Moda

Proximitat i sostenibilitat en la moda catalana

S'han expandit arreu del món i queden fora de la roba de baix cost, apostant per l'ètica a l'hora de treballar i produir

5 min
Un vestit de la marca Gale

Així son les peces de roba d'aquestes marques: relativament assequibles, duradores i sostenibles. Repassem les firmes i dissenyadors catalans que treballen amb criteris de proximitat i sostenibilitat i que volen que deixis de banda la moda ràpida sense acabar escurat.

Rita Row

Fa 7 anys que Rita Row va néixer a Figueres i avui és arreu del món: té 160 punts de venda, diversos als Estats Units i d’altres en llocs tan remots com Japó i Corea del Sud. L’equip està format per cinc dones, capitanejades per Xènia Semis i Imma Serra, amigues de tota la vida que van viure juntes a Barcelona mentre estudiaven i que després van "retrobar-se a Figueres amb ganes de crear una nova marca de roba”, recorda Irene Pérez, responsable de comunicació de la marca. 

La seva musa és una dona fictícia batejada com a Rita Row, a qui imaginen com una persona “moderna, a qui li agrada anar còmoda i que valora els detalls”, expliquen. La seva roba és per a cada dia, amb un toc de tendència que la fa atemporal i especial. Per abaratir costos i accedir a més clientela han fet una línia de bàsics de cotó orgànic, i tot i que no són partícips del fast fashion, fan rebaixes: “És el moment que hi ha gent que es pot permetre un Rita Row”, diu Pérez.

Un vestit de Rita Row

Les col·leccions estan totalment produïdes a l'Estat, especialment a Catalunya, i Portugal, amb teixits d’Itàlia, França i locals majoritàriament orgànics i reciclats. “Cada any visitem les fàbriques on produïm”, asseguren des de Rita Row. Ho fan per tenir un control de qualitat i traçabilitat del que defensen.

On es pot comprar: Al seu web i a les botigues de Barcelona Ivori (Mirallers, 7) i VlancStore (passatge Valeri Serra, 23).

Gale

És la més nova de totes. Gale va néixer fa sis mesos, en plena pandèmia, i els seus responsables són Tatiana Cortés, Arnau Abril i Gaby Pujol. Abril i Cortés van veure com el seu món professional, el de la música, desapareixia “d’un dia per a l’altre”, mentre que Pujol havia abandonat el sector després d'haver tingut una marca pròpia de roba i punt de venda durant més de 15 anys al carrer Avinyó de Barcelona. Arribada l'emergència sanitària, ho va deixar tot i se’n va tornar a l'Argentina. D’aquesta desfeta en va sortir Gale, que vol dir vendaval. Van triar el nom en referència a la situació actual i per una cançó d'Andrew Weatherall, productor mort l'any passat, molt conegut perquè treballava amb Primal Scream: Fail we may, sail we must, sobre un jove mariner que es troba immers en una tempesta de força 9. 

Mono de Gale

“La pandèmia ha sigut una gran tempesta per a nosaltres. Però davant de totes les adversitats hem tret el millor de nosaltres, per això també fem una roba d’estampats vibrants i alegres”, comenta Cortés. Pujol és qui porta les regnes del patronatge, no fan mai més de 10 exemplars de cada patró i fan upcycling de teles, ja que utilitzen restes de fàbriques i estocs descatalogats. “D’algunes només n’hem aconseguit 15 metres, d’altres 30, i com a màxim 50. Per això la tirada és tan limitada i exclusiva”, apunten. A més, estan confeccionades en un taller de Barcelona.

On es pot comprar: A la seva web o per missatge al seu Instagram

Victor Von Schwarz

Fa menys de 9 anys que es dedica a la moda i ha vestit Rosalía, La Mala Rodríguez, Bad Gyal i Fergie de Black Eyed Peas, entre altres artistes de primer nivell. Habitual de la 080 Barcelona Fashion Week, Victor von Schwarz elabora una col·lecció per any, tant per a home com per a dona, sense fer gaire distinció de gènere. Nascut a Sabadell, ha viscut a Taipei (Taiwan) i ara té el centre neuràlgic al barri de Gràcia de Barcelona, on ho confecciona “tot, tot, tot”, explica. Hi té el taller, on s’encarrega del patronatge, el tall i també la confecció de les peces de tul. La resta ho encarrega a altres tallers del barri. 

Banyador Victor von Schwarz

Enguany per primer cop ha presentat roba de bany, una col·lecció que ha costat d'aconseguir: “Feia molt de temps que en tenia ganes, però era molt difícil trobar professionals que em fessin una producció petita”. El problema l'ha solucionat gràcies a unes noies a Gràcia que treballen teixits de bany i li fan la producció. Totes les teles que utilitza són comprades a l’Estat o a Corea, i si bé el seu nom, Víctor de negre, segons la traducció, remet a la "foscor d’on ha sortit cada col·lecció”, aquesta última “és l’única que no, perquè després del confinament em venia de gust fer una cosa una mica més divertida, i he rememorat la nostra època de postadolescència i el brit pop”, explica Von Schwarz.

On es pot comprar: Al seu web

CUS

Adriana Zalacain, dissenyadora de CUS, va estudiar ciències polítiques, però a causa d'una patacada de la vida no va poder exercir. Contra tot pronòstic va començar a interessar-se pel color, el disseny de moda i la sostenibilitat, i va crear la seva pròpia marca. “M’he sentit des d’impostora fins a còmoda en el món del disseny de moda", confessa. Durant anys va desenvolupar CUS a l’Estat però operant per a Centreeuropa, on la preocupació per la sostenibilitat ja estava molt desenvolupada i estesa en la societat. Per aprofundir en aquests valors la marca va acabar virant fa un any, buscant l’acció més local –tot i que online venen molt a l’estranger– amb la creació d’un taller propi, al barri de Gràcia i a la vista de tothom que passi pel carrer de Sèneca. 

Vestit de CUS

El taller es combina amb una botiga al mateix espai, que només obre els dimecres i que serveix per ensenyar i vendre els models nous. No tenen estocs, de manera que quan s’encomana una peça la fan expressament i triguen entre 4 i 13 dies a entregar-la a la persona que l’ha comprat. Utilitzen, bàsicament, cotó orgànic i Tencel, i algunes de les peces es mantenen al llarg de les col·leccions amb petites variacions, perquè són bàsiques, atemporals i perdurables.

On es pot comprar: A la web i al carrer de Sèneca número 8 els dimecres de 10 a 20 hores.

stats