La vella i la nova escola es troben en dos dels punts vermells de la xocolata de Barcelona: la Nena de Gràcia, popular granja a tocar de la gracienca plaça de la Revolució, i el Dulcinea, un dels establiments històrics del carrer Petritxol. L'amor pel cacau no és l'únic que comparteixen tots dos locals, també els uneix el fet d'haver viscut uns mesos extremadament difícils a causa de les restriccions provocades per la pandèmia. "Ha estat un any molt fluix, amb pics que amb sort arribàvem al 35% de facturació", explica l'Eduard, de la granja Dulcinea. Xocolateries com aquestes tenen en els berenars una de les seves hores punta, i ha estat aquesta, precisament, la franja més afectada pels tancaments parcials de la restauració. A La Nena han tingut bona part de l'hivern tancat, tot i ser el període en el qual venen més, ja que és quan més ve de gust una xocolata calenta: "No ens sortia a compte obrir tan poques hores, tot i que és la nostra gran època pel que fa a facturació -diu la Cristina, de La Nena-. Gran part del que recaptem durant tot l'any surt d'aquests mesos, i quan comença a fer bon temps, per Setmana Santa, la feina baixa". Aquest ha estat un hivern pràcticament perdut, tret del desembre, que tots dos locals van poder obrir per intentar salvar la temporada: "La gentada que volia venir va ser una passada, és gràcies a això que sobrevivim", expliquen a Dulcinea.
Que la xocolata desfeta sigui un aliment molt d'hivern no vol dir que només se'n prengui quan fa fred. Els autèntics fans de la xocolata en prenen encara que hi hagi 40 graus a l'ombra, però no són majoria. A la granja del carrer Petritxol aprofiten els estius per oferir orxata natural, però sempre amb l'olla de xocolata preparada per si algun client en demana: "Som xocolateria tot l'any", diuen amb orgull. Els clients, això sí, acompanyen l'especialitat de la casa amb un complement sòlid, "sobretot xurros i melindros", expliquen a La Nena. L'Eduard de la granja Dulcinea assegura que els xurros són "el 50% de les vendes", però el producte "més típic i sa" és el melindro. De moment, la previsible obertura de la restauració a la nit els donarà aire: "Són molt importants les mesures sanitàries, i si algú es passa que sigui castigat, però que ens deixin treballar", expliquen.