Ordre i neteja

Les nou andròmines que hauries de treure de casa aquest 2025

L'organitzadora professional Clara Massons ens recomana eliminar alguns objectes per fer una neteja efectiva a principis d’any

Una dona revisa un armari de la cuina en una imatge de recurs.
Clara Massons
02/01/2025
5 min

Cada inici d’any sentim la il·lusió de la renovació, dels nous començaments. Ens fem nous propòsits i redefinim la vida que volem viure, tot deixant enrere l’any que caduca. Aquestes ganes de renovació interna es veuen en moltes tradicions arreu. A Mèxic, és tradicional escombrar la casa des de l’interior cap a fora per Cap d’Any, i a l’Equador i al Perú es crema un ninot fet de roba que simbolitza l’any anterior. A casa nostra tenim el tió, que no sempre ha vingut del bosc per oferir-nos joguines i dolços. Antigament, tal com explica Joan Amades al Costumari català, el tió es feia cagar per Nadal i es cremava per Cap d’Any, com a símbol de la renovació del foc de la llar i per buscar protecció contra tempestes i malastrugança.

Si bé no tots tenim foc a casa ni camps per llençar-hi les cendres, les ganes de renovació i de bona sort per a l’any nou encara hi són ben presents. Renovar l’energia de la casa desfent-nos de restes i rampoines ens ajudarà a focalitzar-nos i a aconseguir aquests nous propòsits més fàcilment. Per no atabalar-nos, es pot seguir aquesta llista de nou elements per fer una neteja efectiva a principis d’any.

Restes de cosmètics

Un pas important és desfer-se de tots els cosmètics que no hem consumit aquest any i que segurament han caducat. Culs d’ampolla, restes en tubs de crema, maquillatges que no recordem quan vam comprar… Tots aquests productes vells ens poden fer una reacció al·lèrgica si ens els apliquem, així que és millor desfer-nos-en per no córrer el risc. Farem el mateix amb restes de colònies, perfums i ambientadors que ja no ens agraden, però que guardem perquè sap greu de llençar. Si són aprofitables els donarem a algú de seguida, per evitar que es quedin en una bossa a l’entrada durant mesos.

Regals

Guardem obsequis que no ens agraden per no quedar malament amb qui ens ho ha regalat, o per si un dia, de sobte, aquest regal màgicament ens agrada. Això no passa mai. Tinguem present que el significat del regal és en el moment de ser regalat des de la generositat, i de ser rebut amb agraïment. Quan aquest moment ple d’il·lusió ha passat, el regal és només un objecte, i hem de decidir si entra a casa nostra o no.

Menjar caducat

Revisarem la cuina i ens desfarem del menjar caducat o que fa mala pinta. Un clàssic són les espècies. Podem començar per revisar-les, si no sabem ni per on tirar. També suprimirem tot el menjar saludable que vam comprar amb bones intencions fa temps i que no ens hem menjat i en el fons sabem que no ens el menjarem. Farem el mateix amb les begudes i les ampolles d’alcohol amb un culet, que no llencem per si un dia ho volem fer servir per cuinar. Tenim clar quina hipotètica recepta farem en la qual gastarem aquests dos ditets d’alcohol sobrant? Sabem del cert que aquesta beguda no s’ha fet malbé amb els anys? Omplim-nos de valor i diguem-los adeu abans que ens arruïnin un àpat o la salut.

Estris de cuina i de taula

Aprofitarem que som a la cuina per revisar estris trencats, duplicats o inútils. Com aquells ganivets que no utilitzem mai. Revisarem la vaixella, coberts, gots, tasses i copes. Cal guardar totes les tassetes de cafè que no fem servir mai, perquè no prenem cafè o bé perquè tenim tasses que ens agraden més?

Medicines

Un altre clàssic que caduca són els medicaments. Aprofitem per revisar-los i posar-los ben endreçats a la capsa o l’armariet, de manera que el seu nom es vegi ben clar d’un sol cop d’ull.

