Les vacances més fresques possibles ja tenen la seva pròpia denominació a les xarxes: l'etiqueta coolcation, contracció de cool (fresca) i vacation (vacances). Són molts els que comparteixen aquesta nova filosofia viatgera de gaudir d'una temperatura racional en destinacions plenes de màgia per la seva història i, sobretot, proposta natural. Per exemple, des del compte de promoció turística de la regió noruega de Trondelag defensen: "Coolcation és la refrescant tendència per a viatgers que cerquen fugir de les onades de calor, de les atraccions amb preus abusius i cues infinites. Us convidem a un clima més fresc per a una experiència de viatge realment satisfactòria". Per anar més enllà i vendre els seus encants, Trondelag es descriu com l'indret on gaudir del mal temps, el bon menjar i una gran quantitat d'espai sense gairebé ningú.
Vacances buscant temperatures més fresques: arriben les 'coolcations'
Cada cop més gent opta per destins on gaudir de temperatures més baixes, de la natura i del bon menjar i sense aglomeracions
BarcelonaQui els ho havia de dir, a les famoses i recurrents sueques que als anys seixanta van revolucionar les platges de l'estat espanyol, que gairebé 70 anys més tard el món hauria canviat tant que serien elles les amfitriones als seus països (se'ls deia sueques, però eren nòrdiques provinents del nord d'Europa) d'hordes de turistes que en els mesos d'estiu fugirien de la calor d'aquelles platges paradisíaques que van conquerir amb els seus biquinis. Si bé l'ocupació hotelera a les costes de casa nostra no afluixa i el turisme se supera any rere any, cada cop són més aquells que decideixen dedicar els mesos d'estiu a refugiar-se a la fresca d'un canvi climàtic que no té aturador, i passar les hores en climes més benignes a l'estiu, com els que ofereixen els països nòrdics. Allà, les dades assenyalen en la mateixa direcció, perquè per exemple Noruega, Suècia, Finlàndia i Dinamarca continuen posicionant-se com a atractives destinacions per als turistes catalans i també per als que viatgen de manera organitzada. Segons dades de l'operador global Kensington Tours publicades per The Wall Street Journal, les reserves per viatjar a Noruega entre el juny i l'agost han augmentat un 37% en comparació a l'any anterior, una xifra que situa el país bàltic entre les deu principals destinacions europees. Així mateix, aquest creixement també es dona en països de la seva òrbita, com Suècia i Finlàndia, i en altres destinacions més fresques que les contrades del sud, com la ciutat anglesa de Southampton, l'austríaca localitat d'Innsbruck i la República Txeca. Totes elles tenen en comú el fet d'oferir uns estius molt més suaus i suportables que els de la Mediterrània, on és altament probable (s'hi viatgi quan s'hi viatgi, a l'estiu) enganxar onades de calor, dies enganxifosos i elevadíssimes temperatures fins i tot amb nits tropicals.
Una tendència clara
La responsable de l'agència barcelonina de viatges d'autor La Hora Inspiradora, Maria Sanz, assegura que aquesta tendència és molt clara per raons òbvies: "Els darrers estius al Mediterrani estan sent molt calorosos i la calor, al final, impedeix gaudir al 100% de les vacances", subratlla. Així mateix, Sanz afegeix que molts turistes tendeixen a triar destinacions típicament d'estiu per visitar-les en els mesos d'hivern i primavera, mentre que durant els mesos de més calor opten per visitar altres indrets més al nord, com per exemple Noruega, que està "súper de moda". Tot i que aquest país és "el que més", també els seus països veïns i Islàndia estan en voga per la combinació de temperatures i natura, així com Escòcia, que aquest any està sent molt demanat. "Són països que no tenen les infraestructures turístiques com les que poden tenir Espanya o Itàlia", destaca, fet que els dona un punt més salvatge, tot i que tenen en contra el fet que són destinacions bastant més cares que les mediterrànies. També Ljubljana (Eslovènia) i Polònia són dintre d'aquest sac, juntament amb les ciutats dels Alps suïssos i austríacs, aquests darrers tradicionalment destinacions d'alt nivell: "La gent ara s'estima més escurçar les vacances tot i que s'hagin de gastar més diners, que ser fora tot el mes d'agost", destaca. Segons ho descriu, el turisme de sol i platja té un comportament més de platja i relax, però fins i tot a aquest perfil de clients, aquestes destinacions ara més de moda plantegen unes vacances molt diferents, "més en ruta" i en relació amb una natura que resulta espectacular. "No és el mateix concepte de relax que es tenia abans de les vacances, sinó d'aventura i descoberta, de connexió amb la natura, l'entorn, la cultura del país i la gastronomia", destaca.
