Què pots fer aquest cap de setmana? La Fira del Gall i més plans
Us oferim algunes activitats per aprofitar al màxim aquests dies
Barcelona L'ARA us proposa diversos plans arreu del país per a aquest cap de setmana.
Fira del Gall
Vilafranca del Penedès. 21 i 22 de desembre
Aquest cap de setmana, Vilafranca del Penedès acollirà el tradicional mercat de Nadal d'aviram, amb activitats per a tothom: des de tapes de gall del Penedès i degustació de vins de la zona fins a música en directe. Amb el gall del Penedès com a gran amfitrió, la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès és, des de fa segles, una de les cites ineludibles de cada hivern. Cada any, milers de persones visiten el Parc de Sant Julià i el Pavelló Firal del municipi cercant-hi l'aviram que cuinaran per Nadal, marcat amb el distintiu d'indicació geogràfica protegida (IGP). La cita, que té arrels medievals, arriba enguany a l'edició 360.
Pastorets
Diversos municipis. Fins a principis de febrer
Aquest cap de setmana arranca la temporada de Pastorets arreu del territori. Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya, amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre, la història i la cultura popular, que la converteixen en una experiència única. La temporada comptarà amb 70 grups teatrals de 54 municipis diferents. Es preveu que hi hagi unes 6.600 persones involucrades en les representacions i els grups portaran a escena 265 funcions. Es poden consultar horaris a la pàgina web de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.
Fira de Santa Llúcia
Avinguda de la Catedral (Barcelona). Fins al 23 de desembre
Últim cap de setmana per gaudir de la Fira de Santa Llúcia a l'avinguda de la Catedral de Barcelona. Enguany se celebra la 238a edició del que és considerat el mercat de pessebres més antic del món. Com a novetat, aquest any hi ha 15 arbres de Nadal il·luminats. La majoria de productes que s'hi venen són figures i complements per als pessebres, però també hi ha avets i artesania, entre altres articles. L'horari d'obertura de la Fira de Santa Llúcia és de 10 a 21 hores.
El Conte de Nadal
Gran Teatre del Liceu. 21 i 22 de desembre
Aquest dissabte i diumenge, a dos quarts de dotze del migdia, el Liceu acull El conte de Nadal de Charles Dickens, que narra la història d’un home avar, egoista i ple de cicatrius aparentment irreversibles (Mr. Ebenezer Scrooge) i la seva conversió després d’una sèrie de visites de fantasmes durant la nit de Nadal. Es tracta d’una lectura musical que n’ha fet Albert Guinovart i que compta com a principals protagonistes amb les veus del Cor Infantil Amics de la Unió, acompanyats per l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, que explicaran amb música la visita dels tres fantasmes que faran canviar Scrooge amb les seves visions. Al mateix temps, Borja González crearà il·lustracions de sorra sobre una taula de llum que projectarà les diferents escenes de la narració, i que es complementarà amb la música. El concert, recomanat a partir dels 8 anys, ens farà connectar amb l’esperit de Nadal. Venda d'entrades a la web del Liceu.
Fira del tió a Mura
Mura. Fins al 6 de gener
Durant els dies previs a Nadal, Mura, un dels pobles amb més encant del país, s'omple de tions que ocupen carrers, finestres, balcons i teulades imitant oficis i activitats diverses. Una festa que compta amb la col·laboració dels habitants de Mura, que organitzen aquesta mostra de tions. Podreu passejar pel poble i anar buscant aquesta seixantena de tions, alhora que participeu d’algunes de les activitats paral·leles que s’organitzen, com l'elecció del millor tió de l'any. Hi trobareu parades de productes artesanals i tallers diversos el cap de setmana i els dies 23 i 24 de desembre.
Amazònies. El futur ancestral
CCCB. Fins al 4 de maig
L’exposició proposa una mirada coral a la cultura amazònica i reivindica les veus autòctones que, des de l’art, el pensament, la ciència o l’activisme, plantegen altres maneres de viure, créixer i relacionar-nos amb la natura. Amazònies. El futur ancestral és un recorregut sensorial per la immensitat dels rius i dels boscos, pels sons, les olors, les ciutats, els rituals, les persones i les històries de vida de les comunitats amazòniques. Una enorme riquesa cultural i natural que avui es veu afectada per la desforestació, els incendis, la sequera o les lluites pel control de les matèries primeres, conflictes que l’exposició aborda de la mà dels principals científics i investigadors de la regió.