Tendències

No t’agrada el teu tatuatge? Modifica’l

En un sector en auge, ja hi ha professionals que es dediquen exclusivament a fer retocs i transformacions

5 min
Una persona cobrint-se un tatuatge en una imatge de recurs.

BarcelonaHavia jurat i perjurat que mai de la vida em faria un tatuatge. I de fet ben poca gent sap que en porto un, ja que està tan amagat que pràcticament només l'han vist la meva dona i la meva filla. No és cap dibuix ni cap signe maco; és una frase d'un grup de pop escocès que diu, en anglès, que si no ens tornem a veure sempre seràs al meu cap. La vaig gravar amb un bon tatuador quan va morir sobtadament el meu cosí i està fet amb la lletra de la meva companya. Va passar fa quatre anys i avui ja no llueix com llavors. Com que està fet amb una tipografia indefinida i prima, la tinta s'ha anat inflant i cada cop es llegeix pitjor. A partir d'aquí tinc tres opcions: mantenir-lo (quedi com quedi), eliminar-lo o modificar-lo.

Perquè sí, és possible modificar un tatuatge que, pel que sigui, ja no volem tal com està però tampoc ens ve de gust eliminar del tot. De fet, els exemples que tenim en famosos que s'ha modificat tatuatges es compten per desenes, començant per un dels gravats a la pell més icònics de la generació X, el mític "Winona Forever" que es va fer Johnny Depp pocs mesos després d'enamorar-se de Winona Ryder durant el rodatge d'Eduardo Manostijeras.

Que fossin una parella generacional i que l'amor es traslladés a un tatuatge, en aquell moment força menys comuns del que són avui, va convertir aquelles 13 lletres en un mite dels 90. El que va passar és que va ser tant llegendari com fugaç, i Depp va acabar modificant el tatuatge, que va passar de "Winona" a "Wino". D'aquí que 30 anys després encara llueix la inscripció "Wino forever" (vi per sempre) al braç dret. Diuen que l'home és l'únic animal que ensopega dues vegades amb la mateixa pedra i Depp tornaria a tatuar-se per homenatjar la seva xicota del moment, Amber Heard, amb la qual tot acabaria com el rosari de l'aurora: en un tribunal dirimint si hi havia hagut maltractaments i els dos gravats dedicats a Heard modificats i força insultants amb la seva exdona.

L'actor de Pirates del Carib va ser dels primers i més populars, però la modificació de tattoos també va ser l'aposta, per exemple, de Leo Messi, que va tapar-se els que duia al bessó de la cama dreta. D'una creu gravada a la tíbia i un cor amb el nom del seu primer fill, Thiago, acompanyat d'uns núvols, va passar a un fons majoritàriament negre (conegut com a blackout), amb una pilota, un número 10, l'escut del Barça i el de la selecció argentina. En el programa argentí, Soñé que volaba, Messi va reconèixer que el que duia abans no li agradava, i per això els havia modificat: "Me'ls havia fet per fer, simplement vaig anar al tatuador i vaig demanar «Què em puc fer?». Després ho vaig anar transformant i dibuixant-hi elements relacionats amb el futbol. Encara li hauria de fer alguna passada més, però ja no en tinc ganes", va explicar l'astre argentí l'estiu de l'any passat.

Amb la popularització del tatuatge tan estesa arreu del món, la modificació –o eliminació– d'aquestes petites obres d'art a la pell s'estan estenent cada dia més. I més que ho estarà. Només cal fixar-se en la inscripció "Rosalía" que es va fer Rauw Alejandro sobre del melic i que ara segurament acabarà mutant en una altra cosa. Com a mínim és el que va fer la catalana amb el "Raul" que portava sota el pit, i del qual menys d'un any després d'haver trencat la relació ja no queda res.

'Blastover' o 'blackout'

Els famosos ens demostren que els motius per modificar un tatuatge són ben terrenals, i van des del cansament de veure alguna cosa que no t'acaba d'agradar fins a la pèrdua del sentit del gravat original o el penediment per una decisió presa, potser, sense donar-hi gaires voltes. És el que va passar a la Martina (nom fictici), una noia mallorquina resident a Barcelona que va decidir que fer-se un dibuix a la pell per un impuls: "Vaig anar a un festival de música i hi havia una mena de performance amb una artista, que tatuava un símbol diferent a tothom que volgués". Dit i fet, la noia va marxar d'allà amb una petita creu al canell. "Al cap de cinc minuts d'haver-m'ho fet ja me'n penedia", explica la Martina, que va passar anys portant rellotge només per dissimular el dibuix. Amb el temps va decidir demanar a una coneguda que tapés la inoportuna creu amb una handpoke: "Ara porto una mena de taca negra envoltada amb una circumferència", diu.

Al voltant de les modificacions de tatuatges, els professionals citen quatre possibilitats per treballar-los. D'una banda, hi ha l'opció de fer-lo de nou, una possibilitat que s'acostuma a realitzar si l'original és vell o ha perdut color. Tot i no ser una opció especialment habitual, els estudis de tatuatge reben aquest tipus de peticions. Més corrent és fer un cover up, que busca provar de dissimular una peça mal feta amb una de nova sense que es vegi el que hi ha sota. També hi ha el que es coneix com a blastover, que significa dibuixar un tatuatge sobre d'un altre sense que t'importi el que hi ha a sota. Amb aquesta tècnica no es busca tapar deliberadament, sinó fer una peça nova i és força comú entre gent que es tatua molt i està molt ficada en aquest moviment. Finalment, també hi ha el blackout –per entendre'ns, el que es va fer Messi al bessó–, que darrerament s'està popularitzant molt: algú que té diverses peces que no li agraden o que estan mal fetes i que es fa un braç o una cama sencera de color negre per tapar-ho.

"Pel tipus de client que tinc, el que més faig són blastovers", explica Carlo Pavía, un destacat tatuador de Barcelona que té un públic molt especialitzat que el busca pels seus tatuatges originals. "No refaig gaires peces, però de tant en tant ens trobem tatuatges mal fets, per tatuadors que no sabien gaire el que feien: amb males línies, amb un color que no està sòlid. En aquests casos simplement és refer-ho, perquè se suposa que la peça al client ja li agrada, encara que pugui ser un desastre", assegura el tatuador.

Sobre els motius que porten els clients a modificar-se tattoos que, a priori, havien d'acompanyar-los tota la vida, l'especialista diu que una de les coses que ha après amb els anys fent aquesta feina és "a no preguntar gaire" però que generalment "la gent acostuma a explicar-ho sense que ho demanis". Per a Pavía, a l'hora de modificar una peça "és important entendre el que la persona vol i espera". Hi ha clients que volen modificar un tatuatge, però no sempre tenen clar que és el que no els agrada: el disseny original, el resultat, el desgast... Per a un professional és important entendre el que no funciona i a partir d'aquí aportar solucions. "Passa sovint que algú vol fer un cover-up i no és possible físicament. Llavors cal trobar un punt amb el client en què ens puguem posar d'acord i li pugui explicar quines són les limitacions i solucions que podem aportar", creu el tatuador, que reconeix que fer una modificació "pot ser un repte molt gran" i quan aconsegueixen un bon resultat és "molt gratificant".

En un sector en auge com el del tatuatge, ja hi ha professionals que es dediquen exclusivament a fer modificacions. No cal fustigar-se gaire en aquest sentit: el que semblava que seria per sempre ha deixat de ser-ho. I, si ho volem tenir encara que no ho vegem del tot clar, que sigui el més bonic i representatiu possible.

stats