Entrevista

David Pastor Vico: "Ser jove avui en dia és molt més difícil que fa 30 anys"

Professor de filosofia, escriptor i divulgador

David Pastor Vico fotografiat fa uns dies a Barcelona

BarcelonaParlar de filosofia i omplir auditoris amb més de 10.000 persones sembla impossible, però David Pastor Vico ho fa. Aquest professor, escriptor i divulgador amb més pinta de cantant de heavy metal que d’intel·lectual ha aconseguit convertir la filosofia en un tema d’interès per a milers de joves d’arreu del món, i especialment a Llatinoamèrica, on ha viscut els últims 10 anys i s’ha convertit en tota una celebrity. És també un personatge molt conegut a les xarxes socials, on té milers de seguidors enganxats a les seves píndoles sobre filosofia pràctica aplicada a la vida real.

El seu èxit s’ha traslladat ara a Espanya, on va arribar fa uns mesos amb la família per tractar-se d’un càncer que li va sacsejar la vida i del qual es recupera a casa seva, a Sevilla, mentre fa promoció del seu últim llibre, Ética para desconfiados (Ariel), que ja va per la segona edició.

Però quin és el seu secret? Com ha aconseguit enganxar tanta gent parlant del que deien Aristòtil o Plató fa milers d’anys? "Sembla que la filosofia simplement sigui una assignatura de l’educació secundària, una cosa avorridíssima, i no és així. Els filòsofs de l’Antiga Grècia deien que ells curaven ànimes perquè la filosofia ajudava la gent a viure i a superar problemes que també tenim ara, com l’ansietat i la por", explica. I aquesta és la clau del seu missatge: una filosofia útil per al segle XXI, i sobretot per als joves. De fet, el seu llibre està fet pensant en ells. "Jo el que volia era donar solució a diversos problemes que tenen els joves d’avui en dia, i sobretot al problema de la soledat, que els ensorra". Pastor creu que estem tractant aquestes problemàtiques des de la psicologia o fins i tot la sociologia, però ens oblidem que la filosofia també hi pot ajudar. "Aristòtil ja buscava solucions a les relacions humanes, no he inventat res", diu.

Té clar que ser jove avui "és molt més difícil que abans" i explica que l’adolescència és una etapa vital en què sempre s’ha necessitat la presència d’amics. "Avui els joves diuen que tenen 300 amics a les xarxes, però en realitat no tenen ningú, estan molt sols amb el fals convenciment d’estar acompanyats", lamenta. "L’adolescència és una etapa de la vida en què necessites la figura de l’amic per compartir, per transmetre, perquè t’ajuda a suportar els problemes propis del moment, si no els adolescents s’acaben obsessionant, i això pot derivar en problemes de salut mental", alerta. I quan parla dels joves, també posa el focus en les generacions més grans i no té por de responsabilitzar-les. "Diem dels joves que són una generació de vidre perquè no tenen algunes habilitats socials importants, com ara la tolerància a la frustració, però això és un error nostre perquè no hem sigut capaços de transmetre'ls aquests valors i no hem sabut fer que es desenvolupessin correctament. És culpa nostra".

Per demostrar que la filosofia és una eina que sí que funciona per al nostre dia a dia, es posa a ell mateix com a exemple. "A mi la filosofia m’ha servit molt amb tot el procés del càncer: t’ajuda a entendre totes les fases per les quals passes. T’ensenya molt sobre la por, sobre com actuem quan tenim por, t’invita a no deixar-te endur pels impulsos... M’ha donat la capacitat d’ordenar els pensaments quan més ho necessitava. La filosofia m’ha salvat la vida... I el heavy metal, i la meva família".

stats