Turisme de proximitat

Visitar arbres florits amb reserva prèvia: l'èxit d'una fòrmula en què ningú creia

Pobles de Lleida i Tarragona esperen amb ganes l’arribada d’una floració que es fa esperar per rellançar els seus paquets turístics

Un treballador clarejant els arbres per ajudar el creixement de la fruita a Aitona
Albert González Farran
02/03/2023
5 min

AitonaEl refranyer català diu que “una flor no fa estiu, ni dues, primavera”. Però si els pronòstics s’acaben complint, com és de preveure, les flors de molts arbres fruiters sí que fan calaix. Des de fa més de deu anys, diversos municipis de les demarcacions de Lleida i Tarragona van trobar un filó turístic en una floració que tothom tenia interioritzada per primavera, però a la qual fins fa poc ningú veia un potencial econòmic. Ametllers, presseguers, nectariners, paraguaians i cirerers són alguns dels arbres del paisatge rural de Ponent i el Camp de Tarragona que, en l’època de més esclat floral, llueixen una imatge espectacular amb potencial turístic.

El fred d’enguany està retardant el procés de floració i tots els pobles que preparen activitats entorn d’aquest fenomen esperen amb ansietat el seu moment. Alguns municipis han decidit ajornar les activitats que ja tenien previstes per a finals de febrer, mentre que d’altres com Castelldans (a les Garrigues) ja s’han tirat a la piscina. El club esportiu d’aquest poble va organitzar dissabte passat una marxa al voltant dels ametllers, que tot just presentaven una floració del 20%. Prou perquè més d’un centenar de persones hi participessin, demostrant les seves ganes de flors.

Les ‘floretes’ d’Aitona

L’encara alcaldessa d’Aitona (Segrià), Rosa Pujol, i la seva tinent d’alcaldia Maria Antonieta Royes van ser les visionàries d’aquest concepte l’any 2011. Quan ho van proposar a familiars, amics i companys regidors, “vam convertir-nos en la rialla de tots –recorda Pujol– i ens anomenaven les floretes del poble”. Des d’aquella idea de bojos s’ha passat a la implicació actual de tots els pagesos, veïns, comerciants i restauradors d’Aitona i a la seva exportació a diferents comarques catalanes.

L’Ajuntament d’Aitona va decidir treure partit d’una immensa finca de 450 hectàrees de presseguers que hi ha al poble. És coneguda com la finca dels Germans Espax, una família de pagesos locals que, de fet, també va cedir la seva propietat al periodista i productor Carles Porta per rodar-hi escenes de la pel·lícula Segon origen (basada en la novel·la de Manuel de Pedrolo).

Les flors dels primers ametllers florits a Castelldans

Les previsions d’enguany apunten que la floració màxima arribarà entre la segona i tercera setmana de març. Són precisament les dates en què les entrades per visitar la finca ja estan totes pràcticament esgotades. I és que l’Ajuntament d’Aitona desitja que hi hagi un control absolut en les visites turístiques i sols permet l’accés a la zona amb una reserva prèvia. El consistori ofereix (per dotze euros) un trajecte en autobús, que inclou l’accés a un mirador, les explicacions d’un pagès i la visita a un mercat per comprar articles de productors locals, com formatges, embotits, xocolata, nous, licors, melmelades i verdures. “És una idea molt canyera”, reivindica la tècnica de turisme Bea Obis, que recorda que també hi ha la proposta d’apadrinar un arbre de presseguer. Amb tarifes d’entre 50 i 90 euros, hi ha el dret de collir els fruits que cada estiu se n’obtingui.

La iniciativa turística no deixa de ser efímera: la floració d’un presseguer no dura més de tres setmanes. Però els tècnics del consistori, que treballen sota la marca Fruiturisme, preveuen superar la xifra de 20.000 visitants de l’edició passada i l’ocupació completa de molts hotels del Segrià i de la Franja.

Òbviament, les portes d’Aitona estan també obertes a tots aquells altres que vulguin observar pel seu compte la floració dels presseguers, nectariners i paraguaians per altres finques del poble, així com ho estan en altres municipis fruiters, com Soses, Alcarràs i Torres de Segre. “Sols demanem que siguin respectuosos amb l’entorn”, afegeix Obis. Al final, el que interessa és que vinguin turistes i consumeixin gastronomia, queviures “i molta cultura”, reivindica Obis, citant atractius d’Aitona com la ruta per on va passar el fotoperiodista Robert Capa, el nucli històric i fins i tot la casa natal de Santa Teresa de Jornet (1843-1897), patrona de l’ancianitat.

Una idea exportada

L’explotació turística de la floració no sols no va ser una idea de bojos d’Aitona, sinó que ha estat una idea molt exportada a altres pobles. En el seu cas, a les Garrigues i a la Ribera d’Ebre tenen l’ametller com a gran protagonista. A les dues comarques també esperen amb ansietat que arribi ja l’esclat de floració i preveuen començar les seves propostes aquest cap de setmana. “Esperem que no hàgim de tornar a ajornar-ho”, confessa una de les responsables de turisme d’Arbeca, Magda Garret. La cooperativa agrària Arbequina té previstos diversos vermuts musicals entre ametllers florits els dos caps de setmana vinents. “El temps és molt capritxós i sembla que els ametllers no volen florir –admeten responsables de la cooperativa–, per això ens hem hagut de reorganitzar”. I és que s’hi juguen molt, perquè aquestes activitats, que inclouen visites guiades, acaben o comencen sovint a l’agrobotiga de la cooperativa, on venen oli i promouen tota mena de productes de proximitat.

Camps florits a Aitona

Castelldans ha estat, doncs, dels més atrevits a començar, tot i el fred i la poca floració. L’alcalde d’aquest poble de les Garrigues, Conrad Llobera, recorda que la ruta i els vermuts van començar el 2020, “amb la intenció d’oferir un turisme assequible en què tots els nostres veïns estan implicats”. Els passejos per les grans extensions d’ametllers de Castelldans, que anomenen la Petita Califòrnia, sempre acaben amb un mercat de productes locals (coques de recapte, truites, mel i embotits). “Per un euro poden degustar el que vulguin”, promou Llobera.

Paral·lelament, mitja dotzena de restaurants de les Garrigues s’han coordinat per oferir un menú especial per commemorar la floració d’enguany. Isidre Pinyol, responsable de turisme del consell comarcal, recorda que l’objectiu final és “fer valdre el sector primari, la feina de pagès i la nostra comarca i, òbviament, treure’n un rendiment turístic”.

A la Ribera d’Ebre també han hagut de canviar dates. Els seus tècnics recorden que des del 2015 van adaptar la iniciativa a la seva pròpia realitat comarcal, però no va ser fins al 2017 quan es van muntar activitats estrictament pensades en la floració. Rutes des d’Ascó i Vinebre, caminades per Benissanet, passejos en bicicleta per Flix, visites al nucli de Garcia i trajectes en carro per Ginestar són algunes de les propostes, a més d’altres activitats a Tivissa, Riba-roja, Móra la Nova, Miravet i la Palma d’Ebre. La iniciativa comarcal, que pren el nom de Ribera en Flor, ofereix la floració tant d’ametllers com de cirerers, i inclou atractius paral·lels com tastos de vins i de pastissets, mostres de perfums, visites a castells i refugis i lloguer de bicicletes i barques.

Els cirerers de Sant Climent de Llobregat, els presseguers de Sant Pau d’Ordal (Subirats) i algunes rutes florides a pobles de la Terra Alta són altres de les propostes que han florit amb el pas del temps i amb les ganes d’atreure turistes rurals.

stats