Amanida de tomàquet i bonítol
El cuiner i assessor gastronòmic del restaurant Asador de Aranda, Marc Blesa, explica com preparar-la a casa per aprofitar la temporada de tomàquets
19/08/2022
2 min
Ingredients per a 4 persones
- 500 g de tomàquets rosa
- 100 g de bonítol en conserva
- Ceba tendra
- All tendre
- Piparres
- Cibulet
- Oli d’oliva verge extra
- Vinagre de xerès
- Sal en escates
- Pebre negre
Elaboració
- Comenceu pels tomàquets. Netegeu-los amb aigua i tot seguit talleu-los en grills. La forma del tall és important, perquè ha de ser més aviat petit, que es pugui punxar i menjar en una única mossegada.
- A continuació, talleu a trossos molt petits l’all tendre, el cibulet i les piparres. Els tres ingredients s'han de tallar a la mateixa mida.
- Barregeu els trossos de tomàquet i dels altres tres ingredients, acabats de tallar, i amaniu-los tots junts amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra, un de vinagre de xerès, sal i pebre negre. Reserveu-ho.
- Talleu la ceba a rodanxes fines i petites, que disposareu per sobre del tomàquet.
- Si teniu un plat blanc allargat, disposeu els ingredients de manera que els tomàquets hi formin filera.
- Per acabar, col·loqueu el bonítol per sobre del tomàquet i feu servir una mica de l’oli en conserva per tirar-lo per damunt de l’amanida. Ja estarà llesta.
Consell
L’amanida s’ha de preparar i menjar al moment. No la deseu a la nevera perquè el tomàquet perd gust en fred. També és recomanable que els tomàquets portin una estona a temperatura ambient abans de preparar-la.
És una amanida senzilla i subtil, en què el tall dels ingredients és la clau. A cada punxada de forquilla hi ha d’haver un grill de tomàquet amb ceba, piparra, all tendre, cibulet i bonítol. La senzillesa de la complexitat de les amanides d’estiu és just aquesta.
En comptes de bonítol també podeu fer servir sardines fumades, que hi aportaran un bon gust combinat amb els ingredients proposats.