Estils22/03/2021

84.000 quilos de deixalles del mar convertides en peces de roba

Un miler pescadors catalans participen en un projecte de recollida, reciclatge i reutilització de residus

Barcelona84.730 quilos. Aquesta és la quantitat de deixalles que un miler de pescadors catalans han recollit aquest 2020 amb les seves barques. Es tracta d'un 46% més que l'any anterior i s'ha aconseguit gràcies a la feina feta per 212 embarcacions catalanes que quan surten a pescar també recullen totes les deixalles –sobretot de plàstic– que es troben al mar i després les donen perquè siguin reutilitzades per fer roba. Es tracta del projecte Upcycling the Oceans, pilotat per Ecoembes i la Fundació Ecoalf, que va arrencar a Catalunya el 2016 amb el suport de l'Agència de Residus, els Ports de la Generalitat, el departament d'Agricultura i la Federació de Confraries de Pescadors.

Amb els anys el suport a aquest projecte ha anat creixent i ara ja són 14 els ports catalans que hi participen, des de les Terres de l'Ebre fins a la Costa Brava. Eusebi Rosales, president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, explica que fa 34 anys que és patró d'arrossegament i que "cada vegada són més els residus de tipus domèstic que es troben als nostres fons marins". Quan queden atrapats a les xarxes, segons afirma, "els portem a port i els posem als contenidors adequats per reciclar-los". Irene Díez, directora de la Fundació Ecoalf, assegura: "És evident que les accions de neteja no són la solució per al problema de les deixalles marines però projectes com aquest ens permeten visibilitzar, conscienciar i obtenir dades científiques. A més, el fet de donar una segona oportunitat als residus recuperats demostra que són valuosos i que no té cap sentit seguir utilitzant els oceans com un abocador".

Cargando
No hay anuncios

El projecte també s'ha estès a l'Estat i aquest 2020 s'han recollit 180.000 quilos de residus, quasi un 20% més que l'any anterior. Compta amb la col·laboració de 2.600 pescadors de més de 40 ports pesquers. Però què passa quan tots aquests residus arriben a port? L'objectiu d'aquest projecte és transformar-los en nous productes. Un cop les deixalles marines arriben als contenidors del port segueixen un camí de transport, classificació i reciclatge. Per exemple, el plàstic PET es tracta per convertir-lo en gransa i a partir d'aquí s'elabora fil per fabricar productes tèxtils que fa l'empresa de roba Ecoalf.

Que es troba al mar?

Cargando
No hay anuncios

El projecte Upcycling the Oceans també aposta per la investigació, més enllà de reutilitzar els residus. Així el 2020 es van analitzar les deixalles que els pescadors van trobar als fons marins per conèixer millor la problemàtica i saber quins són els productes que més sovint acaben al mar. A través de la plataforma Marnoba de l'associació Vertidos Cero i Kai Marine Services –que es dedica a recopilar, emmagatzemar i fer mostres de les deixalles marines– s'ha pogut fer un estudi en gairebé 30 vaixells de cinc ports catalans diferents. Els resultats són que majoritàrimaent es van recollir fragments plàstics, embalatges de menjar, embalatges industrials de plàstic, plàstic de bombolles, restes tèxtils i, en menor mesura, objectes de fusta i cordes.