Viatges

De viatge per l'Europa més desconeguda (i barata)

Romania, Albània i Geòrgia són tres destins que amaguen paisatges inexplorats i permeten viatjar sense la necessitat de rascar-se gaire la butxaca

L'Església de la Santa Trinitat, la postal per excel·lència del paisatge georgià
13/08/2024
6 min

Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), la indústria turística internacional recuperarà durant el 2024 els nivells registrats abans de la pandèmia i diversos països del Vell Continent lideren el podi de les destinacions més visitades a escala mundial. Espanya, Itàlia, França, Grècia, Àustria, Alemanya i Croàcia són els països més populars, ja que posseeixen una llista llarga d'indrets declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, són considerats segurs i compten amb clima agradable per passar-hi les vacances. Tanmateix, Europa amaga altres territoris inexplorats que ens permeten fer viatges relaxats, en què podem visitar la cultura i la naturalesa sense grans massificacions i sense gastar-nos gaires diners.

Tres d'aquests indrets són Romania, Albània i Geòrgia, que ofereixen la possibilitat de viure experiències autèntiques amb una excel·lent relació qualitat-preu, cosa que els converteix en una opció perfecta per a una àmplia gamma de viatgers, des de motxillers fins a persones que busquen un luxe assequible. Aquestes són les parades imprescindibles de cada regió per treure'n el màxim suc.

Albània, una joia balcànica inexplorada

Albània és un paradís natural poc conegut pels turistes europeus tot i que no té res a envejar a Grècia o Croàcia. Les seves platges, ciutats i boscos han permès batejar aquest país com la joia amagada dels Balcans.

Berat, al centre d'Albània, té tres nuclis antics que són Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
  • La ciutat de les mil finestres

Berat és la ciutat més bonica i antiga del país. Es troba a l’interior i els seus carrers han estat declarats Patrimoni de la Humanitat. La majoria de guies recomanen passar-hi com a mínim una nit per poder veure els carrers il·luminats. Coneguda com la "ciutat de les mil finestres" el nucli antic del municipi està format pels barris de Mangalem, Gorica i Kalaja, exemples perfectament conservats d'urbanisme i arquitectura otomana i bizantina.

  • Un pou natural d'una profunditat immesurable

El Syri i Kaltër [ull blau], prop del poble de Muzinë, és un fenomen natural únic. Es tracta de l'aiguaneix del riu Bistricë, de 25 quilòmetres de llarg, de tonalitats verdes i blaves. El blau tan intens de les aigües d'aquest pou natural és el que li dona el nom, ja que és molt semblant a un iris.

El fenomen natural Syri i Kaltër és al poble de Muzinë, al sud d'Albània.
  • Balnearis naturals i gratuïts

Un dels llocs més fotogènics del país es troba al sud, a prop de Gjirokastër. Les termes de Banjat e Benjës permeten relaxar-se en aigües termals naturals i són una de les visites més interessants per als turistes a l'hivern. Tanmateix, sigui quina sigui l’època de l’any en què es visiten, ofereixen unes vistes immillorables i es pot fer una excursió a aquest balneari a l’aire lliure o endinsar-se en les muntanyes i descobrir les cascades del riu Lengarica. Allà s’alça el pont otomà de Kadiut, construït a l’edat mitjana, que ha permès travessar el riu durant segles. 

Les termes de Banjat e Benjës, un balneari natural dins les muntanyes.
  • La costa albanesa: un espai que val la pena descobrir

Mentre que el nord del país destaca per les seves muntanyes, la part més meridional convida a rendir-se davant de platges paradisíaques. La platja més coneguda és la de Ksamil, davant de l'illa de Corfú, tot i que no és la més recomanable. Per als amants de la tranquil·litat, la platja de Borsh és més llarga i no es troba tan massificada. Una altra opció és Porto Palermo, una cala preciosa d’aigües cristal·lines. Per als que es decanten per la vida nocturna, Sarandë és una bona opció: aquesta ciutat ofereix una panoràmica de la ciutat i de la costa, a més de moltes activitats d'oci. 

