Us proposem 10 plans per al pont de Reis
Us seleccionem opcions d'oci i de lleure per gaudir al màxim d'aquests dies
Cavalcades de Reis
En molts municipis. Dimecres 5 de gener.
Els Reis d'Orient ja són aquí, i sense que la pandèmia impedeixi aquest any les cavalcades. Això sí, es fan amb certs canvis: s'han modificat recorreguts i activitats per adaptar-se a les mesures anticovid. A Barcelona no es podrà seguir l'arribada al Moll de la Fusta, que serà retransmesa per Betevé i en línia, i en alguns indrets no es tiraran llaminadures. En canvi a Girona se'n repartiran unes de ben especials: xocolatines del pastisser Jordi Roca.
Barcelona. Fins al 6 de gener.
La Fira de Reis de la Gran Via de Barcelona arriba al seu final. S'hi poden trobar més d'un centenar de parades de joguines, d'artesania catalana i d'altres productes de regal i xurreries. També s'anomena Fira de Sant Tomàs i té l'origen el 1877, quan un grup de comerciants ambulants van decidir muntar unes casetes de venda amb els seus productes aprofitant la festivitat d'aquest sant.
Fira de Reis i mercat d'antiguitats
Igualada. Dijous 6 de gener.
Una altra Fira de Reis, amb una tradició encara més llarga, és la d'Igualada, que se celebra només el matí de Reis. Es remunta al 1373 i s'hi poden trobar parades de planter –és costum que els pagesos de la comarca, els més matiners a visitar la fira, s'abasteixin dels planters que necessiten per a l'any–, així com artesania, alimentació i exposició d'una gran diversitat de productes. S'estén pel passeig Verdaguer, i al Parc de l'Estació Vella s'hi fa el mercat d'antiguitats i col·leccionisme.
Centelles. Dijous 6 de gener.
La Festa del Pi, declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional de Catalunya, tanca el cicle d'aquest any coincidint amb el dia de Reis. A la sortida de la missa, cap a la 1 del migdia, es despenja el pi de l'església parroquial i es reparteixen les branques i les pomes entre els galejadors. Les primeres dades escrites sobre la Festa del Pi són del 1751 i aquest any s'ha tornat a viure per primer cop després de l'accident del 2019, quan una explosió va provocar nou ferits. Això sí, aquest cop s'ha organitzat amb fortes mesures de seguretat i molta menys gent per la pandèmia.
Concert de Reis
Balaguer. Dijous 6 de gener.
Concert de Reis al Teatre Municipal a càrrec de la Bellpuig Cobla, en el qual interpretaran un repertori de sardanes balaguerines. La vetllada inclou un concurs de sardanes amb la tria final de la guanyadora entre les tres finalistes, que es convertirà en la sardana commemorativa de Balaguer, Capital de la Sardana 2022. Les entrades es venen el mateix dia del concert a la taquilla del teatre.
Ulldecona. Dissabte 8 de gener.
Al Teatre Orfeó Montsià es representarà l'espectacle Camí a l'escola, a càrrec de la companyia Campi Qui Pugui, que s'inspira en una història real i mostra tres germanes que sobrepassen totes les barreres i s'han d'enfrontar diàriament a obstacles i adversitats per arribar a l'escola. Són tres nenes que viuen en un país llunyà, però que representen la història real de milers d'infants d'arreu del món. L'espectacle ha rebut el Premi de la Crítica d'arts escèniques en la categoria de millor espectacle familiar del 2020.
'El trencanous', de Txaikovski
Olot. Dissabte 8 de gener.
Concert festiu amb El trencanous, de Txaikovski –interpretat amb música, text i una sorpresa– i tres nadales de musicalitat ben diversa: des de la tradició barroca fins a la tradició festiva de pizzicatos i danses amb novetats sonores. El concert l'ofereix l'Orquestra de Cambra Terrassa 48 al Teatre Principal d'Olot.
Girona. Diumenge 9 de gener.
El Festival NEU! (Festival No Internacional de Música i Altres Arts) de Girona i voltants ha programat un concert del cantautor Joan Colomo al Centre Cultural la Mercè adreçat a grans i petits. Serà una sessió única, familiar i pensada per acabar les festes nadalenques. Colomo oferirà un recull dels seus hits, que acostumen a fer ballar i arrencar els somriures del públic.
Tarragona. Diumenge 9 de gener.
La Tàrraco romana disposava d’un teatre on es representaven espectacles escènics que acompanyaven cerimònies religioses. Si s’observen les restes de la cavea, l’orchestra i la scaena, costa poc imaginar-se els romans de Tàrraco gaudint d’aquests espectacles. Mitjançant una visita comentada es pot conèixer com era el teatre romà i el seu entorn, quins espectacles s'hi feien i quin paper tenia a la trama urbana. També es recorre la recreació de la cavea.
Barcelona. Diumenge 9 de gener.
L'Auditori programa un taller adreçat a famílies amb nens d'1 a 5 anys perquè treballin la música del concert Pica-So, que se celebra en dues sessions el cap de setmana del 22 i el 23 de gener. El concert Pica-So permetrà descobrir l'univers musical d'un dels pintors més genials del segle XX: el flamenc, les músiques de la Barcelona modernista, els ballets russos i fins i tot el cuplet i la chanson francesa. Al taller previ es lliuraran materials amb informació del concert i suggeriments per continuar gaudint de la música conjuntament a casa.