Relacions
Estils21/02/2024

El 'phubbing': l'hàbit que pot acabar amb la teva relació de parella

Ignorar la persona amb qui estàs per parar atenció al telèfon pot provocar desconfiança i rebuig

Catherine Pearson / The New York Times
i Catherine Pearson / The New York Times

Si estàs o has estat en una relació de parella, probablement has tingut la desesperant experiència d'adonar-te que, mentre tu xerres sobre alguna cosa, la teva parella està mirant concentrada el mòbil. Tot i que aquest gest, batejat com a phubbing en anglès, és aparentment benigne, diverses investigacions recents demostren que pot ser un hàbit insidiós. Un estudi ha relacionat que les parelles que duen a terme amb més freqüència aquesta pràctica estan menys satisfetes amb la seva relació, i un altre estudi de l'any 2022 revela que pot provocar sentiments de desconfiança i ostracisme. Una investigació recent també ha demostrat que les persones que fan phubbing tenen més probabilitats que la seva parella també en faci, cosa que crea una espècie de reacció en cadena.

"Aquesta pràctica pot consistir en una sèrie de comportaments diferents, des de mirar el mòbil enmig d'una conversa fins a consultar-lo quan una conversa s'estanca una mica o tenir sempre el telèfon a prop", explica Anthony Chambers, psicòleg de parella i família i director acadèmic de l'Institut de la Família de la Universitat Northwestern. També diu que el tema sorgeix entre les parelles amb les quals treballa gairebé setmanalment. "Phubbing és una paraula graciosa, però realment pot tenir un impacte en les relacions actuals. Afortunadament, per a la majoria de parelles és un problema relativament fàcil de solucionar", assegura l'expert. Les estratègies següents poden ajudar.

Cargando
No hay anuncios

Estableix amb claredat algunes normes bàsiques

En la mesura del possible, les parelles haurien de posar-se d'acord sobre què estan disposades a suportar, diu Chambers. Però Katherine Hertlein, professora del programa de teràpia familiar i de parella de l'Escola de Medicina de la Universitat de Nevada, la investigació de la qual s'ha centrat en l'efecte de la tecnologia sobre les parelles i les famílies, diu que sovint la sorprèn l'escàs nombre de parelles –fins i tot les que s'han conegut per internet– que tenen normes clares sobre el telèfon i la tecnologia.

Cargando
No hay anuncios

Algunes preguntes inicials que Hertlein anima les parelles a considerar: quines són les normes per quan parlem amb els altres?; quan ha d'estar present el mòbil?; quan el guardem? "Sé que això no sona sexi, i que la gent no vol fer-ho a les seves relacions, però és l'estratègia número 1", diu Hertlein. Chambers ha tingut èxit ajudant les parelles a establir zones lliures de telèfon, ja sigui una habitació concreta de la casa on els telèfons estan prohibits, o un període de temps en el qual els dispositius han de guardar-se.

Els membres de la parella han d'establir junts els límits: res de telèfons a l'habitació?, o a l'hora de dinar? (les investigacions han descobert que quan tenim el telèfon a la taula tendim a sentir-nos més distrets i menys compromesos socialment). Establir conseqüències lleugeres per incomplir les normes també pot ajudar, diu Chambers. Per exemple, qui faci servir el mòbil durant el sopar té la penyora de convidar l'altre a dinar l'endemà o de rentar els plats després.

Cargando
No hay anuncios

També anima les parelles a controlar les notificacions: "Poder ser un gran desencadenant", diu. "Sents el so o la vibració, i estàs més o menys entrenat per agafar el mòbil i dir: «Ep, què és això, què passa?»"

Si et molesta aquest hàbit, digues-ho

Oi que és obvi? Però Chambers treballa sovint amb parelles on aquesta pràctica s'ha anat establint a foc lent fins que s'ha convertit en un problema greu. Un dels integrants de la parella pot tenir la sensació que l'altre passa el temps amb el mòbil en comptes d'ajudar els nens o en les tasques domèstiques, o que troba els correus electrònics de la feina o les notícies més interessants que el temes de família. Chambers ha treballat amb molts clients que admeten que no tenien ni idea de l'angoixa que causaven els seus comportaments fins a la sessió de teràpia. "Quan comences a identificar aquests sentiments de sentir-te ferit o frustrat és quan has de fer-ho saber a la teva parella", assegura.

Cargando
No hay anuncios

Explica què estàs fent

A tothom el pot molestar que una persona miri el telèfon quan hi està parlant perquè simplement és un gest de mala educació. Però en el context d'una relació romàntica pot afegir capes de dolor, "sobretot si un dels membres de la parella sent que ha de competir per l'atenció de l'altre", diu Hertlein. "El més important que cal recordar és que, sovint, el que la teva parella percep és el que genera ansietat i crea el problema", afirma. "Per exemple: percebo que et relaciones amb altres persones i a mi m'exclous". Hertlein observa que la gent tendeix a posar el telèfon cap per avall i després només l'agafa durant uns segons, i el torna a deixar en la mateixa posició, cosa que pot semblar involuntàriament sospitós.

Cargando
No hay anuncios

"Per això pot ser útil explicar què fas quan fas servir el telèfon davant de la teva parella –assegura l'experta–. Si estàs comprovant una factura o responent a un correu electrònic de la feina, digue-l'hi a la teva parella".

"La comunicació és la clau per superar el phubbing", subratlla Chambers. "No puc insistir prou en la importància de fer saber a la teva parella com et sents –afirma–. Un cop ho entens i ho tens clar, pots començar a notar realment l'impuls en la satisfacció de la relació".

Cargando
No hay anuncios

5 hàbits per deixar de mirar tant el mòbil

  • Desactiva les notificacions. Les imatges, sons i vibracions són una crida irresistible.
  • Arxiva els xats. La possibilitat d'arxivar xats d'aplicacions de missatgeria com WhatsApp i Telegram permet que ni t'apareguin a l'entrar a l'aplicació.
  • Evita endur-te el carregador. Quan marxis de viatge o surtis de casa, això et pot ajudar a reduir l'ús del telèfon per evitar quedar-te sense bateria. Fins i tot el pots posar en mode avió i només engegar-lo en moments puntuals.
  • Allunya't del mòbil. No cal dur-lo a sobre mentre ets a casa llegint o fent una altra activitat. És recomanable deixar-lo fora de l'habitació a la nit i així evitar mirar-lo abans d'anar a dormir o a l'hora de llevar-se.
  • Busca un rellotge tradicional. Fes-lo servir de despertador i per mirar l'hora durant el dia. Evitaràs mirar la pantalla per saber en quin moment del dia vius.