Cos i ment
Estils 02/06/2024

Tocar terra pot ser un antídot contra l'estrès?

Tenir un hort o fer senderisme per camins boscosos pot tenir beneficis per a la salut mental i el microbioma

Holly Burns / The New York Times
3 min
Cos i ment.

Nova YorkFa temps que els científics saben que la terra pot ser beneficiosa per a la salut. Diverses investigacions suggereixen que les persones que es crien en granges, per exemple, són menys propenses a desenvolupar afectacions com la malaltia de Crohn, asma o al·lèrgies, pel fet d'estar exposades a una gamma diversa de microbis. Als anys 70, els científics van descobrir un bacteri que habita en la terra anomenat Mycobacterium vaccae, que té un efecte antiinflamatori per al cervell i podria tant reduir l'estrès com millorar-hi la resposta immunitària. Actualment, hi ha un enorme interès en el microbioma de l'ésser humà: la gent pren probiòtics, busca aliments amb cultius bacterians vius i "repobla" la seva microbiota. Alhora, els científics han descobert com arriba a ser d'àmplia la participació dels microbis de la terra en la nostra salut física i mental.

Si toquem terra o fins i tot simplement som a la natura, "respirem una enorme quantitat de diversitat microbiana", assenyala Christopher Lowry, professor de fisiologia integrativa a la Universitat de Colorado.

Recentment, un experiment finlandès ha revelat que els nens que anaven a escoles bressol on havien plantat un "sòl boscós" o un sotabosc de la regió tenien un sistema immunitari més fort i un microbioma més sa que els nens que anaven a escoles bressol amb patis de grava. Dos anys després, seguien tenint bacteris beneficiosos tant a l'intestí com a la pell. I no només és bo per als nens. "Per als adults també és beneficiós exposar-se als microbis que hi ha a la terra", assenyala Lowry.

Fer esport o recol·lectar plantes

Fer ciclisme de muntanya, acampar o fer senderisme són pràctiques senzilles que permeten entrar en contacte amb un ecosistema de diversitat microbiana. "Crec que subestimem com d'exposats estem quan sortim a l'aire lliure", diu Lowry. Amos Clifford, fundador de l'Associació de Guies i Programes de Teràpia de Bosc i Natura (ANFT, per la seva sigla en anglès) i autor del llibre Your guide to forest bathing: Experience the healing power of nature, recomana passar una bona estona mirant el bosc i inhalant les seves aromes. Quan Clifford topa amb un rierol mentre guia una caminada, convida la gent a treure's les sabates i notar les textures del terra tou i fangós. "També pots agafar una mica de terra amb les mans", diu. Si no n'hi ha prou amb embrutar-se les mans i els peus, anima els excursionistes a participar en una cursa en què els participants corren pel fang i superen obstacles.

A banda de fer activitats a la muntanya, també es pot treballar la terra en un jardí. La jardineria aporta beneficis per a la salut com la disminució de l'ansietat i l'estrès. Com és el cas de Leigh Johnstone, un jardiner resident a Southampton conegut com The Beardy Gardener (el jardiner barbut) a Instagram, que es va iniciar en la cura del seu jardí. "Molta gent continua tenint por de tocar la terra, però a mi em fa feliç –diu–. Com que els tomàquets no requereixen gaire manteniment i es poden plantar en un test o en una cistella penjada al balcó, són de les coses més fàcils de cultivar", assegura. També recomana plantar herbes aromàtiques. A algunes, com la menta, els agrada l’aigua i la humitat, mentre que altres, com el romaní o l’espígol, s’adapten molt bé a la sequera i no volen gaire humitat. A més, hi ha plantes que són exigents a l’hora de demanar adobs, com l’alfàbrega, i d’altres molt resistents que no demanen gaire atenció, com el marduix.

Tornar a ser criatures

Jill Dreves, fundadora de Wild Bear Nature Center a Nederland, a Colorado, té una recepta senzilla per embrutar-se: fer un pastís de fang. Dreves proposa una activitat semblant a les que es fan amb pintures i degustacions: demanar als convidats que portin un motlle vell per fer pastissos i que facin coses creatives amb el fang.

"Traieu algunes pedres i peces petites per fer relleus, recolliu algunes fulles boniques i fiqueu-hi les mans o els peus", aconsella Dreves, que ha organitzat festes de pastissos de fang amb els seus companys. "Aquesta mena de coses les deixem als nens, però realment les hem de fer més com a adults".

"Si tens nens a qui entretenir, també es pot construir un jardí de fades –suggereix–. Ajunta fulles i molsa per dissenyar un paisatge màgic en miniatura, fes servir branques petites per construir cabanes, escorça per fer el terra i pedres per seure". A Johnstone i a la seva filla de dos anys els agrada fer hotels per a insectes, i els animen a refugiar-se allí dins. També fan bombes de llavors, que es poden fer en qualsevol època de l'any i després emmagatzemar fins a la primavera o la tardor per llençar-les pel jardí, esmenta Johnstone.

Copyright The New York Times
stats