Tendències

Per a solters, melòmans o friquis: l'auge dels creuers temàtics

Amb xifres de rècord, el sector no deixa de créixer i s'està diversificant amb opcions per a tots els gustos

Joana Costa
6 min
Una imatge del High Seas Rally, que reuneix a la comunitat motera.

BarcelonaÉs ben clar que l'estiu és per gaudir-lo i que trobar un viatge que s'adapti al màxim a les nostres preferències no és sempre una tasca fàcil. En aquest context i en un món cada cop més algorítmic que tendeix més a segmentar i dividir els públics per afinitats, els creuers temàtics s'imposen com a opció per combinar temps de lleure amb una personalització màxima que promet bons resultats. Així, si el flamant sector dels creuers ja viu el seu millor moment històric pel que fa al volum de passatgers globals, la seva tematització no para de créixer i multiplicar-se erràticament en diferents direccions, cosa que dona lloc a un univers de possibilitats on té cabuda des del passatger més friqui fins al més conservador i refinat. Segons la previsió de l'Associació Internacional de Línies de Creuers (Clia), l'associació professional més gran del sector, els passatgers dels creuers tornaran a créixer enguany i batran rècords a l'assolir els 36 milions de creueristes en tot el món, per sobre fins i tot dels anys previs a la pandèmia. És lògic que el sector estigui, doncs, en un moment de certa especialització, de cerca de nous subproductes amb els quals satisfer una clientela variada. De fet, pel seu gran volum, aquests viatgers són molt heterogenis i tenen expectatives diferents, i aquesta diversitat ja desborda una oferta fins ara caracteritzada pels binomis tradicionals de vaixell gran versus vaixell petit, naviliera de luxe o naviliera popular, o creuer marí versus creuer de riu.

Diferents opcions familiars

Una de les línies divisòries dels creuers temàtics d'aquest 2024 són les experiències segons el tipus de família que es conforma. D'aquesta manera, hi ha creuers orientats a la canalla, amb parc aquàtic, parcs de boles, club infantil, inflables, zona de cinema, animació, sales de ludoteca i joc i discoteca infantil, amb restaurants plens de nuggets i macarrons, bugaderia al ritme d'embrutar de la canalla i tots els serveis per a progenitors estressats que volen, sobretot, que els seus fills gaudeixin de l'experiència, com és el cas d'alguns vaixells d'MSC.

A l'extrem oposat, hi ha creuers per a aquells que no volen saber res de les criatures i imposen la barrera adults only (només adults), que fa que allà no s'hi pugui moure ningú menor de 18 anys. Tot està pensat per a l'hedonisme sense interrupcions i la màxima tranquil·litat: piscines, copes i música dins l'aigua, restaurants amb gastronomia contemporània, spas amb tractaments desestressants, classes de fitness i discoteca per passar-hi la nit, com el cas de la companyia Virgin Voyages. Una altra opció en aquest sentit són els creuers per a singles, on es reuneixen persones adultes amb els mateixos serveis que els adults only però amb el tret distintiu de reunir en un sol vaixell molts peixos en un mar d'oportunitats pel que fa a les relacions personals. Finalment, en el mateix sentit, hi ha els creuers LGBTIQ+, ideals per a conèixer altres persones i que ofereixen també una gran quantitat de serveis hedonistes majoritàriament pensats per a adults. Aquests, sobretot, tenen el mèrit de facilitar la tasca de lligar i de fer sentir els passatgers en un ambient confortable.

Friquis de tota mena

A banda dels llaços familiars i les orientacions sexuals, hi ha tota una oferta de creuers relacionada amb el friquisme dels seus viatgers: gustos i aficions de tots colors troben ressò en un potencial creuer. Per exemple, Royal Caribbean té el vaixell Star Trek, on els viatgers es converteixen en la tripulació de la mítica nau amb festes temàtiques i esdeveniments protagonitzats per actors. Igualment, són temàtics els creuers d'aquesta naviliera dedicats als anys 80 i també a la cultura pop dels 90, amb concerts i festes que rememoren el millor d'aquella època. Així mateix, sobresurt el High Seas Rally que reuneix la comunitat motera al voltant d'aquest vehicle. Durant set nits, tot és protagonitzat per les motos, amb aventures i festes, rifes, subhastes i jocs, demostracions d'experts de la indústria i ports triats estratègicament per a aquest públic d'estètica tan particular.

