Estils12/05/2021

Trepat, la varietat de raïm que va lluitar per no desaparèixer (i va guanyar)

Els elaboradors de la DO Conca de Barberà tripliquen la producció de vins elaborats amb aquesta varietat

ARA
i ARA

BarcelonaEl trepat és un raïm singular propi de la Conca de Barberà que fins fa poc estava considerat una varietat menor i amb poca sortida. Ara, però, i gràcies a l'impuls de molts cellers de la zona, aquesta varietat autòctona ha viscut un gran augment; tant, que en dotze anys s'ha triplicat la producció de vins elaborats amb aquest varietat, segons ha informat l'agència Efe.

El trepat era el raïm típic dels vins rosats però en realitat és versàtil i fa vins àgils, amables i fàcils de beure, sense renunciar a elaboracions que persegueixen la complexitat, i aquí és on està la clau del seu èxit.

Cargando
No hay anuncios

Segons han presentat aquesta setmana a Barcelona els responsables de la DO i de diferents cellers de la comarca, la producció de vins amb el raïm trepat com a matèria primera ha passat dels 42.300 litres (56.400 ampolles de 0,75 cl) fa dotze anys als 151.521 (una mica més de 200.000 ampolles). I aquesta quantitat es podria incrementar, ja que falta per qualificar, segons estimacions del Consell Regulador, entre 6.000 i 12.000 litres d'almenys quatre cellers que estan en plena criança.

Cargando
No hay anuncios

L'organisme estima, per tant, que el total qualificat de l'anyada 2019 rondarà els 160.000 litres, quasi quatre vegades més que el 2004.

Negres també

També ha estat notable el creixement del nombre de cellers que han apostat per l'elaboració de negres de trepat, en passar d'un sol celler el 2004, primer any en què es compta amb registres, a 15 el 2019. Aquest mateix any, 19 dels 23 cellers emparats per la DO han qualificat vins de trepat, ja siguin negres o rosats.

Cargando
No hay anuncios

Fa dotze anys eren només un o dos els cellers que es van llançar a elaborar amb trepat els seus vins de guarda, una tendència que ha anat canviant gràcies a la capacitat elaboradora dels productors i també al fet que aquest raïm s'adapta als gustos del públic actual. Aquests mateixos productors també han començat ara a treballar per preservar les varietats tradicionals de la Conca per reforçar la identitat de la zona i elaboren vins amb raïm de garrut (monastrell), garnatxa, macabeu i parellada.