Estils 10/04/2021

I tu, quines vambes portes?

Repassem alguns dels models de calçat esportiu més icònics de tots els temps

8 min
Forrest Gump amb un model Nike Cortez

BarcelonaForrest Gump cordant-se unes Nike Cortez per no deixar de córrer durant setmanes. El trio de rapers Run DMC dedicant una cançó a les Superstar. El director Wes Anderson dissenyant unes Adidas inspirades en un personatge de The life aquatic (2004). Les vambes són un dels fonaments de la moda occidental, sobretot en la seva cara més urbana: fa anys que han deixat de ser un complement per passar a ser protagonistes. Tot i que en un principi van ser pensades i dissenyades per fer esport, aquesta funció ja no comprèn tota la seva dimensió, al contrari, és una part molt petita i tècnica d'una indústria mastodòntica. Entre les mítiques Keds i les Converse All Star –nascudes el 1916 i el 1917– i el nou model Adidas x Raf Simons, més semblants a un calçat d'astronauta que al d'un atleta, han passat desenes de milers de models amb sort desigual. Això sí, tots han ajudat a consolidar les vambes com un element bàsic del nostre vestuari. 

En plena era de les sneakers, abrillantada pel col·leccionisme i la cultura de l'streetlife, la tendència d'estar en primera línia d'importància va per llarg. Això sí, els anys passen i alguns dels models que ja triomfaven al segle passat segueixen resistint el pas del temps i estan més vius que mai. Aquestes són les històries curioses d'algunes de les vambes més mítiques de tots els temps.

Ningú sense

Converse Chuck Taylor All Star (1930)

Són una indiscutible icona pop i possiblement el calçat esportiu més famós de tots els temps: les Converse Chuck Taylor All Star. Aquestes sneakers es mantenen pràcticament iguals des de la seva primera versió, fa pràcticament un segle. Aparegudes el 1917, les primeres que es van comercialitzar es deien simplement All Star, i eren un model dirigit exclusivament a jugadors de bàsquet. Tretze anys després van incloure el nom de Chuck Taylor, el primer jugador professional que donava nom a un model de sabatilla i que començava una tradició que arriba fins avui. El seu camí per convertir-se en símbol passa perquè absolutament tothom n'hagi tingut algun parell. Per còmodes, senzilles i econòmiques. Sense cap mena de dubte són les vambes del segle XX: les dels Ramones, Kurt Cobain i Rihanna. Tu has tingut aquesta vamba –en versió baixa o bota de roba– de punta blanca. I totes les celebrities també.

Ideals per a: Tu, tot, tothom.

Converse Chuck Taylor All Star.
Adidas Gazelle.

El calçat dels Oasis

Adidas Gazelle (1966)

Una de les preferides pels caçadors de tendències dels anys noranta, la seva indiscutible època gloriosa. Les Adidas Gazelle les va lluir amb orgull tota la plana major del britpop, amb els germans Gallagher i la model Kate Moss al capdavant. No és casualitat que ja llavors aquestes vambes semblessin un model retro: es van dissenyar l'any 1966 i eren una evolució de les Adidas Rom, molt celebrades pels atletes d'aquella dècada. El seu mèrit principal és que, sent un calçat amb la part frontal i una llengüeta llarga certament controvertides, han sobreviscut mantenint-se de moda amb molta dignitat. Tot i que ja no viuen l'esplendor de l'etapa 1995-2005, quan eren les reines del carrer, segueixen sent un símbol de la roba casual i urbana.

Ideals per a: La grada d'un camp de futbol i nostàlgics del Festival de Benicàssim.

Les vambes del 'break dance'

Puma Suede (1968)

Abans que Adidas tingués la brillant idea de fer unes vambes dedicades a Run DMC i ocupés l'incipient mercat de la música rap, les vambes estrella de les trobades de break dance eren les Suede. Aquestes sneakers serien l'equivalent de Puma a les Gazelle: senzillesa, pell girada, punta arrodonida i disponible en tots els colors. La seva estrena va ser fulgurant, ja que als peus de Tommie Smith van resultar el calçat guanyador dels 200 metres llisos als Jocs Olímpics de Mèxic el 1968. A partir d'aquell triomf, el model va ser una revolució i va brillar amb força als anys vuitanta, amb l'inici de la cultura hip-hop als carrers de Nova York. Avui en dia segueixen vives a les botigues, tot i no ser les vambes més populars del mercat. En qualsevol cas, continuen sent l'estrella de la mítica marca alemanya i una aposta segura de la moda urbana.

Ideals per a: Amants de les vambes de colors.

Puma Suede.
Vans Old Skool.

De l''skate' als teus peus

Vans Old Skool (1977)

Entre les vambes classic –també conegudes com a authentic– aquestes Old Skool es disputen ser el model més icònic de la casa Vans. La marca fundada l'any 1966 per Paul Van Doren a Califòrnia va ser la que millor va rendibilitzar l'auge de l'skateboard a la costa oest dels Estats Units als anys 70. En aquells anys les Vans van ser hegemòniques, sobretot gràcies a la sortida de les Style 360 (ara Old Skool), un calçat amb una característica línia blanca i la punta reforçada, cosa habitual del calçat ideat per patinar. En aquest sentit, va ser la primera en què Vans va utilitzar cuir per augmentar la seva durabilitat. Avui en dia, amb l'estètica skateboard absorbida per la cultura streetlife, el model ha passat de ser una vamba tècnica a una de casual.

Ideals per a: Skaters i persones que volen passar desapercebudes al Macba.

