Braç de gitano amb Gerard Solís

El cuiner del restaurant El Racó, a Sant Climent de Llobregat, proposa recuperar una recepta tradicional

Gerard Solís

El cuiner Gerard Solís, del restaurant El Racó, de Sant Climent de Llobregat, explica com preparar un plat que recomana fer amb calma per deixar-lo refredar a la nevera. “El braç de gitano és ideal per trobar-se'l fet quan es torna de la platja”, explica. De fet, és el que ell recorda que acostumava a fer als estius de la infància.

Braç de gitano de Gerard Solís.

Ingredients per a 4 persones

  • Patates
  • Ous
  • Embotit (pernil dolç i salat)
  • Tonyina
  • Olives
  • Escalivada (opcional)

Per fer la maionesa (bo i feta al moment)

  • Ou
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Suc de llimona

Elaboració

  1. Bulliu les patates. Refredeu-les, i tot seguit traieu-ne la pell. Aixafeu les patates amb l’ajut d’una forquilla. Ha de quedar com un puré pla.
  2. Tot seguit, bulliu els ous, i quan estiguin fets, trenqueu-ne les closques. Reserveu-los. 
  3. Talleu l’embotit i la tonyina, i poseu-ho per sobre de la capa del puré de patates. Ara podreu embolicar-lo de manera que quedi com un braç, allargat.
  4. Ratlleu-hi per sobre els ous bullits.
  5. Poseu-hi olives per sobre. Amb les olives podeu fer un guarniment amb formes geomètriques, si les partiu per la meitat. 
  6. I si teniu escalivada feta d’un altre àpat, també la podeu aprofitar per posar-hi tires per sobre. 
  7. Per acabar, munteu la maionesa al moment, tot col·locant al got de la batedora l’ou, l’oli d’oliva, el suc de llimona i un pensament de sal. Munteu-ho tot plegat amb la batedora elèctrica, i quan la maionesa sigui espessa, ja la podreu donar per acabada.
  8. Decoreu el braç de gitano amb la maionesa al vostre gust.

El consell

A l’estiu, la maionesa s’ha de fer just en el moment de menjar-la, i és preferible fer-ne en poca quantitat. Si en sobrés, deseu-la a la nevera durant un màxim de vint-i-quatre hores. Passat aquest temps, és preferible que no la feu servir més.

Bon profit!

stats