Conversa amb…
Ara Estiu16/08/2023

Genís Dalmau: “La costa catalana és un paratge singular de la Mediterrània"

El submarinisme modern a Catalunya va sorgir a la dècada dels 50 de la mà del CRIS i Eduard Admetlla

Era l'any 1954 i un grup de catalans van canviar la manera d'entendre el fons marí. Un dels més destacats: Eduard Admetlla. El que havia estat membre de l'Associació de Pesca Submarina va fer un gir de 180 graus i va canviar els arpons i les armes per les càmeres. Així, seguint els passos del francès Jacques-Yves Cousteau, el comandat del Calypso, va començar a filmar i a ensenyar al món tot el que amagaven les profunditats de la costa catalana. Ell va ser un dels fundadors del Centre de Recuperació i d'Investigacions Submarines (CRIS). "Van ser els creadors del submarinisme modern català, els pioners", reconeix l'expresident de l'Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub i propietari de Les Illes Hotel & Diving de l'Estartit, Genís Dalmau.

"Ells van ser els primers a submergir-se a les profunditats amb tot el que això suposa: van trobar coralls, àmfores d'embarcacions romanes i vaixells enfonsats", explica Dalmau, que afegeix que, gràcies als "pioners", anys més tard es va obrir el Museu d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. "No seguien cap mètode científic, però tenien l'anhel de descobrir". De fet, totes aquestes aportacions van fer que Admetlla fos guardonat amb la Creu de Sant Jordi el 2018, un any abans de morir.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, Dalmau assegura que cal diferenciar aquest moviment del que va arribar anys més tard amb l'aparició del turisme. "Durant els anys 60 i 70, els anglesos, els alemanys i els francesos van omplir la Costa Brava i això va comportar una demanda creixent de botigues de lloguer de material submarí", explica. D'aquesta manera, els estrangers van introduir la idea que el submarinisme també es podia practicar de manera lúdica, si bé fins en aquell moment la seva pràctica a Catalunya es resumia a pescadors i a exploradors.

Cargando
No hay anuncios

Avui en dia, per fer submarinisme "la costa catalana és un paratge singular de la Mediterrània, sobretot la Costa Brava", assegura Dalmau. Però, què té que no hi hagi en altres llocs? Un dels principals motius que la fan especial és que "les immersions no són gaire profundes, d'entre 15 i 25 metres", i que hi ha molts llocs per fer iniciació. També destaca l'orografia del fons marí: "Hi ha moltes coves i túnels". Amb tot, reconeix que, per molt que hi hagi alguns vaixells enfonsats, en aquest aspecte no poden competir amb els països que van participar en la Primera i la Segona Guerra Mundial, on han quedat submergits grans vaixells.

Les Medes, un lloc "únic"

Però, si parlem de submarinisme a Catalunya, és impossible no mencionar les illes Medes. "S'hi donen unes característiques que les fan úniques. Són a la desembocadura d'un riu, amb aigua dolça i molts nutrients i amb una orografia immillorable, amb coves, túnels i immersions de poca profunditat; per altra banda, els peixos s'hi han trobat molt a gust", explica l'empresari.

Cargando
No hay anuncios

Això, però, no s'ha aconseguit per art de màgia. En tractar-se d'un parc natural, la intervenció de les persones és mínima. "Haver eliminat l'últim depredador, els homes, ha fet créixer exponencialment la fauna i la flora". Les restriccions també han afavorit l'experiència dels submarinistes. Segons explica Dalmau, "els peixos de les Medes neden pel teu voltant sense espantar-se; han perdut la por als homes".