Roman Polanski qualifica el moviment #MeToo d'"histèria col·lectiva"
El cineasta, a més, ha amenaçat de portar l'Acadèmia de Hollywood als tribunals
Los AngelesEl dia 3 de maig l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood va anunciar que, després d'una votació, havia decidit expulsar del grup els seus membres Bill Cosby i Roman Polanski per no complir les normes de conducta de l'organització, establertes al gener després de la irrupció del moviment #MeToo. Una setmana després, l'advocat de Polanski ha enviat una carta a l'Acadèmia de Hollywood en la qual sosté que la decisió d'expulsar el cineasta com a membre d'aquest grup és il·legal, i amenaça de portar el cas als tribunals, tal com ha informat 'Los Angeles Times' i recull l'agència Efe. Per si no fos prou, el director cinematogràfic ha assenyalat en una entrevista en una revista polonesa, recollida per la mateixa agència, que el moviment feminista #MeToo és una "histèria col·lectiva" i que respon a una "total hipocresia" perquè tothom se n'ha fet partidari "principalment per por".
L'advocat de Polanski, Harland Braun, ha explicat: "No estem aquí combatent les raons de l'expulsió, sinó la descarada desconsideració de l'organització sobre el seu propi codi de conducta, així com les violacions de les regles requerides pel codi de corporacions de Califòrnia". Aquesta decisió va arribar dies després que Bill Cosby fos declarat culpable de tres delictes d'agressió sexual.
Condemnat als EUA per violació
Polanski, per la seva banda, està acusat als Estats Units d'haver violat el 1977 Samantha Geimer, que tenia 13 anys en el moment dels fets, tot i que la dona des de fa anys assegura que ha perdonat el director i vol tancar el cas. Posteriorment, han aparegut altres acusacions de dones contra el cineasta, de 84 anys. El director es va declarar culpable en el cas de Geimer, però va fugir a Europa abans de rebre la condemna.
Fugit de la justícia
Polanski va presentar l'any passat una sèrie de documents per tornar als Estats Units i tancar el cas sense haver de passar per la presó, però un jutge de Los Angeles va rebutjar la seva proposta. El director, que ha sigut nominat a l'Oscar en cinc ocasions i va guanyar l'estatueta el 2003 per 'El pianista', vol una audiència amb els membres de la junta de governadors de l'Acadèmia per explicar la seva versió dels fets, segons ha explicat Braun.