Brioix de lluna de Vilanova, amb Jordi Morera
El forner explica com preparar una coca en forma de lluna amb avellanes de les cooperatives catalanes
12/08/2021
2 min
El forner Jordi Morera, de l'Espiga d'Or de Vilanova i la Geltrú, elabora la Lluna de Festa Major, una coca en forma de lluna, amb crema pastissera o bé amb xocolata, i acabada amb avellanes. El forner és autor de llibres sobre el pa, com Panadero por un día (Espasa)
Ingredients per a 2 llunes
PER AL MACERAT (PAS OPCIONAL)
- 100 g llet
- 1/2 llimona i 1/2 taronja ratllades
- 5 g d’espècies al gust (canyella, anís, coriandre)
- Escalfeu els ingredients uns segons sense que bulli. Refredeu-ho a la nevera.
PER AL PASTAT
- 75 g sucre morè
- 2 ous mitjans
- 100 g d'aigua freda
- Macerat de llet, cítrics i espècies (del primer pas)
- En un bol barregeu-ho uns segons fins que el sucre es fongui.
- 500 g de farina (de mitja força)
- Barregeu-hi la farina fins que estigui integrada.
- Tapeu-ho amb un drap i deixeu-ho reposar durant trenta minuts.
- 15 g de llevat fresc
- 100 massa mare integral (opcional; si en feu servir, reduïu la quantitat de llevat a 10 g)
- 12 g sal
- 125 g de mantega a temperatura ambient (no desfeta)
- Barregeu la massa anterior amb aquests ingredients nous.
- Remeneu-ho bé un parell de minuts fins que noteu que la massa ja té consistència i no s’enganxa tant a les mans.
- Tapeu amb un paper film i deixeu-ho reposar 1 hora a temperatura ambient en el mateix bol. Després poseu-ho a la nevera fins l’endemà.
- L'endemà traieu la massa de la nevera, i dividiu-la per la meitat. Doneu forma de bola a cada peça. Deixeu-les reposar trenta minuts més a la nevera, tapades.
- Amb l’ajuda d’un corró de cuina, estireu-les i doneu-hi forma de lluna.
- Tapades, deixeu-les fermentar en un lloc càlid durant dues hores.
- Passat el temps, hauran augmentat gairebé el doble de volum. Pinteu-ne la superfície amb ou batut i decoreu-les amb xocolata mentre preescalfeu el forn.
- Acabeu la coca amb avellanes trossejades, i un punt de sucre per damunt.
- Coueu-les a 180º durant uns 14-15 minuts.