Menopausa

Nina: "La menopausa és el moment en què la dona agafa les regnes de la seva salut i el seu cos"

Cantant i actriu

La cantant Nina fotografiada a Barcelona.
4 min
Regala aquest article

BarcelonaLa cantant i actriu Nina (Barcelona, 1966) va entrar en la menopausa de forma sobtada, després d'una intervenció quirúrgica. Tenia 44 anys i, de cop i volta, el cos li va començar a enviar senyals que li indicaven que havia encetat una nova etapa vital. Aquella experiència va portar-la a reforçar encara més l'estil de vida que havia seguit fins aleshores, basat en una alimentació sana i en exercici físic recurrent. Al llibre Menopausa (Columna/Destino) l'artista i logopeda explica que prendre consciència del cos i saber donar resposta a allò que ens demana és fonamental per a una vida saludable, i dona pautes per aconseguir-ho sense desanimar-se.

Dius que vivim la menopausa pitjor que les nostres mares. Per què?

— Elles són filles de la postguerra, el seu objectiu diari era portar un plat a taula. Ni tan sols els va passar pel cap que s’havien de cuidar, elles cuidaven els altres. Nosaltres ho vivim molt diferent, perquè estem en una societat que, cada vegada més, ens diu que hem de ser joves i guapes eternament. És important tenir en compte cada context. De les nostres mares i àvies hem d’aprendre aquesta capacitat d’acceptar la menopausa naturalment. I després penso que urgentment necessitem desenvolupar una consciència sobre nosaltres mateixes, sobre el nostre cos i sobre la importància de cuidar-nos.

La menopausa t’arriba de forma inesperada, però aquesta consciència sobre el propi cos ja la tenies d’abans i va molt lligada al teu ofici.

— De fet, quan vaig arribar a la menopausa em vaig adonar de com m’havien servit tots aquests anys de picar pedra, de cuidar-me. No vaig viure la perimenopausa, el climateri, aquesta etapa en què el cos t’alerta del que et passarà perquè l’entenguis i hi puguis donar resposta. Quan em van encarregar el llibre vaig pensar que podria articular-lo a través del meu ofici i de tot el que m’ha requerit l’exigència de treballar amb la veu durant tants anys. Em fa angúnia compartir certes coses de la meva vida, perquè ja he tingut una exposició mediàtica contundent, però vaig pensar que fer divulgació sí que m’interessa i m’hi sento còmoda. Parlo de la meva experiència perquè penso que pot ser útil i també des de la base científica que em dona la meva condició de logopeda i de tots els anys que m’he dedicat a treballar el cos i a entrenar els altres.

El títol s’acompanya de la frase “Els millors anys de la teva vida”. Ho són?

— Sí. Primer, perquè la menopausa és el moment en què la dona agafa realment les regnes de la seva salut i el seu cos. Això no és una maledicció, sinó una benedicció. Et connectes amb el cos, l’escoltes i aprens a donar-li allò que t’està sol·licitant. Busquem molt la solució externa però no ens adonem que la primera solució l’hem d’anar a buscar al nostre propi organisme, facilitant-li les coses amb l’alimentació i l'esport. I després, si tens una patologia de base o necessites alguna cosa més, cal anar a l’especialista. La menopausa és un moment de declivi i d’envelliment, sí, però en aquesta vida estem de pas, val més que ho tinguem clar. No ens ha de fer por parlar-ne.

Sovint l’esport s’associa amb la gent jove, però tu trenques el tabú i reivindiques l’exercici físic com una pràctica importantíssima a totes les edats.

— Fins que ens morim. Em trobo amb molta gent que em diu que és massa gran per començar a fer exercici, o que entra en una espiral de dolor de la qual és molt difícil sortir i veu impossible començar a fer esport. És important desterrar totes dues idees: es pot sortir d’aquesta espiral i mai s’és massa gran per fer esport. Hi ha molta literatura científica que demostra que la plasticitat neuronal es dona fins que ens morim, que es creen sinapsis i regeneració cel·lular. Hem de deixar que el nostre cos ens sorprengui. Pot arribar a llocs que mai ens hauríem imaginat.

Què és la "dieta del sentit comú"?

