Orecchiette all’ortolana (pasta amb verdures)

Antonella Speranza, autora del blog 'La pasta per als catalans', explica com preparar una pasta en forma d’orella típica de la Puglia

Orelletes amb verdures, amb formatge parmesà i alfàbrega

Ingredients per a 4-5 persones

  • 350 g de pasta
  • 1 albergínia
  • 1 carabassó
  • 3 o 4 pebrots verds
  • 1 ceba
  • 10 tomàquets cirerols o 5 tomàquets per sucar
  • 2 grans d’all sencers i pelats
  • Alfàbrega en abundància
  • Formatge parmesà en abundància
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Elaboració

  1. Talleu totes les verdures en daus petits i coeu-les per separat.
  2. Els carabassons, fregiu-los, perquè, si no, s’estoven en excés. Feu servir oli en abundància per fregir, i aneu-ho fent en quantitats petites.
  3. Les albergínies, feu-les al forn, posades sobre paper sulfuritzat amb un rajolí d’oli. Si no, també podeu fer-ho en la fregidora d’aire, amb poquíssim oli. Fregides són boníssimes, però xuclen massa oli.
  4. Els pebrots, saltegeu-los a la paella amb poc oli. També queden molt bé amb la fregidora d’aire.
  5. Una vegada preparades les verdures, poseu l’aigua a bullir (recordeu que la proporció és 1 litre d’aigua i 10 grams de sal per cada 100 grams de pasta). Respecteu el temps de cocció que recomani el productor, i quan la pasta estigui cuita, no llenceu tota l'aigua; reserveu-ne per a l’elaboració final de la recepta.
  6. En una cassola ampla, on després hi haureu d’abocar la pasta, escalfeu un raig d’oli i abans que estigui molt calent afegiu-hi els alls i la ceba picada.
  7. Minuts abans que l’all i la ceba agafin color, afegiu-hi els tomàquets, aixafeu-los amb l’ajut d’una forquilla i, tot seguit, afegiu-hi totes les verdures.
  8. Afegiu un parell de cullerots d’aigua de la cocció de la pasta i deixeu que faci xup-xup tres o quatre minuts amb la tapa posada.
  9. Afegiu-hi l’alfàbrega, apagueu el foc i tapeu-ho.
  10. Aboqueu la pasta a la cassola juntament amb les verdures amb la flama encesa a foc viu. Saltegeu-hi la pasta i afegiu-hi un altre cullerot d’aigua de cocció i el formatge parmesà. Deixeu que es faci un altre minut i apagueu el foc.
  11. Emplateu-ho, afegiu-hi més formatge parmesà i ja estarà.
Antonella Speranza, autora del blog La pasta per als catalans

Consell

Es pot menjar calent o a temperatura ambient. I la recepta varia segons les verdures de temporada, i també segons com es coguin: fregides, al forn, bullides...

 

 

 

 

stats