Amanida amb escabetx de verat
El propietari del restaurant La Cucanya de Vilanova i la Geltrú, Carlos Alcover, explica com preparar un plat refrescant i nutritiu
15/08/2022
2 min
Ingredients per a 4 persones
Barreja de fulles d’enciams: ruca, canonges, enciam romà
- 4 verats
- Oli de gira-sol
- Sal en cristall
- 100 g de farina
Per a l’escabetx
- 4 alls
- 1 ceba
- 2 fulles de llorer
- Pebre negre en gra
- 1 dl de vi blanc
- 1 dl de vinagre
- 2 dl d’oli d’oliva verge extra
Elaboració
- Comenceu preparant l’escabetx. Col·loqueu l’oli en una paella i fregiu-hi els alls.
- Afegiu-hi la ceba, tallada prèviament en juliana, i coeu-la-hi a foc lent. Saleu-ho. I tot seguit poseu-hi el pebre negre, el llorer i el vi blanc. Deixeu-lo reduir perquè l’alcohol s’evapori. Llavors tireu-hi el vinagre i porteu-ho a ebullició. Hi ha de bullir durant un minut i, passat aquest temps, reserveu-ho.
- Netegeu i filetegeu els verats.
- Poseu-los deu minuts en aigua amb glaçons per dessagnar els filets.
- Traieu els filets de l’aigua i saleu-los.
- Directament de l’aigua, sense assecar els filets, passeu-los per farina.
- Fregiu-los en una paella a part amb oli de gira-sol ben calent.
- Un cop fregits, passeu-los directament a la paella on teniu preparat l’escabetx.
- S’hi han d’impregnar bé amb el líquid.
- Deixeu-los-hi refredar a temperatura ambient.
- Mentrestant, prepareu l’amanida. Feu als plats una base de fulles diferents. Amaniu-les amb una mica de l’escabetx i també amb oli d’oliva verge extra i cristalls de sal.
- Per sobre, poseu-hi els filets de verat i acabeu el plat amb daus d’una fruita d’estiu, que tingui un toc dolç.
Consell
Aquesta amanida es pot adaptar a totes les estacions de l’any. Hi podeu afegir fulles d’escarola o magrana a la tardor, per exemple. És important sempre que hi hagi una fulla d’enciam que sigui més aviat dura perquè n’aguanti l’estructura.
I la fruita, el toc dolç, hi va bé perquè contrastarà amb el vinagre.
Aquest plat el podeu preparar d'un dia per l'altre i desar-lo a la nevera.