La platja de Borsh, la més llarga de tota la costa albanesa.
  • Terra de jaciments

L'arqueologia pot ser una altra motivació per viatjar a Albània. Les històriques regions d'Il·líria, d'Epir i Macedònia tenien part dels seus dominis a les actuals fronteres. La Via Egnatia connectava les dues capitals imperials, Roma i Constantinoble, amb ciutats enmig com Butrot. Destaquen els Parcs Arqueològics d'Apol·lònia, l'amfiteatre de Durrës, les tombes de Selca o el recinte arqueològic d'Amantia amb els seus temples, el teatre i l'amfiteatre.

Romania, molt més que castells

El país de la Transsilvània del comte Dràcula té molt a oferir. La naturalesa de Romania és un dels grans secrets d’Europa, així com els seus pobles i ciutats, encara amb una marcada essència de l’època comunista.

El monestir de Stavropoleos, Bucarest
  • Bucarest, un París a l'Europa de l'Est

Una ruta per Romania té Bucarest com a parada imprescindible. La capital del país és coneguda com la París de l'Est, però aquest nom no fa justícia a la personalitat pròpia de la ciutat. Una parada obligatòria és el monestir de Stavropoleos, una joia bizantina al mig del centre històric. També és recomanable endinsar-se en el passat de la ciutat visitant el Museu d'Història Nacional, la galeria Macca Vilacrosse i l'edifici de la Banca Nacional de Romania. Així com el Parlament i la plaça de la Revolució, que permeten descobrir totes les cares de la capital romanesa.

  • Ruta de postal

Sí, Romania és molt més que castells, però és obligatori fer un recorregut per les fortaleses per veure els paisatges de Transsilvània. Els més sorprenents són el castell de Peles (Sinaia), el castell de Bran (on va viure Vlad III, el personatge que va inspirar el comte Dràcula) i la fortalesa de Rasnov.

Segons Bram Stoker, va ser al castell de Bran on va viure Vlad l'Empalador, personatge en el qual es va inspirar per crear el seu comte Dràcula.
  • La carretera més bonica del món

Transfagarasan uneix les regions de Transsilvània i Valàquia, i durant els seus 100 quilòmetres es reafirma com una de les carreteres més espaterrants del món. Entre els seus revolts s'arriba a més de 2.000 metres d'altitud: la vista és espectacular.

La carretera Transfagarasan travessa el sud dels Carpats.

Geòrgia: història i paisatges preciosos

Amb una cultura rica i paisatges espectaculars, Geòrgia és un tresor de la regió del Caucas que espera ser descobert.

  • Un escenari de pel·lícula: inhòspit però meravellós

Una de les excursions obligatòries és la que recorre la vall de Truso. Es pot fer nit a la zona i dormir envoltats de muntanyes amb l'única companyia del poble d'Abano i les seves sis o set cases. Molt a prop hi ha l'església de la Trinitat de Guergueti: la postal més coneguda de Geòrgia perquè dibuixa un monestir construït en un escenari èpic. Acabar el dia a la glacera Guergueti, tot i que no és una caminada fàcil, deixa una vista increïble gravada a la ment.

La glacera Guergueti, que presideix la muntanya Kazbek, és una de les grans rutes de 'trekking' del país
  • Tres ciutats perfectes tant per a historiadors com per a aventurers

En un dia es pot fer ruta per Gori, on va néixer Stalin. Aquesta vila industrial d'edificis soviètics té la seva casa-museu i permet endinsar-se en la història de Geòrgia. A només 20 minuts en cotxe se situa un dels llocs més sorprenents del país: Uplistsikhe o la ciutat cova, un dels assentaments urbans més antics de Geòrgia. L'última parada es pot fer a Mtskhetha, que l'any 2014 va ser declarada la ciutat santa de l'Església ortodoxa de Geòrgia.

Uplistsikhe, a Geòrgia, és una antiga ciutat de coves excavades a la roca. Va ser fundada a finals del segon mil·lenni abans de Crist.
  • El Caucas georgià, visita obligatòria

Les muntanyes de Kazbegi formen part de les vistes més espectaculars i més accessibles del Caucas georgià. Kazbegi, un poble que limita amb Rússia, ofereix allotjaments turístics des d'on fer excursions. Tot i això, només es recomana pujar a la muntanya Kazbek als alpinistes professionals, ja que té més de 5.000 metres.

Les muntanyes protagonitzen la vista del poble de Kazbegi, a Geòrgia.
stats