Escapades

La Ruta dels Llacs: de Lleida a la Pobla de Segur sense tocar el cotxe

Aquesta proposta cicloturística ofereix 107 quilòmetres de traçat per fer combinant la bici i el tren

5 min
Una persona en bicicleta pel Pallars Jussà.

BarcelonaDescobrir les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà sobre dues rodes. Aquesta és la proposta de la nova ruta cicloturística dels Llacs, una iniciativa impulsada pel departament de Territori que ha suposat la creació d’un itinerari entre Lleida i la Pobla de Segur que combina els trams que es poden fer amb bicicleta amb la línia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) entre les dues poblacions. Són 107 quilòmetres que transcorren en un entorn d’alt valor paisatgístic i que s’estructuren en tres trams. El primer, de 46,5 km, transcorre entre Lleida, Balaguer i Sant Llorenç de Montgai per camins naturals i vies que ressegueixen el curs del riu Segre. El segon tram, de 27 km, s’efectua en combinació amb el ferrocarril entre les estacions de Sant Llorenç de Montgai i Cellers-Llimiana. I des d’aquest punt neix el tercer tram fins a la Pobla de Segur, de poc més de 33 km i que els últims mesos s’ha acabat d’adequar per iniciativa del Consell Comarcal del Pallars Jussà, amb la col·laboració del departament de Territori.

La ruta es presenta com un nou atractiu turístic per a aquestes comarques lleidatanes, però no només està pensada per als turistes sinó que també pot contribuir a desenvolupar iniciatives locals, i s’emmarca en l’aposta del departament de Territori per desenvolupar una xarxa catalana de rutes cicloturístiques de llarg recorregut per promoure l’ús de la bicicleta de forma segura com a element turístic, esportiu i d’oci. Com apunta Anna Prat, tècnica del Consell Comarcal del Pallars Jussà, la ruta "busca promoure la mobilitat sostenible, aprofitant que es pot enllaçar amb la línia de tren Lleida-Pirineus, i té la particularitat que es pot combinar amb el tren de baixada o de pujada, de manera que podem adequar el nostre recorregut en funció de les nostres condicions físiques". La tècnica del Consell Comarcal remarca que no es tracta d’una via verda com a tal, "tot i que sí que és cert que la majoria del recorregut és molt planer, amb poc nivell i, per tant, accessible a tota mena de públic". En tot cas, assegura, el tret diferencial de la ruta "és, precisament, poder anar resseguint els pantans i anar descobrint tota la vida que es genera al seu voltant. Sense oblidar el trajecte en tren, que ofereix una panoràmica espectacular". Prat apunta que durant el recorregut per la comarca pallaresa també s’han senyalitzat alguns punts d’accés on es pot arribar en cotxe, de manera que es tingui més llibertat a l’hora de triar des d’on es comença a fer la ruta.

Nou reclam turístic

Des de les comarques per on passa la ruta s’ha rebut la proposta com un interessant reclam turístic que pot ajudar a dinamitzar aquestes zones, amb l’arribada de visitants que busquen una oferta lligada a l’esport i la sostenibilitat, i que busca fer valdre el paisatge i la vida slow. Des de la Pobla de Segur, Laia Porta, responsable de la fonda Can Fasèrsia, un dels establiments històrics de la localitat, assegura que la implantació d'aquesta nova ruta cicloturística és una iniciativa "molt positiva". "Nosaltres som un establiment on ja rebem un nombre considerable de ciclistes i creiem que l’impacte que pot tenir aquesta nova ruta pot ser realment positiu per a la dinamització de l’activitat turística i econòmica de la nostra comarca. No només atraurà ciclistes aficionats i professionals, sinó també famílies i acompanyants, que necessitaran allotjament, restaurants i activitats d’oci". Porta argumenta que "el foment del cicloturisme promou també un tipus de visitant més sostenible i respectuós amb el medi ambient". "Tot plegat beneficia les empreses locals, no només allotjaments i restaurants, sinó també el petit comerç local, com les botigues i tallers de bicicletes, així com les empreses d’oci d’aventura, tant pel lloguer de material ciclista com per la contractació de guies locals". Laia Porta reconeix que a Can Fasèrsia ja han observat un augment de reserves i l'interès per part de ciclistes que busquen explorar noves rutes i descobrir el territori a dalt d’una bici. Una tendència creixent els últims mesos i que els va impulsar a convertir la seva fonda en un establiment bikefriendly. "Per això oferim serveis com ara un espai segur per poder guardar bicicletes o informació sobre les rutes existents i altres qüestions relacionades amb aquest àmbit. De fet, des de ja fa un parell d’anys oferim el servei de lloguer de bicicletes elèctriques, decisió que vam prendre arran de la tasca de recuperació de senders per a la pràctica del ciclisme de muntanya que s’ha anat fent darrerament".

10 imprescindibles de la ruta

A banda de ser un reclam turístic, Anna Prat remarca també que la ruta dels llacs s’està convertint "en un espai de referència per als mateixos habitants de la comarca, que en gaudeixen sigui en bicicleta com també corrent o caminant". Una bona manera de descobrir tres comarques catalanes i alguns dels seus grans atractius.

1.
Lleida
La seu vella de Lleida.

Els diferents edificis que configuren el conjunt monumental del turó de la Seu Vella –la Seu Vella o catedral antiga, el Castell del Rei o Suda, la fortificació militar que envolta tot el turó i les diverses restes arqueològiques– configuren una visita única que ens ajuda a entendre el present.

