Estils

Teletreball: el perill de deixar-nos de moure

Els professionals sanitaris alerten de l’augment del sedentarisme entre les persones que treballen des de casa

Thaïs Gutiérrez
i Thaïs Gutiérrez

BarcelonaLa Blanca treballa des de casa 4 dies a la setmana i només un es desplaça fins a l’oficina que la seva empresa té a tocar del Poblenou, a Barcelona. “Noto que em moc molt menys ara que estic a casa. No és només que no vagi a la feina en bicicleta cada dia, sinó que quan anava a diari a l’oficina m’aixecava molt de la taula per anar a reunions, per fer un cafè amb els companys o simplement per anar a comentar alguna cosa a una altra taula -explica-. A casa em puc estar hores asseguda davant de l’ordinador, quasi sense adonar-me’n; no m’aixeco per a res”. El seu cas no és aïllat. Daniel Freixes, fisioterapeuta, explica que estan veient un augment del sedentarisme en molta gent que fa teletreball. “Les feines han canviat amb la pandèmia i ara tenim molta gent a casa que ha deixat de moure’s -apunta-. Persones que viatjaven, que anaven tot el dia amunt i avall, ara estan tancades a casa sense aixecar el cul de la cadira, i això el cos ho nota”.

Cargando
No hay anuncios

El sedentarisme, una altra epidèmia

I és que el sedentarisme té greus conseqüències per a la nostra salut. Ho explica la doctora Anna Vilella, del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic, que assegura que la falta de moviment “és una epidèmia de la societat actual”, ja que es tracta “d’un gran factor de risc de malalties cardiovasculars, obesitat, diabetis i alguns tipus de càncer”. Això ja era un problema abans de la pandèmia, però amb el covid-19 i els canvis laborals derivats -l’allargament de moltes jornades i la implementació del teletreball- la situació s’ha agreujat. “Tots aquests canvis fan que ens movem menys”, destaca Vilella, que alerta també d’una altra conseqüència del sedentarisme: “Els problemes de salut mental”. I ho explica: “Moure’s i fer exercici físic és un factor protector contra malalties mentals, ajuda a disminuir l’ansietat i la depressió, i això ara mateix és molt important, perquè estem en un context de molt d'estrès i preocupació, i el que hauríem de fer és fer més exercici que mai per sentir-nos millor, i enlloc d’això ens trobem que la gent es mou menys”, apunta. 

Cargando
No hay anuncios

Per a Daniel Freixes el gran problema per al nostre cos són “les posicions mantingudes durant molta estona”, que és el que passa quan estem molt de temps asseguts, perquè “fan patir el nostre sistema musculo-esquelètic i afavoreixen l’aparició de tensions, sobrecàrregues i contractures”. Per a aquest professional, un dels grans problemes derivat del teletreball és que la gent fa feina en condicions poc saludables. “Les cases no estan ben preparades per treballar-hi 8 hores”, diu. I ho explica: “A l’oficina tenim mobles ergonòmics, la distància correcta de la taula, de la pantalla, el teclat ben regulat, la llum i la temperatura també; i en canvi a casa molta gent passa la seva jornada laboral en una cadira incòmoda i sense fer els descansos necessaris”. I és que, segons Freixes, les dinàmiques a les oficines afavoreixen aquestes pauses tan importants mentre estem treballant: "Per anar a una reunió ens aixequem, per parlar amb un company també, per anar a esmorzar o a dinar ens movem, per anar a buscar un cafè... Tot això a casa desapareix perquè estem en un mateix espai”. Per això, ell creu que hem de ser conscients de la necessitat del cos de parar i que, encara que estiguem a casa, “hem d’anar descansant”, diu. El seu consell és parar cada hora o hora i mitja com a molt per canviar de postura, posar-se drets, caminar una mica, “i si podem fer estiraments o moviments amb braços i cames encara millor”, diu. La doctora Vilella s’expressa en la mateixa línia: “Les persones que fan teletreball han de tenir molt presents les pauses, com si formessin part de la dinàmica de la feina. Fins i tot es poden agafar una estona al matí per sortir a caminar -diu-. Nosaltres mateixos som els responsables de cuidar-nos, i per tant hem de ser nosaltres els que trobem aquests moments de descans, de fer una mica d’exercici i també de desconnectar que ens faran tornar a la feina més actius i preparats per rendir més”, afirma. 

Cargando
No hay anuncios
Les taules altes són la solució?

Ja fa temps que en algunes oficines han començat a aparèixer taules altes pensades per treballar drets. És una moda que ve dels Estats Units i fins i tot hi ha algunes sèries que reflecteixen aquesta tendència que diu que treballar de peu és molt més saludable que fer-ho asseguts. Però els experts ho posen en dubte. Passar moltes hores drets també provoca conseqüències negatives per al cos, com ara problemes d’esquena o a les articulacions o l’aparició de dilatacions a les venes, com bé saben les persones que treballen rere un taulell. La solució no és posar taules per treballar drets sinó moure’ns més. “Amb les taules altes al final ens trobem amb el mateix problema: necessitem pauses per moure’ns”, diu Daniel Freixes, que aposta per la combinació de diferents postures. “Podríem estar una estona asseguts, una estona drets, fer pauses per caminar... Fins i tot hi ha oficines en què han posat pilotes de pilates per treballar; doncs perfecte, llavors també podem passar una estona a la pilota, però sempre fent pauses per canviar de postura”, recomana.