més coses positives que negatives. Perquè se li fa espai al sexe, perquè et prepares la cita, pots jugar a anticipar el plaer i perquè a vegades la interacció física desperta el desig", explica. Poch recomana també parlar de sexe i de les fantasies sexuals perquè, es portin a terme o no, "ja és preparar el context, i tot això són els preliminars".
Curiosament, hi ha qui considera que una via per reactivar el matrimoni és tenint sexe amb altres persones, sigui obrint la parella o sent infidel. "Si mantinc el cos i la ment activa sexualment tindré més ganes de tenir relacions sexuals. El sexe alimenta el sexe. Ara bé, millor fer-ho de manera honesta i transparent", resol la sexòloga, que a la seva consulta respon sobre com es pot obrir (bé) la parella.
Un dels tabús que li agrada tombar és que l’instint masculí és irrefrenable: "Et pots controlar, no fotem. Som animals, però racionals. La sexualitat és biològica, però també psicològica i social. Que ells sempre en tinguin més ganes és un estereotip", afirma. De fet, Poch està especialitzada en diversitat relacional i en sexualitat no normativa, com les pràctiques BDSM o fetitxistes, que no són tan minoritàries com podem pensar. "Hi ha persones que no viuen bé que els agradin pràctiques que no són considerades normals, perquè la sexualitat és molt cultural. Però tot allò que es faci de manera sana, responsable i consensuada, que són els mínims, si et fa sentir bé, està bé", defensa. Ella recomana provar-ho a casa. "L’alliberació sexual no és fer moltes coses i provar-ho tot, és entendre que hi ha moltes possibilitats, no tenir prejudicis i saber que no has d'autolimitar-te, però fins allà on vulguis. La diversitat en sexualitat és el que ens defineix".