Braç de gitano amb Gerard Solís
El cuiner del restaurant El Racó, a Sant Climent de Llobregat, proposa recuperar una recepta tradicional
24/07/2021
2 min
El cuiner Gerard Solís, del restaurant El Racó, de Sant Climent de Llobregat, explica com preparar un plat que recomana fer amb calma per deixar-lo refredar a la nevera. “El braç de gitano és ideal per trobar-se'l fet quan es torna de la platja”, explica. De fet, és el que ell recorda que acostumava a fer als estius de la infància.
Ingredients per a 4 persones
- Patates
- Ous
- Embotit (pernil dolç i salat)
- Tonyina
- Olives
- Escalivada (opcional)
Per fer la maionesa (bo i feta al moment)
- Ou
- Oli d’oliva
- Sal
- Suc de llimona
Elaboració
- Bulliu les patates. Refredeu-les, i tot seguit traieu-ne la pell. Aixafeu les patates amb l’ajut d’una forquilla. Ha de quedar com un puré pla.
- Tot seguit, bulliu els ous, i quan estiguin fets, trenqueu-ne les closques. Reserveu-los.
- Talleu l’embotit i la tonyina, i poseu-ho per sobre de la capa del puré de patates. Ara podreu embolicar-lo de manera que quedi com un braç, allargat.
- Ratlleu-hi per sobre els ous bullits.
- Poseu-hi olives per sobre. Amb les olives podeu fer un guarniment amb formes geomètriques, si les partiu per la meitat.
- I si teniu escalivada feta d’un altre àpat, també la podeu aprofitar per posar-hi tires per sobre.
- Per acabar, munteu la maionesa al moment, tot col·locant al got de la batedora l’ou, l’oli d’oliva, el suc de llimona i un pensament de sal. Munteu-ho tot plegat amb la batedora elèctrica, i quan la maionesa sigui espessa, ja la podreu donar per acabada.
- Decoreu el braç de gitano amb la maionesa al vostre gust.
El consell
A l’estiu, la maionesa s’ha de fer just en el moment de menjar-la, i és preferible fer-ne en poca quantitat. Si en sobrés, deseu-la a la nevera durant un màxim de vint-i-quatre hores. Passat aquest temps, és preferible que no la feu servir més.