Escapades

Quines són les millors aplicacions per anar a buscar bolets?

Augmenta l'oferta de productes per sortir a trobar-ne però cal tenir clar què ofereixen i quina fiabilitat tenen a l’hora d’anar al bosc

BarcelonaFa temps que existeixen aplicacions mòbils creades per ajudar els boletaires en la seva recerca. I n’hi ha per triar i remenar. N'hi ha de més generalistes, on l’usuari pot verificar si el bolet que ha agafat és comestible o no, i n'hi ha d’àmbit més local en les quals es troben mapes de les zones amb més possibilitats de captura.

Una de les aplis més populars és Mushtool, disponible a Android, en la qual l’usuari troba fitxes amb diferents varietats de bolets, fotos i informació pràctica per reconèixer cada exemplar. A més, utilitza un sistema GPS amb què es pot marcar el lloc on s’ha trobat el bolet per poder tornar-hi en un futur. Fins i tot hi ha consells per fer receptes i jocs interactius com un trivial enfocat al món boletaire.

Cargando
No hay anuncios

Una idea semblant també és la de Fungipedia, una aplicació creada per l’associació micològica que du el mateix nom i que està disponible a Android i iOS. El seu catàleg compta amb 250 espècies diferents i més d’un miler de fotografies per poder contrastar amb els bolets que l’usuari hagi collit. A més, hi ha una funció que et permet tenir ubicat el cotxe en tot moment per saber on has aparcat.

A casa nostra tenim el eBoletsLite, a Android, en la qual es poden veure els càlculs de predicció micològica a Catalunya i l’Aragó. Un cop descarregats els mapes, la visualització no requereix connexió a internet mentre estàs dins del bosc. També disposa de diferents eines per facilitar la localització dels bolets al mapa; com un filtre per la distància i l’alçada del boletaire cap als bolets, opció de localització del vehicle i un radar 3D pels bolets amb realitat augmentada.

Cargando
No hay anuncios
1398805819

Una altra aplicació és el Mushroom Identify, per a Android i iOS, que té un sistema bàsic d’identificació de bolets amb una base de més de 900 espècies. La idea és que, a partir de la fotografia, l’aplicació et busca el bolet més semblant a la seva base de dades. Amb un procediment molt semblant, però tan sols enfocant el bolet amb la càmera, també es pot fer servir l’aplicació Setas, que permet fer una identificació ràpida mitjançant la intel·ligència artificial.

Cargando
No hay anuncios

Poc acurat

Ara bé, aquestes aplicacions són realment fiables? Quines consideracions hauríem de tenir en compte a l’hora d’utilitzar-les? Per al micòleg Enric Gràcia, cal tenir molta cura a l’hora d’intentar identificar els bolets a través d’aquestes aplis. “Moltes treballen amb imatges prefixades i no amb una enorme base d’imatges, de manera que és molt difícil avaluar-les, perquè no saps si les característiques del bolet són les mateixes o formen part d’un moment determinat del seu creixement o si han rebut la influència del sol o la pluja”, adverteix Gràcia.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, si es vol fer una identificació segura, cal adreçar-se a un espai on hi hagi un gran banc d’imatges. En aquest sentit, Gràcia considera que l’aplicació iNaturalist és la que més garanties científiques pot aportar. “L’aplicació rep fotografies dels usuaris i un grup d’experts les revisen fins que queden validades”, explica. “Després et diuen quins bolets és més probable que siguin, però només t’ho suggereixen, a banda de dir-te en quines altres zones s’han trobat els mateixos exemplars”, continua.

En tot cas, el micòleg aconsella als boletaires, sobretot als menys experts, que el més important és que consultin aplicacions on els informin dels pronòstics meteorològics de la zona on van i dels hàbitats i alçades on poden trobar bolets. Una altra aplicació bàsica que recomana és fer servir sempre el Google Maps per marcar el punt on s’ha deixat el cotxe. “Tan sols cal una mica de boira perquè la gent es perdi o es faci mal”, alerta.

Cargando
No hay anuncios

Un cop collit un exemplar, Gràcia anima a fer sempre fotografies del bolet per poder-nos fixar més en els seus detalls. “S’ha de fer una foto del dret, del revés i una del bolet tallat”, matisa. “És així com després pots anar a un fòrum d’internet, ensenyar les tres imatges i preguntar si és comestible”, continua. I torna a insistir amb la importància dels bancs d’imatges: “Els bolets canvien a causa de les condicions atmosfèriques, com el sol que els canvia de color o el vent que els asseca”, per això cal poder observar moltes imatges del mateix bolet, però en condicions diferents.

També recomana collir els bolets de manera correcta per no perdre-se'n cap detall important: “Molta gent talla la cama del bolet amb un ganivet, en comptes d’arrencar-lo sencer, i és així com es perden molts detalls importants que serveixen per identificar-los, com anells o altres elements. Llavors, per molt que els facis una foto, l’aplicació no et servirà per a res”, diu Gràcia. En altres paraules: “Un bolet mal agafat, no es pot identificar, i un bolet mal treballat per les condicions atmosfèriques, tampoc, llevat que tinguis un bon banc d’imatges”, continua el micòleg, que també recomana fixar-se bé en tots els bolets del cistell. “Les espècies se solen barrejar i és possible que et pensis que has collit la mateixa varietat, quan no és així”, remarca.

Cargando
No hay anuncios

Altres consells

Es calcula que a Catalunya hi ha un centenar d’espècies de bolets tòxiques, algunes de les quals poden ser mortals. Per això, des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya es recomana ser prudent i tenir una formació bàsica en micologia o, davant del dubte, consultar a les diferents associacions micològiques. De fet, a la mateixa pàgina web de l’agència hi ha un servei de consultes i la possibilitat d’enviar imatges de bolets per poder-los identificar amb l’ajuda d’experts.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, la Societat Catalana de Micologia recorda que, a l’hora de buscar bolets, cal rebutjar sempre aquelles espècies comestibles que estiguin parasitades o que es trobin en mal estat. I per evitar el seu deteriorament durant la collita, és aconsellable transportar-los en un cistell, preferentment de vímet, rígid i airejat. Un cop a casa, s’han de conservar en un frigorífic fins al moment de cuinar-los, entre un i tres dies després de la collita. Són pocs els bolets que es poden menjar crus i, per tant, cal tenir cura de coure'ls bé. També és important que, si és la primera vegada que menges un tipus de bolet concret, ho facis en quantitats molt petites per vigilar si hi ha alguna intolerància.

Altres aspectes a tenir en compte és vigilar de no collir els bolets en espais contaminats, ja que poden absorbir les substàncies tòxiques de l’ambient. No és aconsellable collir-los en parcs i jardins, als vorals de les carreteres o els que estan a prop de zones industrials. Finalment, els experts recorden que els bolets són de difícil digestió i que, per tant, és millor menjar-ne poca quantitat. I si, malgrat haver seguit totes les recomanacions, després de menjar-te un bolet et trobes malament i creus que has patit una intoxicació, has d’anar de seguida al centre mèdic més proper i, si és possible, portar una mostra dels bolets. En aquest sentit, sempre és aconsellable fer una foto dels bolets abans de cuinar-los o deixar-ne algun exemplar en cas que més tard s’hagués d’identificar.