Joguines

Fa anys vaig descobrir que un dels elements més voluminosos de les mudances familiars són les joguines. Sovint no ens n’adonem fins que empaquetem tota la casa. Aprofitem la neteja d’any nou per revisar aquestes joguines oblidades i que vagin a les mans d’algun infant que sí que els doni vida. Podem acomiadar-nos d’aquelles joguines que ens fan mania perquè fan un soroll infernal, o que podrien ser perilloses. No hi ha cap necessitat de mantenir-les a casa nostra i arrossegar-les un any més.

Garanties i instruccions

Si ens fa mandra començar a revisar objectes i treure’ls de casa, podem començar per una categoria senzilla: les garanties. Revisarem les que estan caducades o que pertanyen a objectes que ja no tenim, com el televisor que vam vendre o la cafetera mil·lenària que va morir. I ja que hi som, aprofitem i llencem les instruccions en deu idiomes d’electrodomèstics que ja sabem com funcionen, però que inicialment havíem guardat “per si de cas”. Si ja sabem fer torrades, podem llençar les instruccions de la torradora. En el pitjor dels casos, sempre les podem trobar per internet, així que no cal guardar-les en paper.

Bombetes

Una altra cosa ràpida de comprovar és si guardem bombetes incompatibles amb els llums que tenim a casa. Les hem guardat perquè funcionen i “per si de cas” un dia fem reformes a casa (quan les farem?) o bé comprem un llum nou que sigui compatible. El més probable és que quan comprem aquest hipotètic llum també comprem la bombeta que necessita, i no ens recordem de mirar abans a casa si ja la tenim.

Subscripcions

Al segle XXI no només tenim acumulació d’objectes, sinó que també en tenim de virtual, en el nostre correu electrònic. Quants correus i notificacions rebem que no ens interessen i, a més, ens creen necessitats fictícies? Donem-nos de baixa de les subscripcions que no ens agradin i reduirem les interrupcions diàries automàticament. Una manera és seure, agafar el mòbil i revisar la safata d’entrada buscant les subscripcions. O bé podem optar per un sistema més ràpid: tan bon punt rebem el correu a la nostra safata en cancel·lem la subscripció. Tindrem aquest xip tot el mes fins a desempallegar-nos del tot aquest soroll virtual.

A qui ho donem?

Quan ens hem de desempallegar d’objectes, és habitual encallar-nos i penedir-nos d’haver començat al cap de deu minuts. Quan les coses ens controlen i no les podem treure de casa, és útil pensar que algú ho necessita i en farà un bon ús. Si no sabem a qui donar-ho i no ho volem deixar al costat del contenidor (encara que en molts pobles i ciutats és la manera més ràpida que caigui en mans de persones que ho necessiten) podem informar-nos al nostre ajuntament sobre organitzacions que aprofitin objectes en bon estat, com pisos tutelats, comunitats d’accions socials, casals de barri… Només cal fer una mica de cerca i estarem ajudant els nostres veïns i veïnes amb el que a nosaltres ja no ens cal.

L''oosouji', el mètode japonès

Endrecem cada dia una mica, i no acabarem mai. Així ho diu Marie Kondo: si endreces a poc a poc, et passaràs la vida endreçant. És més eficaç (encara que més cansat) fer l’oosouji, la neteja exhaustiva de casa que fan els japonesos cada 28 de desembre. Es passen tot el dia netejant cada racó de casa seva i suprimint el que els fa nosa. A mi em fa pensar en Sant Joan, en què es cremaven els mobles vells coincidint amb l’inici de l’estiu. La manera de no morir en l’intent de l’oosouji és anar mantenint la casa neta i sense acumulació tot l’any. Aquest és el secret, perquè una casa bruta no es neteja a fons en només un dia. Així, l’oosouji es converteix en un reinici energètic magnífic que ens ajuda a començar l’any amb claredat i determinació.

Clara Massons és organitzadora professional.
stats