Oci

Manual per veure les llàgrimes de Sant Llorenç

La nit del 12 al 13 d'agost serà la més favorable per observar la pluja d'estels més popular de l'estiu

BarcelonaEl turisme astronòmic no és nou, es tracta d’anar a llocs amb condicions òptimes per observar el cel, les estrelles o els astres a cel obert, a simple vista o a través d’estris com telescopis o prismàtics. És una activitat fàcil, barata i molt enriquidora on només cal tenir ganes de contemplar l’espectacle que ens ofereix la natura. “És tan senzill com mirar el cel, encara que si vols gaudir realment l’experiència és millor preparar-se abans d’anar-hi. Saber què t’hi trobaràs i en què t’hauràs de fixar”, recomana Joan Anton Català, astrofísic i divulgador científic. 

L’estiu és perfecte per contemplar el cel de nit, ja que les temperatures són agradables i conviden a estar a la fresca. I a Catalunya durant l’estiu i el principi de la tardor fins i tot es pot veure la Via Làctia, la nostra galàxia, si es tenen les condicions adequades i se segueixen una sèrie de recomanacions. Un altre dels espectacles astronòmics estiuencs és la pluja de Sant Llorenç, els Perseids, la pluja d’estels més famosa i una de les més boniques, que té lloc entre el 12 i el 15 d’agost i la màxima activitat de la qual enguany serà durant la nit de dissabte a diumenge, amb uns 100 meteors per hora.

Cargando
No hay anuncios

Com les observem?

Depèn del que es vulgui observar és millor fer-ho a ull nu, com ara amb les pluges d’estels o un cel estrellat, fenòmens amb els quals no té cap sentit utilitzar un instrument perquè redueix la capacitat de visió. Fins i tot es pot veure a simple vista la Via Làctia, encara que amb prismàtics aquella taca difusa es transformarà en un mar d’estels. També són recomanables els prismàtics per a algunes nebuloses o agrupacions d’estels i per a la lluna, sobretot quan està en fase creixent o minvant –res a fer si està plena, perquè hi ha massa llum i ni tan sols es poden veure els cràters–. Si vols més llunes, amb prismàtics es poden veure les quatre principals de Júpiter des de pràcticament qualsevol lloc. Això sí, aquest estiu es veuran més de matinada i en qualsevol moment a la tardor. Només cal saber a on s’ha d’enfocar i tenir paciència. 

Recomanacions per contemplar el cel nocturn

L’astrofísic i divulgador científic Joan Anton Català ens ofereix un seguit de consells per gaudir de l’espectacle que ens ofereix el cel. 

Cargando
No hay anuncios
  1. Cels protegits i de qualitat. Aprofita que a Catalunya tenim reserves Starlight, el màxim reconeixement mundial que atorga l’ONU, i també tenim destinacions turístiques Starlight. 
  2. Allunya’t dels nuclis urbans. Si no t'és possible, almenys has de pujar en alçada, a un terrat o el més amunt que puguis per deixar els llums de la ciutat per sota. 
  3. Prohibides les llums. Apaga mòbils, fars de cotxe… És recomanable evitar qualsevol llum blanca perquè tanca la pupil·la, que triga uns minuts fins que torna a obrir-se i a habituar-se a les condicions de la foscor. Necessitem uns 15 minuts perquè la nostra visió s’adapti a la foscor. 
  4. Evita la lluna. Si vols observar un cel fosc i estrellat tria nits on no hi hagi lluna. Si hi ha lluna creixent fes l’observació de matinada perquè la lluna es veu al vespre, i si hi ha lluna minvant observa el cel a primera hora del vespre perquè la lluna es veu de matinada. 
  5. Posa’t còmode. Estira’t per poder mirar enlaire, evitant obstacles com arbres o edificis, o almenys que n'hi hagi el mínim al teu voltant per abastar com més cel millor. 

