Orecchiette all’ortolana (pasta amb verdures)
Antonella Speranza, autora del blog 'La pasta per als catalans', explica com preparar una pasta en forma d’orella típica de la Puglia
03/08/2022
2 min
Ingredients per a 4-5 persones
- 350 g de pasta
- 1 albergínia
- 1 carabassó
- 3 o 4 pebrots verds
- 1 ceba
- 10 tomàquets cirerols o 5 tomàquets per sucar
- 2 grans d’all sencers i pelats
- Alfàbrega en abundància
- Formatge parmesà en abundància
- Oli d’oliva verge extra
- Sal
Elaboració
- Talleu totes les verdures en daus petits i coeu-les per separat.
- Els carabassons, fregiu-los, perquè, si no, s’estoven en excés. Feu servir oli en abundància per fregir, i aneu-ho fent en quantitats petites.
- Les albergínies, feu-les al forn, posades sobre paper sulfuritzat amb un rajolí d’oli. Si no, també podeu fer-ho en la fregidora d’aire, amb poquíssim oli. Fregides són boníssimes, però xuclen massa oli.
- Els pebrots, saltegeu-los a la paella amb poc oli. També queden molt bé amb la fregidora d’aire.
- Una vegada preparades les verdures, poseu l’aigua a bullir (recordeu que la proporció és 1 litre d’aigua i 10 grams de sal per cada 100 grams de pasta). Respecteu el temps de cocció que recomani el productor, i quan la pasta estigui cuita, no llenceu tota l'aigua; reserveu-ne per a l’elaboració final de la recepta.
- En una cassola ampla, on després hi haureu d’abocar la pasta, escalfeu un raig d’oli i abans que estigui molt calent afegiu-hi els alls i la ceba picada.
- Minuts abans que l’all i la ceba agafin color, afegiu-hi els tomàquets, aixafeu-los amb l’ajut d’una forquilla i, tot seguit, afegiu-hi totes les verdures.
- Afegiu un parell de cullerots d’aigua de la cocció de la pasta i deixeu que faci xup-xup tres o quatre minuts amb la tapa posada.
- Afegiu-hi l’alfàbrega, apagueu el foc i tapeu-ho.
- Aboqueu la pasta a la cassola juntament amb les verdures amb la flama encesa a foc viu. Saltegeu-hi la pasta i afegiu-hi un altre cullerot d’aigua de cocció i el formatge parmesà. Deixeu que es faci un altre minut i apagueu el foc.
- Emplateu-ho, afegiu-hi més formatge parmesà i ja estarà.
Consell
Es pot menjar calent o a temperatura ambient. I la recepta varia segons les verdures de temporada, i també segons com es coguin: fregides, al forn, bullides...