— Era la dieta del meu avi. És curiós perquè a mesura que em faig gran m'adono de la manera com ell em va marcar. Em vaig criar amb els meus avis i amb la seva manera de fer. Vivíem al costat d’unes feixes de cultiu, ajudava la pagesa a collir i ella em portava un cabàs ple de verdures. Això encara ho mantinc, no compro verdura a qualsevol lloc. La dieta del sentit comú es basa en menjar el que et dona la terra en el moment que t’ho dona i en no fer excessos. Abans, durant tota la setmana menjaven molt sa i equilibrat, i els diumenges feien el tortellet. Ara estem sobreinformats, però, en canvi, tenim molt poca consciència. No ens plantegem què mengem avui, què vam menjar ahir, què menjarem demà per procurar que tot estigui equilibrat.

Per què has deixat de cuinar amb oli?

— L’any 2000 vaig anar a una naturòpata perquè les meves digestions eren molt pesades, i em va recomanar que no cuinés amb oli sinó amb aigua. Em va sorprendre perquè de cop els aliments tenien molt bon gust, el gust que han de tenir. Si estic sola i estic treballant no poso oli al menjar. Les digestions són molt més lleugeres.

Com mantens aquest estil de vida amb la feina d'actriu, que implica anar amunt i avall i dormir fora de casa?

— A l’escenari vull sentir-me lleugera com una ploma, i per aconseguir-ho m’he d’alimentar bé i he de fer esport. És molt pesat sentir que el sistema digestiu es queixa. És sacrificat? Depèn. Per a mi no ho ha estat, perquè he prioritzat sentir-me bé. He viatjat amb dues maletes, una plena d’estris i olles, per poder cuinar les meves verduretes als camerinos, a l’hotel i on fes falta. La vida d’artista no té horaris, has de fer molta promoció i tens molt poc temps. Sovint menges qualsevol cosa, però jo no puc. M’enduc la meva carmanyola amb la meva quinoa i les meves verdures.

Tornaràs als escenaris?

— No ho sé. No seré una actriu amb 70 o 80 anys a l’escenari. Si em surt una proposta que està al meu abast físic i vocal, per què no? Però no em moriré a l’escenari. Em moriré nedant, anant en bici o fent esport.

Famoses que han parlat públicament de la menopausa
  • Gillian Anderson

    Des de fa anys, l'actriu Gillian Anderson explica sempre que li pregunten que va patir menopausa precoç i reivindica la importància de parlar-ne públicament per normalitzar aquesta etapa. "Com de meravellós seria poder tenir aquestes converses sense vergonya, admetre lliurement que això és el que t'està passant sense sentir que t'estàs tornant boja o que estàs sola amb tots aquells símptomes", va dir en una entrevista a la revista 'People' el 2017.

  • Kim Cattrall

    El 2014, l'actriu de 'Sexo en Nueva York' va parlar directament de la menopausa en una entrevista amb 'Cosmopolitan'. "Em sento empoderada explicant que des de fa sis anys estic vivint la menopausa", deia aleshores Cattrall, que reivindicava la normalització d'aquesta etapa: "No l'hem de viure amb vergonya. És igual de natural que tenir un fill; és part de la vida".

  • Gwyneth Paltrow

    Goop és la marca de bellesa i estil de vida creada per Gwyneth Paltrow i és també un pòdcast on l'actriu i cantant aboca els seus pensaments i opinions. En un dels episodis més recents, Paltrow conversa amb la doctora Mary Claire Haver per desmitificar la menopausa. Al capítol, l'actriu explica que els seus símptomes van empitjorar quan va començar a beure alcohol cada nit arran de l'angoixa que li provocaven els incendis de Los Angeles. La doctora respon que, efectivament, l'alcohol afecta negativament els símptomes de la menopausa i recomana moderar-ne o eliminar-ne el consum.

  • Naomi Watts

    Quan tenia 36 anys, Naomi Watts tenia problemes per quedar-se embarassada i el metge li va diagnosticar menopausa precoç. De l'experiència n'ha escrit un llibre, 'Dare I Say It: Everything I Wish I’d Known about Menopause', que no està traduït al català. Watts hi relata com va viure aquells canvis en el seu cos i intenta trencar tabús. També ha creat una marca de productes de bellesa, Stripes Beauty, enfocada en com tractar els canvis hormonals derivats de la menopausa.

  • Penélope Cruz

    Justament en una xerrada organitzada per Gwyneth Paltrow sobre vida saludable, Penélope Cruz va sincerar-se fa uns anys sobre la menopausa. "Les hormones dominen el món. Hi ha etapes de la vida d'una dona que han de ser reconegudes, enteses i mencionades pel seu nom", va dir aleshores Cruz. L'actriu també va fer una crida a lluitar "contra els tabús que envolten els cossos de les dones" i va dir que equivalen a "una gran falta de respecte".

stats