Les xarxes socials són un bon aparador de com evoluciona la verema, que a Catalunya es pot arribar a allargar fins al novembre a les vinyes més tardanes d'alta muntanya. El celler Bàrbara Forés (DO Terra Alta) comparteix a les seves xarxes per segon any consecutiu el Quadern de verema, pilotat per Pili Sanmartín –6a generació del celler–, que escriu de les novetats que es van succeint amb un estil molt arrelat a la terra. A més, Albet i Noya (DO Penedès) ha llançat enguany el Vietari, un vídeo setmanal sobre com avança la verema relatada en primera persona pels seus protagonistes.
Els millors plans entre vinyes per no perdre’s la verema
L'arribada de la collita del raïm multiplica les activitats recreatives al voltant del vi i la seva elaboració
BarcelonaLa verema ja ha començat –a les vinyes més primerenques d’aquestes latituds es va iniciar a finals de juliol i es pot allargar fins al novembre a les més tardanes–, però el raïm per elaborar vi no és l’únic rèdit que se n’obté: aquests dies és el tret de sortida de les activitats que ofereixen l'oportunitat de convertir-se en veremador per un dia, sentir com és trepitjar el raïm amb els peus i sorprendre el paladar amb el gust de fruita del most fresc. La notable millora de la pandèmia ha fet que els cellers i denominacions d'origen s'hagin atrevit ara a recuperar les propostes que s'havien deixat de fer i a programar-ne de noves –moltes sota reserva prèvia encara que siguin gratuïtes–, però enguany els amants del vi també poden gaudir d'un nou al·licient que ha suposat un salt endavant per al mapa enoturístic català: el nou celler de Perelada.
El Penedès és un dels indrets més atrafegats durant la collita del raïm i concentra diverses propostes obertes a tothom. Una de les primerenques és la setena Verema del Cava, els caps de setmana del 26 d'agost al 25 de setembre: 16 cellers han preparat jornades vinculades a la collita: s'enceta amb un sopar de verema amb música en viu a Sumarroca, i entre les altres opcions figura una visita amb tast i trepitjada de raïm a Caves Vilarnau, o la clàssica verema i tast de 25 raïms diferents a Cava Guilera. El cap de setmana del 3 i 4 de setembre es fa la tercera Festa de la Verema de la Ruta del Vi del Penedès i enguany 18 cellers acullen pícnics a peu de vinya, com Eudald Massana, Llopart o Família Torres. Al cap de pocs dies, el 7 i 8 de setembre, a Sant Sadurní d'Anoia es recupera la Festa de la Fil·loxera. Aquesta celebració popular, amb 40 anys de trajectòria, rememora com a finals del segle XIX es va vèncer la plaga de la fil·loxera recorrent al peu americà –la soca i arrels dels ceps– perquè resisteix l'insecte; això sí, aquesta solució va arribar després que la vinya preexistent hagués quedat arrasada.
Més enllà del Penedès, la celebració més prematura és la 51a Festa de la Verema de la DO Conca de Barberà del 26 al 28 d'agost a l'Espluga de Francolí. Aquest any s'aixequen restriccions de la pandèmia i no caldrà inscripció prèvia per assistir a la mostra de la plaça Montserrat Canal. Del 8 al 18 de setembre és el torn de la 48a Festa de la Verema d'Alella, que inclou tastos –amb Audrey Doré, sommelier del Celler de Can Roca, o la xef Iolanda Bustos– i enguany estrena el Vinema, una mostra de curts cinematogràfics amb tastos de vins i gastronomia. I el 10 de setembre es fa la 24a Festa del Vi i la Verema a l’Antiga de Poboleda (Priorat) amb un tast dels cellers del poble. Hi ha cellers que suspenen la rebuda de visitants aquests dies perquè prou feina tenen per elaborar un bon vi, però n'hi ha que programen activitats pel seu compte, com els sopars de verema d'Oller del Mas (DO Pla de Bages) els dijous i divendres del 2 al 23 de setembre, o a la DO Empordà, La Vinyeta acull la verema en família els dos primers caps de setmana de setembre o Empordàlia l'activitat de collir raïm i fer-se el most els dissabtes de setembre. A la Festa de la Mercè de Barcelona no hi haurà la tradicional Mostra de Vins i Caves de Catalunya, sinó un espai amb vins de totes les DO del 23 al 25 de setembre als jardins del Palau Robert, mentre que per a la 27a Festa de la Verema del Bages, amb l'epicentre a Artés, caldrà esperar l'1 i 2 d'octubre.
