Vida regalada
Estils 19/07/2019

De què treballa el teu pare, ‘pijo’?

"Els 'pijos' no s’avergonyeixen de ser incultes o d’estar desconnectats de la realitat"

i
Marc Giró
2 min
Vida regalada De què treballa el teu pare, ‘pijo’?

BarcelonaEls pijos no s’avergonyeixen de ser incultes o d’estar desconnectats de la realitat. Les preguntes clàssiques de la filosofia (qui soc, d’on vinc, per què això o allò altre) no formen part dels seus neguits, ells no necessiten respostes perquè al néixer ja les tenen totes. La fórmula que, a manera de testimoni, es passen de pares a fills, de mares a filles, els dona les claus per tirar endavant i per estar la mar de tranquils.

De totes maneres, són eminentment pràctics, motiu pel qual no són del tot impermeables a les novetats. Si els serveix, adoptaran l’invent sense problemes encaixant-lo en la seva panòplia de manera que semblarà que sempre ha estat allà mateix. Així doncs, han sabut adoptar com a propis la penicil·lina, el motor de combustió, els jeans, la llengua catalana en temps de Pujol o el telèfon mòbil, entre altres modernitats.

Els pijos són una xarxa que, desplegada arreu del món, a la manera dels maçons, s’ajuden els uns als altres. Quan un cadell de la tribu acaba ICADE es posa en marxa una roda de contactes que aconseguiran, literalment, col·locar el jove acabat de llicenciar a l’empresa més convenient, tant per a ell com per a la resta, de manera que el teixit pijo no s’esquinci.

De totes maneres, els encanta el magic money, és a dir que són rendistes, i treballar segons la definició de Marx no entra en els seus paràmetres mentals perquè més que vinclar l’esquena ells el que fan és firmar: els truca l’administrador, ells s’acosten al despatx (aquí o a Madrid) o l’administrador s’acosta al club i, a peu de pista, després del partit (de tenis) agafen la Montblanc i firmen: aquí, aquí i, aquest és l’últim, aquí.

Al fill d’un obrer o d’un membre de la depauperada i mig extingida classe mitjana li preguntes de què treballa el seu pare o mare i et respondrà que de cirurgiana, carter, mecànica, periodista, dentista, astronauta, carnisser, manicur, pagesa, violinista… Si tu a un nen pijo li preguntes això mateix (però no cal que li demanis per la feina de la mare perquè li explotarà el cap) és possible que no et sàpiga respondre.

stats