No és menys singular el creuer que, com a gegantí Saló del Còmic, reuneix els fans de les historietes i sèries animades. Durant quatre dies, el Comic-Con, amb sortida el 2025, és una aposta per l'entreteniment amb el còmic com a fil conductor: festes de disfresses i una cartelleria pròpia de Tintín.

Música i cinema

Royal Caribbean té també un vaixell tematitzat de llegendes del rock, que proposa un viatge ple de rock and roll interpretat en directe, a banda de subhastes de marxandatge icònic, rifes de guitarres signades amb autògrafs i possibilitat de fer-se fotos amb grups de rock del moment en una mena de festival flotant. També aquesta empresa té propostes com The Old School Cruise, amb música mítica dels 60, 70 i 80 interpretada per diversos grups guanyadors de premis Grammy garantint un entreteniment ininterromput, i el Super Legends, amb grups com el Sr. Ramón Ayala, Los Lobos, WAR i The BAR-Kays, entre altres. D'altra banda, hi ha un creuer amb l'Orquestra Simfònica Nacional del Regne Unit amb el director Anthony Inglis, tots a bord, per oferir concerts i xerrades del mestre sobre la seva trajectòria: un vaixell ple de melòmans.

Viatges llegendaris

D'altra banda, per a aquells que associen el creuer amb una romàntica travessa atlàntica o pacífica de llarga distància, també hi ha tot un seguit d'opcions per fer-los sentir en un viatge de mitjans del 1800. Per exemple, de la mà de la naviliera Cunard, aquesta setmana surt el Queen Mary 2 (de Nova York a la ciutat anglesa de Southampton), en el seu viatge inaugural després de 20 anys aturat. Historiadors marítims i científics oferiran xerrades i anècdotes sobre aquest viatge històric que va començar el 1840.

El vaixell 'Queen Elizabeth' en una imatge d'arxiu

També en l'àmbit cultural, els amants de la lectura es poden submergir, a la tornada del Queen Mary 2 a Nova York, en un viatge ple de literatura amb un creuer amb el lineup integrat per autors de tots els gèneres literaris i un públic fascinat per les lletres. En el mateix sentit, el vaixell Queen Elizabeth farà al desembre un viatge similar, amb autors, però també tallers pràctics i sessions al voltant de l'art d'explicar històries. Aquest mateix vaixell també fa un viatge gastronòmic al voltant d'Austràlia i la seva cuina, i un viatge protagonitzat per l'esport i el benestar amb estrelles esportives entre els convidats sorpresa.

Consells per estrenar-se amb èxit en un creuer

Pujar per primer cop a un creuer és una experiència que, per a bé o per a mal, es recorda al llarg dels anys. Com moltes coses en aquesta vida, embarcar-se en un d'aquests vaixells comercials de grans dimensions té el seu propi codi, que cal conèixer per tal de fer del viatge una travessia més fàcil.

  • Endur-se una flassada, jersei o jaqueta és bàsic. El fred que fa als creuers és similar al que es passa als avions, amb la diferència que els creuers s'allarguen en general, com a mínim, durant una setmana. La potència constant de l'aire condicionat pot arribar a ser un obstacle per gaudir de l'experiència.
  • El que costa no és el que acaba valent. Malgrat que un creuer sol seguir la filosofia del tot inclòs, les despeses del viatge sempre són més elevades de la mà d'excursions a cada ciutat on s'aturi el vaixell, compres a les botigues d'aquest (també spas, casinos, perruqueries i tatuatges) i, molts cops, la beguda (alcohòlica i no alcohòlica), que no està inclosa, pot representar uns quants bitllets extra al final de l'estada. Tenir-ho present ajuda a estalviar disgustos.
  • Paciència amb les cues. Un creuer no és tan feliç com Vacaciones en el mar. L'acumulació de passatgers en alguns moments del dia, sobretot als àpats i a les piscines i espectacles, genera, a la força, cues en moments puntuals sigui quina sigui la dimensió del creuer.
  • Puntualitat suïssa. Tot i estar de vacances, cal més puntualitat que a la feina. Un creuer no espera mai un passatger perdut o que arriba tard per un vol amb retard. La nau aeroespacial que representa no té ni un segon per perdre per cap raó personal. Arribar amb antelació a la ciutat d'embarcament i no despistar-se a les sortides i excursions serà bàsic per no quedar-se al port abandonat i haver de córrer amb taxi o tren a la següent ciutat.
stats