Pilotes de morena amb mongetes de Castellfollit del Boix, amb Sílvia Anglada
La cuinera del restaurant Es Tast de na Sílvia de Ciutadella explica com preparar-ne a casa
23/08/2021
2 min
La cuinera Sílvia Anglada, del restaurant Es Tast de na Sílvia, de Ciutadella (Menorca), revela com preparar a casa una recepta en què aposta per recuperar un peix oblidat, la morena.
Ingredients per a 4 persones
Per al brou de morena
- Espina, cap i cua de morena
- Part verda de dues cebes tendres
- 1 gra d'all
- 1 tomàquet
- Oli d’oliva verge extra
- Vi negre de Menorca
- Aigua mineral
Elaboració
- Col·loqueu en una cassola l'espina i la cua de morena amb la part verda de les cebes tendres, l'all i el tomàquet. Sofregiu-ho amb oli d’oliva fins que es dauri. Desglaceu-ho amb un raig de vi negre, preferentment de Menorca. Deixeu reduir el vi i tot seguit afegiu-hi aigua només per cobrir just els ingredients. Heu d’aconseguir un brou concentrat i gelatinós.
—
Per a les pilotes de morena amb mongetes
- 1 ventresca de morena
- 400 g de mongetes bullides
- Sofregit (oli d'oliva, pebre verd, all, ceba i tomàquet de penjar)
- Vi negre de Menorca
- Pebre vermell fumat
- Bitxo
- Clau
- Safrà
- Sal
- Farina d’arròs
—
Per a la picada
- Ametlles torrades
- Avellanes torrades
- Xocolata
- Una mica de pa
- Fils de safrà
- Una mica de vi negre de Menorca, reduït
- Una mica del brou de morena
Elaboració
- El primer pas és preparar el sofregit. Reserveu-lo.
- Filetegeu la ventresca. Reserveu també la pell de la morena per a un pas posterior.
- Tot seguit talleu la ventresca a daus petits, i afegiu-hi clau, safrà, sal, bitxo i farina d’arròs. Remeneu-ho i feu-ne pilotes (mandonguilles) petites. Reserveu-les.
- En una cassola al foc, poseu-hi tres cullerades soperes del sofregit i un polsim de pebre vermell fumat, i cobriu-ho amb el brou de morena, colat. Deixeu que s’amalgami uns cinc minuts a foc fluix.
- Poseu-hi les mongetes. No ho remeneu amb una cullera perquè les mongetes es trencarien.
- Talleu la pell de la morena a trossos petits. Un cop tallats, rostiu-los en una paella a part amb un raig d’oli d’oliva. Afegiu-ho a la cassola i rectifiqueu-ho de sal, pebre i bitxo.
- El toc final serà una picada en un morter.
- Sacsegeu la cassola, apagueu el foc, afegiu-hi les pilotes, que es facin deu segons, i deixeu-ho reposar.