Com sobreviure a un viatge amb amics
Les sortides en grup són una bona manera d’enfortir lligams, però també es poden convertir en un niu de conflictes
BarcelonaParís era la ciutat de l’amor fins que van arribar ells. Eren dues parelles, fins aleshores ben avingudes, que quedaven sovint per fer unes copes. Tot apuntava que el viatge seria fàcil i relaxant. Però la realitat va tenir poc a veure amb les seves expectatives. Una de les parelles decidia i imposava el que havien de fer cada dia mentre l’altra no tenia ni veu ni vot. Això va desencadenar una forta crisi i finalment el grup es va separar i París va dividir-se en una fina línia vermella que van procurar no traspassar. Tot i que amb el temps van recuperar l’amistat, els seus integrants van aprendre una lliçó que per a moltes persones ja no és un secret: viatjar amb amics pot ser molt complicat. I és que, certament, no és el mateix quedar amb els amics per prendre un cafè que passar amb ells uns dies viatjant.
Quan es trenca la rutina sovint s’han de prendre decisions constantment, cosa que en moltes ocasions provoca diversos problemes de convivència. A més que, com més hores passem amb una persona, més virtuts i defectes mostrem. Per aquest motiu, Jordi Pujol Bret, psicoterapeuta del Centre de Psicologia de Figueres, recomana abans del viatge “prendre consciència del que significa viatjar amb companyia i del fet que poden sorgir conflictes”.
Cal fer més esforços per evitar-los o afrontar-los a temps si no volem que ens esguerrin el viatge.
Un altre consell que dóna el psicòleg és que, a l’hora de planificar el viatge, el grup clarifiqui i comparteixi els objectius de cadascú. No és el mateix una persona que aspiri a passar una setmana amb el braçalet del tot inclòs en complex turístic, que una altra que vulgui descobrir totes les meravelles culturals del país. Un cop posat sobre la taula aquest punt, Pujol recomana “fer una bona planificació del viatge que satisfaci els objectius de tots els membres del grup”.
Alerta amb les estones mortes
Un cop immersos en el viatge, s’ha de tenir present quins són els moments en què és més fàcil que apareguin els problemes. “Normalment sorgeixen en les estones mortes”, explica Pujol. Són moments en què no sabem què fer i cadascú voldria omplir aquests buits de maneres diferents. “Preguntes com ara on dinarem?, on soparem?, farem la migdiada?, són una font de conflictes, perquè no s’han planificat prèviament”, diu l’expert.
La solució, segons el psicòleg, és que cadascú exposi com es volen passar aquestes estones i no obligar-se a fer-ho tot junts. “Si alguns integrants del grup volen visitar un monument, uns altres volen descansar i els altres anar a fer el cafè, el grup es pot separar i els membres es poden retrobar més tard”. Encara que sembli una incongruència, “passar estones separats és la millor manera de mantenir-se units”. I és que, igual que en el nostre dia a dia necessitem sempre els nostres espais, durant el viatge també cal disposar d’aquests moments. Per això, segons Pujol, els millors ingredients són “la sinceritat, la claredat i l’acceptació de les diferents opinions i decisions”.
De vegades pot passar que, tot i haver fet cas dels punts anteriors, el conflicte es produeixi igualment. Hi pot haver eventualitats o fracassos, com ara que s’anul·li una reserva, es perdi un tren o que tota la planificació se’n vagi en orris i es desencadeni una crisi al grup. O simplement descobrir que no aguantem els nostres companys. En aquests casos, el psicòleg aconsella “evidenciar el conflicte i no mirar d’obviar-lo”. El millor és que un dels membres prengui la decisió d’assumir que hi ha un problema i fer que se’n parli entre tots. “Sinceritat i claredat són dos components bàsics”, resumeix Pujol.
Si després que es produeixi un conflicte, encara queden dies de viatge i hi ha activitats planejades, el psicòleg aconsella que es facin les sortides previstes en grup però que durant les estones mortes i els àpats vagi cadascú per la seva banda. “Normalment en aquests casos els amics es divideixen en subgrups, i és necessari respectar-los per no caldejar més l’ambient”, recomana Pujol. En definitiva, acceptar i dur a terme les activitats compartides i evitar forçar situacions comunes quan cadascú prefereix fer una cosa diferent és la millor opció per evitar un possible conflicte amb els amics.
Però no cal ser pessimista, que no tot són problemes i conflictes quan es viatja en grup. Malgrat les dificultats que poden sorgir, passar uns dies de vacances amb els amics sovint també acostuma a ser una molt bona manera d’enfortir els llaços d’amistat i, sobretot, de col·leccionar fotografies i records que després perduraran en el temps. També pot ser una experiència molt bona. Us animeu a provar-ho?
Com és el company ideal per fer un viatge?
No és fàcil trobar el company ideal per emprendre un viatge. Però si compleix aquestes característiques, en principi, podem estar tranquils, el viatge serà un èxit.
1. Sap escoltar
Pren les decisions en consens, sense imposar la seva opinió i respectant la dels altres. En definitiva, no és dominant però tampoc és d’aquells que sempre contesten “M’és igual”.
2. Té solucions per a tot
Sempre manté la calma i se sap adaptar perfectament als imprevistos. És pràctic i troba solucions fins i tot en els moments més delicats.
3. No és orgullós
És una persona que se sap disculpar i demanar perdó si l’ocasió ho requereix. Per exemple, si perdeu l’últim tren per culpa seva, ho reconeixerà. Una bona manera d’evitar que la tensió augmenti i acabi en una discussió.
4. Sap portar bé els comptes
S’ha de reconèixer el que és evident: els diners són importants durant els viatges. A l’hora d’escollir companys de vivències hem de vigilar que o bé siguin tan garrepes com nosaltres, o bé igual de despreocupats amb els diners.
Com és el pitjor company per fer un viatge?
Aquí hi ha un seguit d’exemples de persones que val més la pena evitar a l’hora de fer un viatge llarg, tot i que la llista segurament podria ser molt més àmplia.
1. El que es queixa tota l’estona
Ja pot estar a la platja més idíl·lica del Carib, que la sorra mai serà tan neta com la del lloc on viu. El seu poble o ciutat sempre serà molt millor que tot el que vegi durant el viatge. I es pot fer pesat.
2. El que està massa pendent dels diners
Fer un pot comú amb aquesta persona es pot convertir en el pitjor malson. Que no se t’acudeixi comprar un refresc que no estava previst amb el fons comú perquè t’ho recordarà fins a l’últim dia del viatge.
3. El que sempre arriba tard
És possible que per culpa seva no pugueu visitar tot el que teníeu previst. I en el pitjor dels casos, fins i tot, podeu perdre un tren o un avió que ja havíeu pagat. Viatjar amb algú que té tendència a adormir-se o que necessita tres hores per arreglar-se no és la millor opció.
4. El que no sap estar callat
Tant se val que el viatge amb avió duri deu hores, la seva conversa, o més aviat monòleg, no s’acabarà mai. Si vols gaudir del silenci i de moments de reflexió, quan vagis de viatge és millor que evitis les persones que no saben quan han de callar.
5. El que ho ha de fotografiar tot
Cal evitar el prototip de persona que no pot caminar més de deu metres sense fer una fotografia. I que a més la repeteix fins que surt perfecta. Tot i que també s’agraeix tenir guardats els records.