El retorn del rei

Adidas Stan Smith (1978)

És el vell conegut que un dia torna amb força. Les Adidas Stan Smith tenen una història curiosa al darrere: van ser unes vambes pensades per jugar a tenis i que als seixanta tenien un altre nom, el del tenista francès Robert Haillet. Quan es va retirar, la marca germànica va apostar per Stan Smith, estratègicament escollit per entrar al mercat nord-americà, dominat llavors per Converse. Entre el 1980 i el 1995 se'n van vendre 23 milions de parells, un èxit inqüestionable. Amb l'arribada del nou segle van quedar arraconades a la memòria popular i dels prestatges de les botigues, però la recent explosió de les sneakers i l'adoració per tot el que és retro les ha fet reviure. I de quina manera. El triomf d'aquest model és, també, el de la senzillesa.

Ideals per a: Seguidors de la vamba blanca i bàsica.

Adidas Stan Smith.
New Balance 990.

Les 'sneakers' que tothom volia

New Balance 990 (1982)

Hi ha unes vambes que són les populars i unes altres que són les exclusives. En uns anys en què l'exaltació del poder i l'ostentació han posat de moda les sneakers luxoses i caríssimes, com les Alexander Mcqueen (425 €) o les Gucci (entre 500 i 800 € segons el model), cal recordar les prehistòriques sabatilles cares del mercat. La llegenda diu que les New Balance 990 van ser les primeres que van arribar a valdre 100 dòlars. Tot i que estaven pensades com unes vambes específicament per córrer, i així ho referma el tipus de forma atlètica, a poc a poc es van anar convertint en un símbol d'estatus als Estats Units. La seva indiscutible entrada en la cultura popular va ser el 2007, quan Steve Jobs va presentar el primer iPhone calçant unes 992 grises, el segon model de la col·lecció. El millor anunci i la millor representació de l'èxit.

Ideals per a: Persones que tornen enlluernades de Williamsburg.

La icona global

Nike Air Jordan (1985)

Les Air Jordan no són unes vambes, són una col·lecció sencera de 35 models que es renoven cada any. Tot i que al principi de la seva carrera, Michael Jordan no volia portar unes Nike de cap manera, l'any 1985 va firmar el que ha sigut el contracte d'esponsorització esportiva més fructífer de tots els temps. No es limitava al producte en si, anava molt més enllà: amb logo i promoció pròpia dins la marca. Una visió futurista que no només va revolucionar el món de l'esport, també va ser decisiu perquè la marca d'Oregon, llavors fora dels primers llocs en l'esport d'elit, fos hegemònica. La seva força és tanta que, gairebé vint anys després d'haver-se retirat el jugador, les vambes del mític número 23 se segueixen venent a dojo.

Ideals per a: Jugadors de bàsquet, rapers i aspirants a ser qualsevol de les dues coses.

Air Jordan I.
Reebok Club C.

Les de tota la vida

Reebok Club C (1985)

Un d'aquells models que pel nom no sonen però si en veus un parell les reconeixes ipso facto. Són les Reebook amb la clàssica silueta d'una franja que es desdobla al lateral de la sabatilla. Si demanéssim dibuixar un calçat de la marca nord-americana, filial d'Adidas des del 2005, segur que la majoria de gent faria exactament aquesta, que l'any passat va complir trenta-cinc anys. Com passa amb totes les sneakers icòniques, les C85 es van pensar per practicar esport, no per passejar per la ciutat. En el seu cas era calçat per jugar a tenis i va nèixer amb el nom de Reebok Club Champion, una versió renovada de les Revenge Plus. La febre pel calçat esportiu ha fet recuperat aquestes vambes, introbables durant força temps a les botigues. Han tornat amb un fitxatge de luxe per ser-ne la imatge: el raper Kendrick Lamar.

Ideals per a: Els que volen fugir del model de sempre portant un altre model de sempre.

La revolució del mercat

Nike Air Max (1987)

Fora de tecnologies més o menys anecdòtiques per la seva –nul·la– practicitat real un cop han passat els anys, les Air Max de Nike representen la gran innovació del mercat de les sneakers dels últims cinquanta anys. Per la seva longevitat i la diversitat de models –van pel novè–, les Air Max són un dels calçats urbans més icònics i més característics d'aquesta era. El gran canvi va ser que, a diferència de les seves companyes d'aquest article, Nike no les va concebre com a esportives, sinó com a calçat directament de streetstyle en el seu mòdel 360. Com un pot imaginar només llegint-ne el nom, l'Air fa referència a la cambra d'aire que en un principi s'ubicava al taló del calçat, tot un avenç tecnològic a mitjans dels anys vuitanta. Un model que encara avui sona futurista.

Ideal per a: Ser la persona mes cool del teu barri.

Nike Air Max.
Nike SB Janoski.

L'elegància 'skater' més inesperada

Nike SB Janoski (2009)

Qui l'hi havia de dir a Stefan Janoski, un skater professional californià, que faria un dels models de vamba més populars del segle XXI. Sent un patinador destacat, Janoski no s'ha mogut mai pel top mundial de la seva disciplina, com els seus companys d'equip a Nike, Paul Rodríguez o Nyjah Huston. El cas és que va dissenyar el calçat per patinar més elegant i popular de tots els temps. Són unes vambes tan boniques i adaptables que ràpidament van arribar a ulls de tothom fora d'aquest esport urbà, en el que segurament ha sigut el trasllat més gran de calçat tècnic a calçat de moda de l'última dècada. Vistes totes les derivacions i models que ha projectat Nike de les Janoski en els últims anys, sembla que els queda corda per estona.

Ideal per a: Portar americanes amb vambes sense semblar ridícul.

stats