Tornen els 50
Les 'malenis' són la tribu urbana de moda: vesteixen 'vintage' i defensen els valors de postguerra
BarcelonaEstà de moda estar passat de moda. Malenis i new traditionals són dues noves tribus urbanes que reivindiquen l'estètica i els hobbies dels nostres avis. En plena crisi econòmica i de valors, ¿qualsevol temps passat va ser millor?
La Maite Lombard es va adonar que era diferent de la resta de noies de 18 anys quan va constatar que, en lloc de veure videoclips de Miley Cyrus o Rihanna, ella preferia entretenir-se escoltant Jacques Brel i contemplant fotos antigues d'Ava Gardner. "Les dones d'aquella època tenien una elegància que ja no existeix", explica. Enamorada de l'estètica retro, la Maite, que va néixer a Nancy (França) i que actualment fa pràctiques en una agència americana de traduccions a Barcelona, va prendre fa un parell d'anys una decisió que la convertiria per sempre més en el blanc dels comentaris de la gent: començar a vestir-se com si visqués al 1945. Sabates de punta arrodonida, bruses vintage , faldilles per sota del genoll i pell blanquíssima amb carmí vermell als llavis. "La gent em mira com si fos una marciana", confessa amb estoïcisme. Però la transformació va més enllà de l'aparença: la Maite també va decidir llençar el seu smartphone a la paperera i iniciar una campanya per recuperar les bones maneres. "Les xarxes socials i els mòbils ens han robat una part importantíssima de la nostra vida. Ja no hi ha temps per quedar i xerrar amb els amics, només per enviar missatges de WhatsApp -afirma-. També hem de recuperar la importància de ser puntuals i amables", conclou.
La Maite integra una nova tribu social que, formada per joves nostàlgics de l'estètica retro i dels hobbies i maneres dels nostres avis, està agafant molta força en ciutats com Londres i París. Alguns els anomenen new traditionals o chaps , en referència a la publicació britànica The Chap , considerada la Bíblia d'aquests grups. A l'Estat els chaps encara són minoria però hi ha un fenomen semblant: el de les malenis . La blogaire andalusa Raquel Gratis Total va ser la creadora del terme maleni , que ràpidament va triomfar a les xarxes socials. Però qui són les malenis i per què es diuen així? "El nom ve de l'afició que senten aquestes dones per fornejar magdalenes -explica la Raquel-. En termes generals, tenen una estètica molt Amélie Poulain, amb serrell, amor pels vestidets de vol dels anys 50 i les sabates de punta arrodonida. Tot molt naïf", resumeix.
Crisi i valors 'vintage'
Per Marta Belmonte, professora de l'Isntituto Europeo di Design Barcelona i directora de l'agència de tendències Entropia, les malenis s'han convertit en una moda perquè ja estan reflectides en elements de consum i serveis. L'èxit de la fira de pastisseria BCN & Cake, dels locals de cupcakes i dels mercadets vintage ho corrobora. Segons explica Belmonte, tant les malenis com els new traditionals tenen la mateixa arrel: un retorn al passat que incorpora alguns elements del present. "La clau per comprendre la popularitat del vintage és la crisi econòmica i de valors que vivim -continua-. Molts giren la mirada enrere, cap al passat, perquè és un terreny de seguretat davant de la por que ens genera el present i sobretot el futur". Així, Belmonte assenyala que als països en creixement les tendències retro són tan sols residuals. Concretament, explica que acaba de tornar d'un viatge a Colòmbia de dos mesos i allà el model del nou tradicionalisme és molt minoritari.
A banda del component estètic, hi ha el dubte de si aquestes noves tribus urbanes van acompanyades d'uns valors i una manera de concebre el món que soterren dècades de conquestes en matèria de drets femenins. ¿Les dolces malenis podrien representar la tornada d'un model de dona domèstica i oprimida? Raquel Gratis Total ho té clar: "El moviment maleni és una cosa que va molt més enllà de l'aparença. Es tracta de fer-nos metabolitzar un estil de vida amb nombrosos punts en comú amb les dones nord-americanes dels anys 50 que, després d'una guerra monstruosa, van haver de tornar a casa a cuidar la família -explica-. I sí, les malenis són una punyalada a totes les dones que durant els anys 70 van lluitar per adquirir llibertats de l'única manera possible: la de la independència econòmica", assenyala amb contundència.