Escapades

Les aplis per seguir rutes, una revolució a la muntanya

Aquestes eines per fer excursions s'han popularitzat però cal tenir en compte altres aspectes per anar a la natura

Un usuari amb els mapes l'apli Twonav
06/04/2023
5 min

BarcelonaActualment, tothom qui té ganes de sortir a la muntanya i seguir una ruta en un indret que no coneix té unes eines tecnològiques a l’abast que donen una llibertat destacable a l’hora d’endinsar-se cap a noves rutes, camins i excursions. “Avui en dia és molt fàcil descarregar-se un track o seguir una ruta en temps real mentre caminem per la muntanya i això té una part positiva però també una part no tan bona. La positiva és que fomenta les activitats al medi natural, ja que en facilita l’accessibilitat, però ofereix una falsa sensació de seguretat que cal tenir en compte”, explica en Pere Herms, guia titulat d’alta muntanya i fundador de Somguies.cat.

Santiago Twose, CEO de Twonav, una apli catalana d’alta qualitat i amb anys d’experiència i evolució en el mercat, explica que “en els últims 20 anys el mercat ha canviat molt”. Al principi hi havia poca demanda d'aquestes aplis i dispositius GPS, ja que quedava restringida a excursionistes i a esportistes de muntanya, deixant de banda que la tecnologia que se’ls oferia era molt bàsica.

Més endavant, es van poder començar a carregar mapes en els primers Nokia amb sistema operatiu Symbian i aquí va començar un canvi en el mercat, perquè les opcions creixien i millorava l’experiència de l’usuari. “El salt més important va ser l'arribada de l'iPhone 3”, explica Twose. “El 2007 vam ser una de les primeres empreses a publicar una apli de navegació a l’Apple Store i això va permetre a milers de persones que no disposaven d'un dispositiu GPS sortir a la muntanya carregant les rutes al telèfon intel·ligent”.

I el mercat va continuar evolucionant perquè aquestes aplis oferien a l’usuari la possibilitat de sortir de les rutes més conegudes i marcades i explorar la muntanya per camins i corriols endinsant-se en un terreny més verge. Finalment, tal com explica Twose, “a part del seguiment de rutes, aquestes aplis s’estan convertint en una eina d’entrenament per a molts usuaris, sobretot ciclistes de carretera que el que busquen en els dispositius i en les aplis és poder analitzar les dades de les competicions i dels entrenaments”.

Què hem de tenir en compte si volem sortir a la muntanya a fer una excursió utilitzant aquestes eines?

És evident que la tecnologia que ha arribat permet obrir-nos nous camps i facilitar-nos noves experiències. L’oferta, avui dia, és amplíssima. Només cal entrar a les botigues d’aplicacions dels dispositius intel·ligents que tenim i posar “rutes o excursions” al cercador: la llista que ens apareix és llarguíssima.

Però quan sortim a la muntanya, per petita que creguem que serà l’excursió, no tot s’hi val.

“El mínim que demanaria a una apli de navegació és que disposi de cartografia que es pugui guardar a la memòria del dispositiu, sigui quin sigui, i que estigui actualitzada i sigui detallada. Si no ho podem descarregar i hem de dependre de la cobertura és un risc, a banda que consumeix molta bateria i correm el perill de quedar-nos sense cobertura o sense bateria”, exposa Twose.

Una cartografia actualitzada i detallada pot semblar poc important si només volem sortir a fer una petita ruta a prop de casa, per exemple, però no sabem si ens trobarem un camí tallat o una esllavissada, o amb inclemències meteorològiques sobtades o fins i tot pot passar que alguna persona del grup tingui una indisposició i necessitem fer un canvi de ruta o tornar ràpidament als cotxes. En aquest sentit, els dos experts insisteixen: “Abans de sortir cal preparar bé l'excursió. Saber quin temps farà i tenir clar que la ruta escollida està dins de les possibilitats de la persona o del grup”.

