Pilotes amb salsa de tàperes

El cuiner de Menorca Pau Sintes proposa una recepta que ha pensat a partir d'un tast que va fer en una casa per Sant Joan a Ciutadella

Mandonguilles amb tàperes

Ingredients per a 4 persones

  • 500 g de carn de vedella
  • Picada d’all i julivert
  • Farina
  • 3 cullerades soperes de tàperes envinagrades
  • 3 cebes de Figueres
  • Pebre verd
  • Pebre vermell
  • 3 tomàquets de pera madurs
  • 1 got de vi negre
  • 2 grans d’all
  • 1 fulla de llorer
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre

Elaboració

  1. Barregeu la carn amb dues cullerades de sal, pebre i all i julivert.
  2. Marqueu una mica la carn a la planxa.
  3. Formeu les pilotes (mandonguilles) de la mida que desitgeu. A Menorca són més petites que les habituals al Principat.
  4. Talleu totes les verdures a la juliana. Feu-ho també amb l’all i el tomàquet, el qual prèviament haureu pelat.
  5. Enfarineu les pilotes.
  6. Escalfeu l’oli, i sofregiu-hi les pilotes.
  7. Un cop fet, reserveu-les.
  8. A la paella amb el mateix oli, poseu-hi l’all, la ceba, els tomàquets i la fulla de llorer. Salpebreu-ho, amb els dos tipus de pebres. Sofregiu-ho a foc suau fins que aconseguiu una textura de confitat.
  9. Tireu-hi un got de vi negre, i quan comproveu que l’alcohol s’ha reduït (o que no faci olor d’alcohol), tireu-hi dues cullerades soperes de tàperes i dues cullerades més del seu suc. Cuineu-ho a foc suau durant quaranta minuts seguits.
  10. Passat aquest temps, apagueu el foc. Deixeu-ho refredar.
  11. Aboqueu la salsa al got de la batedora, tritureu-ho.
  12. Afegiu la salsa triturada a les pilotes, i torneu a encendre el foc durant deu minuts més.
  13. Emplateu-ho decorant el plat amb una cullerada extra de tàperes.
El cuiner de Menorca Pau Sintes

Consell

Aquest plat, com els guisats, serà més bo si el deixeu reposar unes hores. Així que la proposta és que el feu ben d’hora al matí i trobar-vos-el fet al migdia. Aleshores tan sols caldrà que l’escalfeu a foc baix uns minuts, i ja estarà. Si us en sobra, el podeu reaprofitar en altres àpats, per exemple en entrepans. De fet, els “cocs de pilotes”, com en diuen els menorquins, són dels entrepans més estimats a l’illa.

Bon profit!

stats