Amanida amb escabetx de verat

El propietari del restaurant La Cucanya de Vilanova i la Geltrú, Carlos Alcover, explica com preparar un plat refrescant i nutritiu

Amanida de verat en escabetx

Ingredients per a 4 persones

Barreja de fulles d’enciams: ruca, canonges, enciam romà

  • 4 verats
  • Oli de gira-sol
  • Sal en cristall
  • 100 g de farina

Per a l’escabetx

  • 4 alls
  • 1 ceba
  • 2 fulles de llorer
  • Pebre negre en gra
  • 1 dl de vi blanc
  • 1 dl de vinagre
  • 2 dl d’oli d’oliva verge extra

Elaboració

  1. Comenceu preparant l’escabetx. Col·loqueu l’oli en una paella i fregiu-hi els alls.
  2. Afegiu-hi la ceba, tallada prèviament en juliana, i coeu-la-hi a foc lent. Saleu-ho. I tot seguit poseu-hi el pebre negre, el llorer i el vi blanc. Deixeu-lo reduir perquè l’alcohol s’evapori. Llavors tireu-hi el vinagre i porteu-ho a ebullició. Hi ha de bullir durant un minut i, passat aquest temps, reserveu-ho.
  3. Netegeu i filetegeu els verats.
  4. Poseu-los deu minuts en aigua amb glaçons per dessagnar els filets.
  5. Traieu els filets de l’aigua i saleu-los.
  6. Directament de l’aigua, sense assecar els filets, passeu-los per farina.
  7. Fregiu-los en una paella a part amb oli de gira-sol ben calent.
  8. Un cop fregits, passeu-los directament a la paella on teniu preparat l’escabetx.
  9. S’hi han d’impregnar bé amb el líquid.
  10. Deixeu-los-hi refredar a temperatura ambient.
  11. Mentrestant, prepareu l’amanida. Feu als plats una base de fulles diferents. Amaniu-les amb una mica de l’escabetx i també amb oli d’oliva verge extra i cristalls de sal.
  12. Per sobre, poseu-hi els filets de verat i acabeu el plat amb daus d’una fruita d’estiu, que tingui un toc dolç.
Carlos Alcover, al jardí del restaurant La Cucanya, de Vilanova i la Geltrú

Consell

Aquesta amanida es pot adaptar a totes les estacions de l’any. Hi podeu afegir fulles d’escarola o magrana a la tardor, per exemple. És important sempre que hi hagi una fulla d’enciam que sigui més aviat dura perquè n’aguanti l’estructura.

I la fruita, el toc dolç, hi va bé perquè contrastarà amb el vinagre.

Aquest plat el podeu preparar d'un dia per l'altre i desar-lo a la nevera.

stats