Segells de qualitat

Són molts els municipis que treballen per recuperar l'observació del cel, reduint la contaminació lumínica i fent inversions per canviar l’enllumenat –més intel·ligent, programable, de menor intensitat i redirigint la llum per promoure la foscor i facilitar l’observació del cel nocturn–. Allunyant-nos de les ciutats ja trobem cels ben bonics, i a més, a Catalunya tenim cels que estan protegits amb el segell Starlight, segell internacional de reconeixement de qualitat, per distingir la qualitat excel·lent d’aquests cels. 

Cargando
No hay anuncios

La certificació compta amb dues categories, les reserves Starlight, espais naturals protegits on hi ha un compromís per la defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles, i les destinacions turístiques Starlight, llocs d’interès turístic on el cel és un detall important i amb infraestructures preparades per a l’astroturisme. 

De ruta per quatre observatoris únics

Hi ha una quinzena d’observatoris astronòmics a Catalunya, algun dels quals en enclavaments excepcionals que compten amb el segell Starlight

Cargando
No hay anuncios
1.

Parc Astronòmic del Montsec

Àger (La Noguera)

A la serra del Montsec hi ha l’observatori més gran de Catalunya, que s’enorgulleix de tenir unes condicions d’observació astronòmica excepcionals. Aquí hi ha l’Ull del Montsec, un planetari multimèdia, l’únic del món que obre la seva immensa cúpula per deixar-nos bocabadats contemplant el cel. 

Cargando
No hay anuncios
2.

Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Prades (Baix Camp)

Certificat com a destinació turística Starlight i al mig d’un entorn natural incomparable per a l’observació astronòmica. El cel nocturn de les muntanyes de Prades i la serra de Montsant és un espai protegit de la contaminació lumínica. Pots sopar amb estrelles amb plats tematitzats amb motius d’astronomia i gaudir dels espectacles que organitzen.

Cargando
No hay anuncios
3.

Observatori d’Albanyà

Albanyà (Alt Empordà)

Campament Starlight des de 2015, suposa el reconeixement d’un cel extraordinari i d’unes instal·lacions que organitzen activitats que promouen el coneixement del cel estrellat, combinant ciència i turisme sostenible, respectuós amb el medi ambient. Els seus batejos astronòmics nocturns són molt recomanables per estrenar-se amb una experiència sensorial que inclou un recorregut audiovisual pel firmament. 

Cargando
No hay anuncios
4.

Observatori Fabra de Barcelona

Barcelona (Barcelonès)

És el més antic del país. Té un telescopi del 1904, un dels més grans i antics d'Europa que encara està en funcionament. Organitzen visites culturals, històriques i científiques i a l’estiu pots sopar amb estrelles, combinant l’observació astronòmica, la divulgació científica i una experiència gastronòmica, sopant a l’aire lliure en un dels millors miradors de la ciutat. 

Cargando
No hay anuncios
Aprendre a observar el cel. Eines per ajudar-nos a entendre què veiem
  • 'Guia d'Observació per a nois i noies de Joan Antoni Català' (Cossetània Edicions, 2019)<p>Una guia per gaudir del cel a simple vista, amb il·lustracions i exercicis per entendre el que estàs veient tant si mires cap al nord, el sud, l’est o l’oest.&nbsp;</p>
  • Aplicacions mòbils<p>Tant per a Android com iOs, hi ha moltes aplicacions amb les quals enfocant el mòbil al cel i a través de la seva càmera, detecten i identifiquen amb precisió els objectes –constel·lacions, estrelles o planetes–, que hi ha al cel. 'SkyView és una de les més conegudes.&nbsp;</p>
  • Programes gratuïts de simulació<p>Per saber què passarà al cel de qualsevol lloc del planeta, qualsevol dia i a qualsevol hora. L’eina perfecta per preparar-te abans d’anar a contemplar el cel. 'Stelarium', és un dels més comuns, pot descarregar-se al mòbil i a l’ordinador.&nbsp;</p>