BarcelonaL'estiu fa olor de mar, de brisa salada, de terres remullats d'aigua, de loció antimosquits i, inevitablement, de crema solar. Una de les primeres coses en què cal fixar-se a l'hora de comprar-ne una de nova per a aquest estiu és en el nivell de protecció solar o SPF (sun protection factor), que són "uns índexs estandarditzats que tenen en compte quant de temps pots passar al sol sense cremar-te, però depenen molt de factors com l'índex UV o el tipus de pell", explica la doctora Sònia Segura, professora de dermatologia de la UPF i metgessa adjunta del servei de dermatologia de l'Hospital del Mar de Barcelona. Conèixer l'índex UV d'allà on ens trobem ens pot ajudar a saber com protegir-nos correctament del sol: "Amb un índex UV 2 o inferior no és estrictament necessari protegir-se del sol, però si és superior a 2, sí que és important fer-ho", aclareix Segura. Aquest índex es pot consultar a la mateixa apli del temps del mòbil, a la pàgina web del Meteocat o descarregant l'apli UV Derma de l'Acadèmia Espanyola de Dermatologia.
Al contrari del que predica la saviesa popular, les sigles SPF no fan referència als minuts que protegeix la crema "sinó que és un multiplicador: és a dir, si trigues 10 minuts a cremar-te sense fotoprotector i te'n poses un de 30, trigaràs 10 minuts x 30; per tant, trigaràs 300 minuts a cremar-te", assegura la dermatòloga Ana Molina al pòdcast de B3tter Foods.
Segons explica, la dosi correcta de crema que cal aplicar, per exemple, a la cara, és de 0,2 mg per cm², "que és molt, són dos dits, però ningú se'n posa tant i, en conseqüència, cal apostar sempre per un protector amb un nivell elevat de protecció".
Quin és el meu fototip?
Un aspecte important a l’hora d’escollir protector solar és saber quin és el nostre fototip de pell. El fototip és el que determina la capacitat de la pell de bronzejar-se o cremar-se després de l'exposició solar. N'hi ha de sis tipus. Així doncs, el fototip 1 és aquell que sempre es crema i mai es bronzeja, i són persones amb la pell molt clara, sensible i amb pigues, normalment pèl-roges, rosses i amb els ulls clars: “Pel tipus de melanina que tenen són incapaces de posar-se morenes perquè és una melanina anòmala, que no fa la seva funció, ja que en el fons bronzejar-se és una defensa del cos davant els raigs UV”, explica Segura. A l’altre extrem es trobaria el fototip 6, que tenen les persones de pell molt fosca i ulls i cabells negres, amb una melanina capaç de bronzejar-se i no cremar-se. “Conceptualment, no es cremarien mai, però igualment s’han de protegir del sol”, remarca la dermatòloga.
A Catalunya, el més habitual són les pells de fototip 3: “És aquell que es crema els primers dies i després agafa color, un coloret daurat, però que si no va amb compte, es crema”, apunta Segura. Les pells amb fototip 4 també són típiques de la zona Mediterrània i tenen característiques molt similars a l'anterior, encara que són una mica més morenes i és estrany que es cremin. “En canvi, les pells amb fototip 2 quasi sempre es cremen i gairebé mai es posen morenes”, afegeix. El fototip 5 es trobaria a l'altre extrem, amb pells morenes que es bronzegen molt ràpidament i no acostumen a cremar-se i que serien, segons la dermatòloga, típiques de les persones caribenyes.
Segura afirma que, a partir del fototip 3, és recomanable fer servir una protecció 50+: "És veritat que entre una protecció de 30 i una de 50 no hi ha tanta diferència i que a partir del 30 ja tens una protecció alta, però sempre serà millor una de 50". La dermatòloga explica que els diferents nivells de SPF els determina una corba que no és proporcional, de manera que entre el 0 i el 20 hi ha molta diferència, però entre el 30 i el 50 no n'hi ha tanta, per la qual cosa el nivell de protecció que ofereixen és molt similar. "Avui dia, totes les cremes de 50 tenen bones característiques i són fàcils i còmodes d'aplicar, no com abans, que eren molt espesses i a la gent li costava fer-les servir. Posats a escollir, sempre serà millor escollir-ne una de 50 i, sobretot, no reservar-la per a les zones més sensibles, sinó fer-la servir per a tot", subratlla Segura.
Per a les pells amb fototips 1 i 2 és recomanable fer servir sempre una protecció molt elevada i, sobretot, protegir-se amb barrets o gorres i evitar les hores de més sol. Malgrat que les pells de fototips 5 i 6 no acostumin a cremar-se, és important que es protegeixin, ja que totes les pells són susceptibles als danys causats pel sol. En aquest cas, el millor és optar per una crema amb protecció moderada i, sobretot, amb molta hidratació.
El mite de la pantalla total de protecció
"La crema solar és una ajuda, però ni de bon tros evita les cremades i el càncer de pell". La doctora Segura insisteix en la importància de no confiar només en la crema per protegir-nos del sol. "El més important és buscar les ombres i evitar, sempre que es pugui, estar exposats al sol a les hores fortes; també portar barret, ulleres de sol i, les persones sensibles i els infants, samarretes amb protecció solar. La crema solar és important i necessària, però el que fa és com una pantalla que ofereix protecció durant més o menys temps, però ni de bon tros és una pantalla total. No hi ha res que sigui una pantalla total que no sigui posar-se a l'ombra", remarca. La dermatòloga també recorda que, com que els infants que tenen menys de dos anys tenen una pell immadura, cal evitar les proteccions amb filtres minerals "i als nadons de menys de sis mesos, directament no exposar-los al sol", conclou.
La roba amb protecció solar no és gaire popular a Europa, però sí a països com la Xina, el Japó o Corea del Sud, on a banda de paraigües amb filtres UV també fan servir gorros, guants i jaquetes –algunes fins i tot amb caputxa i visera– per minimitzar l'exposició solar durant el dia. Es tracta de peces d'un teixit lleuger amb protecció que pot arribar fins a 100 SPF i que normalment és de colors clars per minimitzar la sensació de calor. Com que són uns productes molt populars al mercat asiàtic, se'n poden trobar a tot arreu, fins i tot a les botigues de souvenirs. A casa nostra, les peces de roba amb filtres UV són encara una novetat. La marca Uniqlo té una col·lecció de roba amb protecció UV UPF 40+ i 50+ i és una de les primeres grans firmes de moda a comercialitzar aquests productes.
Puc fer servir la de l'any passat?
És probable que al calaix del lavabo encara hi hagi guardada la crema solar de l'any passat. Segura apunta que l'important és respectar la caducitat que indica l'etiqueta, especialment si la crema ja és oberta. "Una crema comprada l'estiu passat que vas obrir el 15 d'agost i que a l'etiqueta posa que pot estar 12 mesos oberta encara es pot fer servir al mes de juny i al de juliol", apunta. El que més pesa és si el producte està obert o no, ja que a partir del moment en què s'obre es comença a oxidar. "Cal respectar tant la caducitat del producte com el temps que pot estar obert", insisteix.
Així mateix, recomana que, sempre que es pugui, es comprin cremes solars de farmàcia. "Són companyies que han estat treballant i investigant els filtres solars des de fa anys i ofereixen més espectre de protecció", assenyala. A més, explica que les marques de farmàcia fa temps que treballen també amb l'espectre de la llum visible –que és on hi ha la llum blava de les pantalles de mòbils, ordinadors i tauletes– i incorporen protecció contra això als seus productes. "Sabem que no fa cremades, però pot donar problemes de taques o pigmentació i també és important protegir-se", afegeix.