No llençar menjar: l'objectiu (possible) d'aquestes festes

Tres experts ens donen sis consells per evitar el malbaratament d'aliments per Nadal

Una taula parada amb motius nadalencs.
ARA
22/12/2021
3 min

BarcelonaEl Nadal és una època de dinars i sopars i, tot i les restriccions imposades per prevenir la pandèmia, això suposa molts plats de menjar. Com que sovint en sobra, hi ha una part important d'aquest menjar que acaba a les escombraries, com ja passa la resta de l'any. De fet, l'any 2020 tres de cada quatre llars espanyoles van llençar menjar i beguda a les escombraries: segons les últimes dades publicades pel ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, es van llençar 31 quilos/litres per persona, xifra que suposa un total de 1.364 milions de quilos/litres d’aliments.

Tot i això, Francesc Xavier Medina, director de la Catèdra UNESCO Alimentació, Cultura i Desenvolupament de la UOC, diu que “la situació ha canviat i que cada cop hi ha més consciència i més gent que opta per l’aprofitament i el reciclatge, i això va acompanyat de normatives que ho afavoreixen. Medina també remarca que "l'aprofitament és un hàbit que s'està integrant plenament en la nostra cultura gastronomia" i explica que l'antic costum d'aprofitar el que sobrava per fer altres menjars ara també es fa "no tant per una qüestió econòmica sinó per consciència mediambiental".

Per evitar el malbaratament en aquestes festes, les expertes de la UOC, Anna Bach, directora del màster Nutrició i Salut, subdirectora de docència i professora dels Estudis de Ciències de la Salut i investigadora del Foodlab de la UOC; i Alicia Aguilera, també professora dels mateixos estudis i investigadora del Foodlab, donen sis consells pràctics:

1. Fer una llista de la compra pensant en els menús dels àpats que es faran. D’aquesta manera només comprarem el que és necessari i després no sobrarà ni es llençarà res. Aquest consell és especialment important per als productes frescos, ja que tenen una vida útil més curta.

2. Conservar i emmagatzemar correctament els productes comprats. Cal llegir les etiquetes, les dates de caducitat i els mètodes de conservació segons el tipus d’aliment per fer-ho bé.

3. Ajustar les racions. Abans de comprar mirar què tenim al rebost i fer una previsió del que es necessitarà tenint en compte quanta gent hi haurà a taula. D’aquesta manera s’evitarà cuinar massa i que sobri molt menjar o que es mengi massa.

4. Congelar. Si tot i haver fet una llista i haver ajustat les racions segueix sobrant menjar, congelar és la millor opció. La congelació és un mètode de conservació que allargarà el temps de consum d’aquell producte sense que perdi valor nutritiu. A més, si es fa en recipients individuals mesurant una ració, després serà més fàcil consumir-lo i servirà per endur-se la carmanyola a la feina, per exemple.

5. Reaprofitar les restes per fer noves receptes. Les receptes d’aprofitament eren un costum ben arrelat a les cases dels nostres avis i àvies. En són un bon exemple els canelons i les croquetes, que van néixer del que sobrava del rostit. Així que amb allò que sobri aquestes festes podem fer moltes receptes i ben diverses.

6. Consum responsable. Saber d’on ve allò que es menja és molt important, així com el sistema de producció utilitzat. En definitiva, cal aposar pel consum de proximitat i de temporada perquè millora la vida de les petites comunitats agrícoles, afavoreix la biodiversitat, gasta menys energia en transport i té una millor relació qualitat-preu. També és important evitar els plàstics o, si més no, almenys els no reciclables i apostar pel cartró o embalatges reciclables.

stats