La franja atlàntica
Sanz també esmenta que el nord d'Espanya ha crescut molt en els darrers anys per les temperatures tan elevades al Mediterrani i el canvi climàtic, un nou paradigma que fa que al nord les temperatures no siguin tan fredes com fa uns anys. De fet, segons dades d'Eurostat, les reserves a través de les principals plataformes de viatges en línia van augmentar significativament al nord-est peninsular fins al tercer trimestre del 2023, amb un espectacular increment del 67,7% en comparació amb el mateix període del 2019. En aquest marc es troben Galícia, Astúries i Cantàbria, on les temperatures són més moderades.
Per a ella, tot va començar a canviar a partir del 2022, que va ser un any molt càlid i de calor "molt pesada", i quan en els anys immediatament anteriors per la covid els viatgers es van quedar en destinacions més properes. D'aquesta manera, la progressió va començar el 2022, es va consolidar el 2023 i va encara a més enguany: "Ho he vist moltíssim aquest any", detalla.
Segons el seu parer, aquest canvi de tendència no comporta que les destinacions tradicionalment de bon temps, com Barcelona o Atenes, estiguin perdent visitants, sinó que aquests s'hi estan, a poc a poc, desplaçant en altres moments de l'any en els quals és més suportable visitar-los. "Al contrari, per als turistes del nord d'Europa aquestes destinacions s'estan convertint en llocs de més llarg termini, per la tardor, l'hivern i la primavera", destaca, de manera que pronostica una estacionalització diferent i més llarga. La fortalesa del turisme no està en dubte, ja que segons les darreres dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'Estat va rebre 9,3 milions de turistes internacionals al maig, un 11,5% més que el mateix mes del 2023. En els primers mesos del 2024 el nombre de turistes va augmentar més d'un 13%, i en aquest boom, Catalunya va continuar sent la destinació principal, amb el 22% del total, seguida de les Balears i Andalusia. Igualment, segons l'informe de Turespaña de tendències de l'estiu 2024 dels principals mercats emissors de turisme, l'Estat es torna a posicionar com una de les destinacions preferides pel turisme internacional. El ministre d'Indústria i Turisme, l'exalcalde Jordi Hereu, celebrava que després d'una extraordinària temporada d'hivern, "que no temporada baixa", s'espera completar una segona meitat de l'any que iguali i fins i tot superi la del 2023. De turisme, n'hi ha per anys.
El millor moment a cada destinació
La viatgera de 24 anys Celina Garufi, establerta a Barcelona i que assegura que viatja sola, explica que sempre intenta triar el millor clima i fer-ho en funció de la seva destinació: "Per exemple, ara estic viatjant pels països nòrdics", detalla en ple mes de juliol. Segons aquesta turista, l'estiu és un gran moment per acostar-se a aquests països i poder-los visitar i recórrer sense patir el fred que els caracteritza la resta de l'any. En el seu cas, va a la inversa, perquè explica que, per exemple, al febrer va viatjar al Marroc: "Ho vaig considerar un bon moment per anar-hi", diu, ja que aleshores sí que li venia de gust la calor, que allà estava per damunt dels 20 graus, i "no és la calor extrema que tenen als mesos d'estiu". En conclusió, Garufi assegura que intenta evitar els climes extrems i "viatjar en les èpoques que més permetin recórrer sense problemes segons la destinació".
Climes frescos
També la responsable del compte de viatges @VidaMolona explica que, per exemple, fa un mes que està als Països Baixos, una regió que es pot gaudir tant sol com en família. Ja l'any passat va passar tres setmanes a Dinamarca. "Aquest país nòrdic va ser tota una sorpresa", explica. A les seves xarxes remarca que és un país poc visitat: "Hi vam estar al juliol i l'agost i vam veure poc turisme malgrat ser la millor època per visitar-lo", destaca. Com a punts a favor, a banda de la fresca del clima, aquest país ofereix ciutats meravelloses i "amb un ambient molt top", així com llocs tan sorprenents com un desert.