2.
Balaguer
Balaguer

Balaguer, històrica ciutat del comtat d'Urgell i capital de la comarca de la Noguera, ofereix als visitants atractius molt interessants, com el Museu de la Noguera, el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, l’Espai Portolà (a l'antiga església de Santa Maria), les muralles gòtiques i l’Observatori de la Guerra Civil o el Castell Formós.

3.
Sant Llorenç de Montgai
Sant Llorenç de Montgai

La Reserva Natural de Sant Llorenç de Montgai és una zona amb un paisatge natural de gran bellesa, idoni per fer nombroses activitats aquàtiques i de lleure. En bici es poden fer rutes diverses, com la volta a l’embassament, la ruta del pas de l’Orellut a través de la serra de Monteró, o la pujada fins a l’ermita del Castell, datada de finals del segle XII i envoltada d’un espectacular paisatge.

4.
Pantà de Terradets i Llimiana
Pantà dels Terradets

El pantà de Terradets és la porta d’entrada al Pallars Jussà des de la Noguera, i és un espai ideal per gaudir d’activitats com el caiac o la bicicleta aquàtica. Al voltant hi ha pobles que us agradarà conèixer, com Llimiana, que ofereix unes magnífiques vistes de la zona i on podeu visitar la Casa-Museu Doctor Bonifaci.

5.
Castell de Mur
Castell de Mur.

Un conjunt monumental que sintetitza bona part de la vida medieval: el castell de Mur i la col·legiata de Santa Maria de Mur. Dos edificis que són símbols del domini militar i espiritual d’un territori de frontera acabat de conquerir als musulmans. S’hi fan visites guiades.

6.
Tremp
Tremp

La capital de la comarca del Pallars Jussà i el municipi més extens de Catalunya. Destaca el seu nucli antic i l’església de la Mare de Déu de Valldeflors. A l’Epicentre, oficina de turisme, podreu infirmar-vos dels molts atractius que ofereix la comarca.

7.
Pantà de Sant Antoni
Pantà de Sant Antoni

La gran extensió que ocupa el pantà de Sant Antoni és l’indret perfecte per reconnectar amb la natura. Amb zones de bany i espais on practicar esports d’aigua com el caiac o el paddle surf. I amb algun espai que amaga sorpreses, com Lo Quiosc, un restaurant que compta amb un dels balcons-mirador més espectaculars del país.

8.
Salàs de Pallars
Salàs de Pallars

Una vila closa que compta amb una proposta museística molt interessant que consisteix a recrear botigues i espais d’època a partir de l’exposició i divulgació dels béns de consum quotidians. També és interessant la visita a la torre de Barta, edifici singular que inclou una torre de defensa i part de la muralla que antigament protegia el nucli urbà.

9.
Tren panoràmic
LO TREN LLEIDA LA POBLA NOUS LOGOS VERDS

El recorregut entre Sant Llorenç i Cellers es fa en tren aprofitant la línia del conegut com el Tren dels Llacs, que circula entre muntanyes, passant per ponts i túnels i pel mig d'espectaculars congostos.

10.
La Pobla de Segur
Ajuntament Pobla(ajuntament)

A la Pobla podreu descobrir diferents indrets de visita recomanada, com la vila closa i el nucli antic de la localitat; l’Espai Raier, que mostra l’antic i desaparegut ofici de raier, vinculat al transport fluvial de la fusta; el recinte modernista que avui ocupa l’Ajuntament, amb dos edificis singulars, el molí de l’oli de Sant Josep (1905), presidit per l’escultura de Josep Llimona, i la Casa Mauri (1907), palauet residència modernista, que està envoltat d’uns jardins de l’època.

Pallars Jussà, territori 'bikefriendly'

Més enllà de la proposta de ruta cicloturística dels Llacs, els últims temps el Pallars Jussà s’ha convertit en una comarca de referència per als amants de la bicicleta. En tenen bona part de culpa els membres de l’Associació Lo Podall, una quinzena de persones que, de forma voluntària, es dediquen a recuperar i marcar una xarxa de senders que els ciclistes poden recórrer "a la carta". Dani Terrisse, president de l’associació, explica que busquen "una línia atractiva per anar amb bicicleta i, a partir d’aquest full en blanc", dibuixen "un traçat ideal sobre el mapa". "Aleshores comença la feina de parlar amb els propietaris dels terrenys per on passarà per obtenir els permisos de pas pertinents i, a partir d’aquí, fem les modificacions que calgui. Aleshores comencem a treballar sobre el terreny, desbrossant-lo i preparant-lo. Finalment, se senyalitza l’inici del sender amb un nom, que normalment és un topònim de la zona". Terrisse explica que algun dels senders recuperen antics camins de pas, però que molt d’altres els han fet nous pensant ja que puguin ser recorreguts en bicicleta. "Tenim la sort que a la conca de Tremp tenim un terreny molt variat i això ens permet, en una mateixa zona, poder gaudir de recorreguts molt diferents. La combinació entre vistes espectaculars i terrenys de materials, formes i colors diversos fa que tinguem rutes variades i molt atractives". La seva proposta implica aprofitar la tecnologia, de manera que "els usuaris poden fer servir aplicacions on surten marcats els senders (per exemple, Trailforks) per fer-se la ruta a mida segons el temps que tenen i el desnivell que vulguin fer".  

stats