Sis maneres de viatjar barat que no gentrifiquen
Ja sigui per consciència social o per motius econòmics, cada cop més gent s'interessa per formes de viatjar alternatives a les tradicionals
BarcelonaDes que el sector turístic a Catalunya ha tocat sostre, tenim més presents els efectes que pot tenir l’activitat turística massiva. Però què fem quan viatgem? Tenim en compte l'impacte que generem als llocs on anem de vacances? Ja sigui per aquesta consciència o per limitacions econòmiques derivades de la inflació, cada cop hi ha més persones que busquen maneres més responsables i alhora més econòmiques de viatjar que prioritzen l’intercanvi de serveis i que no costen diners.
Pablo Díaz Luque, professor d’economia i empresa a la UOC i expert en turisme, explica a l’ARA que, tot i encara ser "minoritàries", "hi ha un interès creixent per participar en aquestes xarxes d'intercanvi" sovint motivat per “la inflació” que està patint el sector turístic. Els voluntariats i els intercanvis de casa o d'habitació són les modalitats més esteses que, segons Luque, “tenen un menor impacte gentrificant als llocs on es viatja”, sobretot al mercat de l’habitatge, perquè “no impliquen la construcció de nous edificis o hotels”.
La portaveu a Espanya de la plataforma d'intercanvi de cases HomeExchange, Pilar Manrique, confirma aquesta tendència a l'alça en els intercanvis de casa que, sospita, es deu a "la inflació", però també a "la confiança i la tranquil·litat" que ofereix aquesta manera de fer turisme. El 2023 la plataforma va registrar un creixement d'usuaris del 43%, passant de 180.979 a 258.261 membres a Catalunya. A més, el nombre de pernoctacions en el que portem de 2024 (146.464) ja superen el total de les que es van fer el 2023 (125.235). Fem un repàs a aquesta i altres opcions de viatjar que tenen menys impacte en els destins i surten millor per a la butxaca.
Intercanviar la casa
No sempre que intercanvies la casa amb algú acabes trobant l’amor, com els passava a Cameron Diaz i Kate Winslet a la pel·lícula The Holiday, però aquesta pràctica suma cada dia més adeptes pels beneficis econòmics que comporta i per la comoditat que implica estar-se en un allotjament més espaiós i equipat que un hotel. El mecanisme és fàcil: es tracta de posar un habitatge a disposició i intercanviar-lo per un altre durant un temps determinat. Aquest intercanvi pot ser simultani entre dos usuaris o fer-se a través d'un sistema de punts: "Jo vaig a casa teva, et faig entrega d'uns punts, i tu els pots bescanviar per allotjar-te a casa d'algú en un altre lloc", explica la portaveu de HomeExchange, una de les principals plataformes d'intercanvi. Si bé aquesta és la més estesa (actualment té gairebé 8.600 usuaris a Catalunya), també n’hi ha d’altres com Kindred, i darrerament les xarxes socials –Instagram i TikTok– estan emergint com a vies de comunicació per a internautes que volen fer un intercanvi d'habitatge sense intermediaris.
Fer un voluntariat
La recepta del voluntariat és vella com l'anar a peu: els amfitrions ofereixen allotjament i manutenció a canvi que l’hoste s’ocupi de tasques variades, que poden anar des de col·laborar en la construcció d’una casa o ocupar-se de la canalla, fins a ajudar a conrear un hort ecològic. Són una bona alternativa per a viatgers que no volen gastar-se diners i que tenen ganes de conviure amb gent mentre aprenen a fer una activitat. Plataformes com Workaway, Worldpackers o WWOOF proposen ofertes que permeten allotjar-se arreu del món a canvi de treballar unes hores al dia. Amb un cop de cercador s'hi poden trobar anuncis com: “Gaudeix d'ajudar a la nostra biblioteca comunitària i visita la bonica Namulanda, a Uganda”, “Ajuda la nostra família a renovar un bonic vaixell de vela a Den Helder, als Països Baixos” o “Viu l'intercanvi cultural i l'abraçada de la natura als jardins del te d'Assam, a l'Índia”.
'Petsitting' o 'housesitting'
Si us agraden els animals i sou de quedar-vos a casa quan viatgeu, val la pena fer un cop d’ull a les pàgines de cura de mascotes (petsitting) o cura de cases (housesitting). Aquestes plataformes posen en contacte els propietaris amb viatgers que busquen un allotjament. D’aquesta manera, mentre els amos són fora, els hostes s'estan gratuïtament a l'habitatge a canvi de treure a passejar els animals i donar-los menjar, regar les plantes i tenir cura de la llar. Entre les plataformes més conegudes hi ha Trusted Housesitters, Mind my House i Nomador.
'Couchsurfing'
Per aquells que no tenen la comoditat entre la llista de prioritats a l'hora de viatjar, el couchsurfing és la millor solució per a unes vacances econòmiques i d'immersió cultural. Es tracta d'allotjar-se a casa d'algú que posa un llit (o un sofà) a disposició de manera gratuïta, a canvi i d'oferir-te a acollir tu mateix la gent que vol visitar la teva ciutat. La plataforma, fundada el 2004 per un nord-americà que viatjava a Islàndia, té vint milions d'usuaris registrats i opera en 230 països, segons l'empresa. És una bona manera de veure món de manera barata però sobretot de conviure i tenir una experiència cultural enriquidora.
Apuntar-se a la tripulació d’un vaixell
Una alternativa per fugir de la terra ferma és embarcar-se en la tripulació d’un vaixell. Si bé el concepte barcostop s’ha posat de moda els darrers anys, intercanviar un plat a taula i un passatge a bord a canvi de la força de treball s’ha fet tota la vida. Per a aquells que no volen arriscar-se a engaltar la negativa del capità i quedar-se al port, hi ha maneres d’organitzar-se per avançat. En plataformes com Crewbay.com s’hi poden trobar vaixells que busquen tripulació.
Aquesta pàgina posa en contacte embarcacions amb usuaris que tenen ganes de navegar. Els viatgers poden escollir la modalitat recreacional o professional segons la seva experiència i si tenen intenció d’obtenir una retribució a canvi de la feina. Els vaixells busquen des de navegants experts fins a grumets novells amb bona conversa i ganes de col·laborar amb les tasques de bord.
Viatjar en caravana sense llogar-ne
És el principi de l’intercanvi: la intersecció entre dues necessitats. En aquest cas, la necessitat d’una empresa de reubicar les seves caravanes i la dels viatgers que busquen transport –i allotjament– per fer la mateixa ruta. Pàgines com Imoova.com posen en contacte les dues parts. És una bona alternativa per fer un viatge de carretera pagant tan sols un dòlar al dia. Tot i que aquesta plataforma és més popular a Austràlia, Nova Zelanda o els Estats Units, també s’hi poden trobar diverses ofertes a Europa.
Si ja tens una autocaravana però la destinació on t’agradaria anar és massa lluny per arribar-hi conduint, l’economia circular també té una resposta: les plataformes d’intercanvi de furgonetes i altres vehicles motoritzats. Això permet a l'usuari volar fins a la destinació i, un cop allà, desplaçar-se amb el vehicle intercanviat. Sandrine i Julien Duigou, fundadors de SwapTheRoad, una plataforma d'intercanvi de vehicles, expliquen a l'ARA que van crear "el Homeexchange per a vehicles d'oci" després de molts anys havent de transportar la seva autocaravana.