Una de les activitats més singulars del vi català que torna després de l'aturada pandèmica és la Verema Solidària. En aquesta cinquena edició hi participen quatre cellers que organitzen una jornada per viure la verema un dissabte o diumenge de setembre per 40 euros per persona. Els diners recaptats es destinen a finalitats socials o en suport de la investigació mèdica –seran per a Saó Prat, La Nineta dels Ulls, Centre Heura i Fundació MSD– i la primera verema és el 4 de setembre a Can Morral del Molí, a cavall entre Ullastrell (Vallès Occidental) i Abrera (Baix Llobregat). Després es fa a Altavins, de Batea (Terra Alta); Finca Parera, de Sant Llorenç d'Hortons (Alt Penedès), i Can Calopa, de la cooperativa L'Olivera, al vessant de Collserola que pertany a Barcelona.
A més del Vinema d'Alella, altres activitats mariden expressions artístiques i vi en temps de verema. El celler Masroig (DO Montsant), del Masroig, al Priorat, acull l'exposició fotogràfica Somriures del Masroig, un crit contra el despoblament rural organitzat amb Looking For Smiles, un projecte creatiu que reivindica una societat més oberta i positiva a través dels somriures. La mostra es pot veure fins al novembre i ara també hi ha un lloc per a la música: aquest diumenge arrenca al Priorat el Festival Terrer –uneix paisatge, cultura i vi fins al desembre– amb un concert de música sacra de Marc Vilajuana a la Cartoixa d’Escaladei; el divendres 26 d'agost al celler empordanès de La Vinyeta hi ha un concert de la cantautora Sandra Bautista amb sopar; el 27 d'agost el Duo Jovicic-Scevola presenta l’espectacle Dones compositores a Mas Blanch i Jové (DO Costers de Segre), i el mateix vespre a Can Calopa (el celler de L'Olivera a Collserola) s'ofereix la vetllada Corrandes són corrandes de música tradicional.
La verema també es pot viure tot passejant pels camins i senders que envolten les vinyes, sempre procurant no interrompre la tasca dels veremadors ni el pas de tractors. Els territoris emparats per denominacions d'origen acostumen a tenir una ruta del vi, amb el respectiu lloc web, que conté informació sobre cellers –alguns compten amb bar de vins– i d’on menjar o dormir entre vinyes –entre els indrets més singulars per fer-hi nit hi ha les cabanes d'Oller del Mas a Manresa o bé del Penedès, Barraca entre Vinyes i el glàmping de Can Batlle–. A més, al Penedès disposeu de Camins del Cava, una aplicació amb rutes a peu o en bicicleta fins als cellers del voltant de Sant Sadurní d'Anoia. La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages també acaba d'estrenar un joc digital interactiu per aprendre sobre vi accessible mitjançant codis QR que es troben en sis bars de vins de cellers.
Hi ha dues incorporacions al mapa enoturístic català que són visitables tot l'any, però en aquesta època potser teniu la sort de coincidir-hi amb la verema. Aquest estiu s'ha obert al públic el nou celler Perelada, dissenyat per RCR només per a l'elaboració de vins DO Empordà d’aquest celler. Aspira a marcar la diferència d’altres experiències amb un recorregut per les instal·lacions –amb parets de formigó, però de colors i textures que evoquen la terra– que comença al Laberint amb una immersió sensorial a les finques més singulars de Perelada mitjançant vídeos curts projectats a les parets. Per la seva banda, el celler Raimat (DO Costers de Segre i del grup Raventós Codorníu) va estrenar fa poc més d'un any Raimat Natura, un espai de 700 hectàrees a l'aire lliure on conviuen el conreu de la vinya i zones naturals amb múltiples animals, com ocells aquàtics. Es pot recórrer a peu, en bicicleta o globus.
Els viticultors i enòlegs han de dedicar cada cop més esforços a adaptar-se als canvis accelerats del clima i una de les conseqüències és que l'inici de la verema arriba més prematurament. Segons l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), enguany ha estat marcat per la calor i l'escassetat de pluges, i la verema s'avança entre set i deu dies en diversos territoris vitivinícoles de Catalunya, si bé hi ha cellers que estimen que en algunes vinyes pot haver-se anticipat més i tot. A peu de vinya també preocupa la proliferació dels senglars, que poden arrasar el raïm si no es prenen mesures –com posar tanques perquè aquests animals no accedeixin als camps–, i els cellers també tenen maldecaps per l'increment de preus dels subministraments necessaris per embotellar el vi i, en especial, davant l'escassetat de vidre.