Escapades

Rutes de nit per pobles i paratges de Catalunya

Us proposem visites que us permetran descobrir el patrimoni del país aprofitant les hores de menys calor

6 min
El riu Onyar, al seu pas per Girona, de nit

BarcelonaLa calor augmenta i no ve gaire de gust passejar pel centre històrics de pobles i ciutats o descobrir monuments sota un sol de justícia. És per això que cada cop hi ha més propostes turístiques que aposten per fer visites i tours de nit, aprofitant les hores més agradables, quan el termòmetre comença a baixar. Us n'hem seleccionat nou per gaudir arreu del país:

Ruta nocturna pel Pirineu

Des de Rutes Pirineus proposen un itinerari nocturn per conèixer la serra de Freixa, un mirador privilegiat de tota la vall de Siarb i les imponents muntanyes del Pallars. La seva proposta és pujar-hi durant el capvespre, gaudint d'aquestes vistes en el moment de la posta de sol, per després completar un descens nocturn per l'interior d'un espectacular bosc de pi roig, guiats per la llum dels frontals. La volta circular que proposen segueix un dels primers senders històrics que es va recuperar al Pallars Sobirà quan es va començar a apostar pel senderisme, i que transcorre dins de l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu, una de les zones amb millor cel nocturn d’Europa. Al final de la baixada us esperarà un sopar al refugi Vall de Siarb, a Llagunes. Més informació al web de Rutes Pirineu.

El moment de la posta de sol en una ruta pels pirineus

Solsona de nit

La ciutat de Solsona amaga molts atractius, també si la volem descobrir de nit. Una bona manera de fer-ho és aprofitant l’activitat El Carnaval de Solsona: L’inici de tot! Documentat per primera vegada l’any 1592, les històries que han envoltat el Carnaval són moltes i sovint desconegudes. Des de les primeres celebracions del segle XVI fins a l’actualitat, passant pels Carnavals de la República i la recuperació l’any 1971, les visites nocturnes permeten veure i viure el Carnaval de Solsona d’una manera completament diferent, a través d’una visita teatralitzada que posa èmfasi en els orígens del Carnaval a través dels seus protagonistes. Aquest mes d’agost encara en podeu gaudir els dijous i divendres, a partir de les 21 hores. Podeu adquirir les entrades aquí.

L'inici de la ruta per Solsona, quan encara no s'ha fet fosc

Caminades nocturnes des de Montserrat fins a Manresa

Si us ve de gust fer una caminada nocturna, us proposem recórrer 26 km tot resseguint l'etapa 27 del Camí Ignasià, la darrera de tot el recorregut, que transcorre entre Montserrat i Manresa. Una ruta que travessa punts paisatgístics de gran interès, com el mirador del pla de Mas Roig, a Castellbell, des d’on es pot veure la posta de sol; o l'entorn de boscos i vinya de l'Oller del Mas, un dels cellers de la DO Pla de Bages, on es fa una aturada per fer un tast de vins il·luminats per les llums dels frontals dels passejants. El final del camí, des de Santa Caterina, ofereix unes vistes úniques sobre la ciutat de Manresa. Un recorregut guiat que podeu reservar de forma individual o per a grups de màxim 10 persones. Més informació a Manresa Turisme.

Vista nocturna de Montserrat

Tour nocturn en bus per Barcelona

Les nits d’estiu són ideals per conèixer la ciutat de Barcelona, i ho podeu fer de forma descansada apuntant-vos a la ruta del Barcelona Night Tour Bus, que us permetrà fer una passejada amb autobús sortint de la plaça Catalunya per descobrir la llum i els colors dels edificis més emblemàtics de la ciutat, com la Casa Batlló, la Pedrera, la Sagrada Família, el monument a Colom, el Recinte Modernista de Sant Pau, la Torre Glòries o l'Arc de Triomf. Tot plegat, en un autobús de dos pisos i amb vista panoràmica. Més informació al web de TMB.

