Estils de vida

Trucs per guanyar dues hores al dia

L'organitzadora professional Clara Massons ens proposa diversos canvis d'hàbits per estalviar temps i ser més productius

Clara Massons
i Clara Massons

Barcelona¿Què faries si a partir d’ara els teus dies tinguessin vint-i-sis hores en lloc de vint-i-quatre? Amb aquestes dues hores extres, començaries una nova afició? Dormiries més? O potser faries el mateix que fas ara, però amb més calma i tranquil·litat? Et proposem uns hàbits diaris d’estalvi de temps i productivitat perquè escullis els que més t’agradin i dediquis aquest nou temps que pots guanyar a fer el que més feliç et faci.

Fes la compra del supermercat en línia

Estalvies el temps d’anar a l’establiment i deambular entre els passadissos. A més, en la majoria de comerços el producte que reps a casa ve directament del magatzem i no ha estat exposat ni remenat pels clients anteriorment.

Cargando
No hay anuncios

Descalça’t quan entris a casa

Te’n faries creus de quanta brutícia duem a les soles de les sabates al cap del dia. Restes d’excrements que portem fins a la sala d’estar o el dormitori. Posar-se les sabatilles o caminar descalç relaxa els peus i la ment. El terra de casa es mantindrà més net i no haurem de fregar-lo tan sovint.

Cargando
No hay anuncios

Prepara la roba que et posaràs l'endemà

Quan et treguis la roba de carrer per posar-te la de casa, aprofita el moment per preparar el que et posaràs l'endemà. Aprofites que el cervell està pensant en la roba i guanyaràs temps cada matí, perquè t’estalviaràs el costum de revisar l’armari a la cerca i captura d’algun conjunt que et motivi mínimament. Si vols optimitzar aquest moment, prepara’t també els accessoris, com joies i mocadors, i veuràs que comences el dia més relaxadament.

Cargando
No hay anuncios

Organitza les bosses i motxilles

En la línia de preparar-se la roba, també prepararem les bosses o motxilles en entrar a casa. Tan bon punt traiem la carmanyola de l’esmorzar i l’ampolla de les motxilles dels nostres fills, hi posem les coses per a l'endemà: ja siguin els mitjons per fer psicomotricitat o la nota que volem escriure a la mestra. Si els infants són prou grans per fer-ho ells mateixos, els ajudem amb aquest hàbit que els servirà per a tota la vida. I recordeu: només arribar a casa, buidem la cartera i la deixem a l’habitació, no pas fent nosa a l’entrada. I nosaltres, els adults, farem el mateix. Buidem el tàper del dinar i agafem tot allò que necessitem per a l'endemà. Ens evitarà presses al matí i molts oblits.

Cargando
No hay anuncios

Fes el truc del més un per no quedar-te mai sense un producte o ingredient.

Això m’ho va ensenyar un amic que vivia al Pirineu, a trenta minuts en cotxe del supermercat més proper. Els urbanites, acostumats a passar pel súper cada cop que ens falta alguna cosa, perdem molt de temps al cap del mes. El truc del més un consisteix a tenir al rebost sempre un producte de cada sense obrir. Per exemple, tens una barra de xocolata a mig menjar i una de nova a l’armari. Quan t’has cruspit la primera barra, apuntes a la llista del súper que cal comprar-ne una. No esperes a quedar-te sense per apuntar-ho. Així amb tot. Aquest truc, que l’has fet tota la vida si ets dels que no els agrada fer curt a la cuina, va molt bé amb la llista viva.

Cargando
No hay anuncios

Apunta el que et falta en una llista viva

La llista viva consisteix a fer cada dia la llista de la compra. És una meravella perquè estalvies temps i diners. Què més volem? Funciona de la següent manera: tan bon punt gastes un producte, l’apuntes a la llista de la compra, per exemple a la pissarra de la cuina. Si obro un pot de tomàquet fregit, l’apunto a la llista. Encara que me’n quedi un per obrir (o dos o tres) a l’armari. Puc escollir apuntar-lo quan obro el producte o quan me l’acabo. Això depèn de la freqüència de la compra. La llista viva fa que sempre tinguis la llista al dia, actualitzada. El millor és que t’evita l’estona dedicada a fer la llista de la compra abans d’anar al súper: revisar nevera, congelador, armaris, rebost, safareig i lavabos per veure quins productes ens falten i quants de cada, tenint al cap què vols cuinar i com de sovint. Oblida’t d’aquest maldecap. Passa’t a la llista viva i no fallaràs.

Cargando
No hay anuncios

Esborra les fotos al moment

Aquest hàbit me’l va confessar una fotògrafa. ¿Quants ens queixem de tenir el mòbil i l’ordinador ple de fotos que revisarem i ordenarem “algun dia”? Una manera de simplificar i evitar aquesta tasca eterna és esborrant les fotos que no ens agraden al moment. Normalment, cada cop que fem una foto, en disparem tres o quatre més per si no ha quedat bé a la primera. El que recomano és quedar-nos amb la foto bona, i suprimir les altres en el moment. Aquesta és la manera de no acumular i tenir, per fi, una galeria de fotos plena només d’imatges bones i grans records.

Cargando
No hay anuncios

Limita l’ús de les xarxes socials

La manera més dràstica és no tenir-ne. Però si prefereixes un punt mitjà, pots configurar-te un avís de l’aplicació Instagram que et recordi que fa quinze minuts que navegues i que és hora de plegar. També pots reduir les amistats virtuals o els comptes que segueixes i quedar-te només amb els que t’encanten. Et sorprendràs de com n’és de diferent l’experiència.

Cargando
No hay anuncios

Cuina més quantitat

Si sents que dediques massa temps a la cuina i et fa mandra posar-t’hi, acostuma’t a cuinar més quantitat cada dia. Aquestes racions extra et salvaran el sopar de l’endemà, o d’altres dies, si vols congelar. No consisteix en menjar el mateix cada dia, sinó en aprofitar que embrutes la cuina per tenir més acompanyaments, salses o ingredients preparats per al dia a dia. Fes aquest sistema tota la vida i reduiràs a la meitat el teu temps a la cuina.

Aquests són alguns exemples fàcils d’implementar, i cada casa té els seus. Posar-los en pràctica és només una qüestió d’hàbits. La constància de mantenir aquests costums vindrà sola, quan en vegis els resultats i es converteixin en el teu estil de vida.