Idealment, “quan se surt a la muntanya hauríem de fer ús de tres elements clau que es complementen: el mapa, la brúixola i el dispositiu GPS o l’apli de navegació, bàsicament per si ens quedem sense bateria”, diu en Pere, però hem de ser conscients que “el públic general que s’acosta al medi natural de forma esporàdica ni es planteja utilitzar el mapa i la brúixola i utilitzen únicament aquest tipus d’aplicacions”, explica l’Eduard Comerma, professor d’activitats al medi natural del grau de CAFE de la UVic.

Realment, aquestes eines tecnològiques “són un boníssim complement per a una excursió de fins a tres hores aproximadament. Quan hem de fer excursions d’un dia complet o una travessa d'uns quants dies, ens cal un dispositiu GPS que té molta autonomia i està preparat per les inclemències meteorològiques”, afegeix Twose.

Aquests instruments no només serveixen per seguir rutes sinó també per enregistrar-les i alguns usuaris, com l’Eduard Comerma, els fan servir com a “emmagatzematge de records, ja que pots acompanyar les rutes de text i de fotos de l’activitat”.

És evident que no es tracta d’una moda passatgera. Tant al més alt nivell professional, com és el cas de Pere Herms, guia d’alta muntanya; com a escala pedagògica, com és el cas d’Eduard Comerma, professor universitari; com empresarialment, com és el cas de Santiago Twose, CEO de Twonav, hi ha una clara aposta per aquestes eines, tant en l’àmbit professional com en l’àmbit personal d'usuari. Per tant, caldrà aprendre a fer-les servir de forma respectuosa i responsable amb l’entorn i amb la resta d’usuaris.

Quines precaucions hem de prendre si en volem fer ús?

En primer lloc, tal com ja hem comentat, és molt important preparar la ruta amb antelació. Si sabem fer ús del mapa i la brúixola, portar-los sempre a sobre, encara que els hàgim de treure de la motxilla.

En segon lloc, ser molt conscients que tant els dispositius GPS com, sobretot, els telèfons mòbils es poden quedar sense cobertura i bateria i si no tenim coneixement de l’entorn o ens canvia sobtadament el temps, ens podem trobar en una situació molt delicada en què posem en perill la nostra seguretat i la d’altres persones.

En tercer lloc, assegurar-nos que la ruta que volem seguir és adequada a les nostres possibilitats. Podem seguir rutes que ja han fet altres persones i ens dona informació del que han trigat, per exemple, però hem d’anar amb compte, ja que “hi ha esportistes molt ben preparats que pengen rutes que han seguit a uns ritmes molt elevats que no estan a l’abast de tothom; i una ruta, que hauria de ser una bona experiència en família o en un grup d’amics, si l’escollim malament, es pot convertir en un mal dia i un mal record”, sentencia Twose.

Quines són les millors aplis que tenim ara mateix al nostre abast?

No és fàcil respondre a aquesta pregunta, ja que el mercat evoluciona ràpidament i canvia constantment. La majoria de les aplis tenen una versió gratuïta i una de pagament que les complementa. Però, actualment, les aplis que més s’utilitzen són:

Twonav: És una apli catalana que compta amb una cartografia actualitzada i detallada per poder seguir rutes per a diferents esports a l'aire lliure. Una de les seves prioritats és la seguretat, de manera que la informació que ofereix sempre anirà encaminada en aquest sentit, entre altres característiques. És una de les preferides de l’Eduard Comerma, que l'ensenya als seus alumnes de l’assignatura d’activitats al medi natural.

Wikiloc: És una de les més utilitzades perquè posa a disposició de l’usuari infinitat de rutes arreu del món pensades per a diferents esports que es poden filtrar.

Strava: A part de poder seguir rutes i guardar les ja realitzades, ha anat evolucionant com a xarxa social per a esportistes a l'aire lliure. S'hi comparteixen rutes i entrenaments i els usuaris que se segueixen hi poden fer comentaris.

Komoot: A part de permetre seguir rutes, el més destacable d’aquesta apli és que permet planificar-les per seguir-les posteriorment mitjançant navegació GPS.

GPX Viewer: Una apli que permet veure rutes amb tracks de diferents formats i seguir-los.

GAIA GPS: Una altra opció per seguir rutes de forma segura des del telèfon, tauleta o dispositiu GPS.

stats