El passeig de Gràcia de Barcelona

Sopar amb estrelles a l’Observatori Fabra

Durant les setmanes d’estiu, a l’Observatori Fabra de Barcelona s’hi celebren els ja tradicionals Sopars amb Estrelles, una activitat que combina la divulgació científica i l'observació astronòmica amb una suggerent proposta gastronòmica. S'inicia la vetllada amb el sopar, amb una proposta gastronòmica pensada en clau astronòmica. Després del sopar s'ofereix una conferència de divulgació científica i a continuació es visita el museu, la sala modernista i l'ullera meridiana. També s'accedeix a la sala de la gran cúpula i des d’allà es pot observar el cel nocturn amb el telescopi del 1904, un dels més grans i antics d'Europa encara en funcionament. Trobeu tota la informació aquí.

Un sopar a l'Observatori Fabra, en una imatge d'arxiu

Rutes misterioses per les comarques de Girona

Encara sou a temps d'apuntar-vos, el dies 18 i 31 d’agost, a una ruta que promet descobrir la Girona misteriosa. És una ruta nocturna sobre cases encantades, llegendes i psicofonies en un recorregut diferent que proposa recórrer els carrers de la ciutat a la recerca d'aquells edificis on es produeixen fenòmens paranormals. D’altra banda, a Sant Feliu de Guíxols també s’organitza una ruta misteriosa que recorre el poble per explicar fets poc coneguts de la vila mentre es visiten espais de dol, de memòria i alguns edificis emblemàtics que tenen llegendes amagades i sovint desconegudes pel gran públic. Acompanyats del cronista ganxó Francesc Bosch i d’un material gràfic de suport inèdit, podreu descobrir també com es va viure la Guerra Civil a la localitat. Teniu més informació a https://www.catalunyainsolita.com.

Un moment de la ruta nocturna per Sant Feliu de Guíxols

Visites nocturnes al castell del Catllar

Fins al 6 de setembre, les nits de divendres teniu l’oportunitat de descobrir de nit el castell del Catllar i el pou de glaç. El castell del Catllar s’alça damunt les restes d’un poblat fortificat a l’Edat de Ferro (segles VII-V aC) en un turó que domina un dels meandres del riu Gaià. Un edifici històric emblemàtic per a la població que acull la seu del Centre d’Interpretació dels Castells del Baix Gaià i que forma part de la Ruta dels Castells de Frontera. Més informació aquí.

Un moment de la visita nocturan al castell del Catllar

La nit al claustre de Sant Cugat

El Museu Monestir de Sant Cugat del Vallès ofereix a l’estiu una visita nocturna comentada al claustre, una oportunitat per visitar un conjunt monumental fundat al segle IX i que té un lloc preeminent en la història de Catalunya. Com a centre de poder, al monestir hi van confluir els afers del món feudal i la Regla de Sant Benet, amb la màxima ora et labora. Els dies 8 i 22 de setembre, a les 22 h, sota la llum d’espelmes, podreu conèixer el procés d’il·luminació durant d’Edat Mitjana, la funció de la llum durant la nit i com es vivia la nit en espais sagrats com el monestir de Sant Cugat. L’activitat es fa a les fosques amb la llum de llànties i espelmes i s’ofereix un petit tast de Vi de Piment al finalitzar la visita. Més informació a museu@santcugat.cat o al telèfon 93 675 99 51.

El claustre del monestir de Sant Cugat de nit

Misteris i llegendes de Tarragona

A Tarragona, durant l’estiu, podeu fer la visita guiada nocturna Misteris i llegendes de Tarragona, organitzada per Itinere Turisme&Cultura, que us proposa un passeig pels carrers de la Part Alta, on descobrireu els secrets que s'amaguen darrere els murs de cases i esglésies, alhora que podreu conèixer personatges, curiositats i llegendes que formen part de la història oculta de la ciutat. Per exemple, diu la llegenda que fa segles el carrer Major de Tarragona sempre desprenia una deliciosa olor de xocolata i ningú no sabia per què... Una altra llegenda afirma que la princesa Sibil·la pujava cada nit a la muralla a esperar el seu estimat, que no arribava mai. I els que han entrat alguna vegada a la casa Castellarnau parlen de la presència de l'esperit de l'antic senyor de la casa. Una visita a peu que recorre els carrerons del centre històric amb aturades davant de cases, mansions, esglésies, la catedral i altres llocs que amaguen molts secrets. Més informació al web de Turisme de Tarragona.

Un moment de la ruta nocturna per Tarragona
stats