Nadal km 0

L’escudella, l’au rostida i els torrons es mantenen com a menú tradicional del dia de Nadal, i la tendència és preparar-los amb ingredients de proximitat

Nadal   km 0
Trinitat Gilbert Thaïs Gutiérrez
23/12/2015
4 min

BarcelonaEl menú de Nadal resisteix els embats de les tendències: escudella i carn d’olla, au rostida i torrons. L’escriptor Francesc Murgadas, que acaba de publicar el llibre Els menús de Nadal,(Cossetània) defensa la tesi que actualment hi ha tants Nadals com persones diferents que el viuen. Al llibre en destria fins a deu de diferents, inclòs el Nadal de la gent que treballa el mateix 25 de desembre, i es deixa preparats els plats el dia anterior. “El menú clàssic de sopa de galets, escudella i au rostida es manté amb força a pagès, als pobles petits i potser també a la classe alta, però hi ha un entremig que el canvia, i que fins i tot li agrada incorporar plats que ha conegut a la resta del món”. Un altre Nadal és el vegetarià, per al qual Murgadas proposa receptes tan suggerents com canelons vegetals. I n’hi ha més, perquè “de dies de Nadal n’hi ha molts, ja que tot plegat comença per Santa Llúcia, i fins i tot els mateixos 6 i 8 de desembre, quan ja es fan molts àpats amb amics i família, i acaba el dia de Reis”. Així doncs, àpats variats durant quasi un mes.

Nutricionalment, perquè el dinar de Nadal no es faci feixuc i costi de digerir, Núria Roura, formada a l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York, recomana començar sempre l’àpat amb una amanida verda amb components crus com enciam, ruca o endívies. Amb les postres, les infusions digestives compostes d’anís, fonoll i canyella hi aniran molt bé. “A l’hora d’escudellar els plats la recomanació també és apostar més per les verdures, per exemple, que l’escudella en té i de variada, i fer mandonguilles amb carn blanca, i no vermella”. Els galets si són sense gluten, millor, “perquè seran més fàcils de digerir”. Si no se’n troben d’aquests tipus, perquè no sempre és fàcil trobar un galet de mida gran sense gluten o de farines alternatives al blat, “que siguin ecològics, perquè assegurem la qualitat, i per tant la digestibilitat, de la farina amb què han estat fets”. Pel que fa als torrons, “són preferibles els de sucre integral de canya, perquè el sucre blanc apuja l’índex glucèmic de cop i al cap de dues hores tindrem ganes de menjar aliments dolços”.

L’endemà d’un àpat com el de Nadal, Núria Roura suggereix començar el dia amb molta hidratació, gots d’aigua amb llimona, sucs verds fets amb ruca, api, fonoll, dent de lleó, etc., i menjar fruita. “És molt important no saltar-se l’esmorzar perquè no arribem al dinar de Sant Esteve amb molta gana i ens llancem als canelons afamats, perquè llavors en menjarem més quantitat”, comenta. En aquest sentit, Roura aconsella menjar, abans de l’àpat, una poma amb ametlles, per exemple, “perquè saciarem la gana i triarem millor els plats, a part que estarem aportant nutrients saludables a l’organisme”.

Ingredients de proximitat

A Cavas Nadal, a la DO Penedès, els propietaris van organitzar per tercera vegada, a finals de novembre, un esmorzar-dinar que té com a lema fomentar els restaurants i els ingredients de km 0. Aquest any la sopa de galets l’ha fet el restaurant La Cucanya de Vilanova i la Geltrú. L’ànec, La Garrofa, d’Avinyonet del Penedès. Les postres, torrons Fèlix, d’Agramunt. I les infusions són de Fai Natur, de Sant Quirze Safaja. “Volem fomentar el producte del país, fer-lo conèixer, i que els assistents en comentin la jugada amb els productors i els cuiners, que hi assisteixen”, explica Xavier Nadal mentre omple les copes amb el gran reserva magnum de Nadal Gran Salvatge, la novetat de les caves, fet amb la collita del 2008 i amb 80 mesos de criança en ampolla. La Sílvia Velencoso Mir, dona del Xavier, guarneix la taula amb tots els ets i uts perquè no hi falti cap detall. Les criatures juguen entre les vinyes perquè hi tenen una gimcana per resoldre. La idea en què es basa l’activitat és la solidaritat culinària, la d’apostar pel que es té a prop, perquè rutlli l’economia local.

Menús de luxe sense haver de cuinar

Per als que aquestes festes no tinguin ganes de cuinar es multipliquen les opcions de menjar per emportar-se, que faciliten la feina i permeten estalviar molt de temps. Una opció de nivell, com cada any, és la de Vilaviniteca, que ofereix un menú firmat per quatre cuiners de nivell. Enguany els escollits són Ramon Freixa, que té el restaurant amb el seu mateix nom a Madrid; Sergio Humada, del Via Veneto; Jordi Esteve, del Nectari, i el petit dels germans Roca, Jordi, que hi participa amb la seva gelateria Rocambolesc. El menú està format per una mousse de foie i caça feta per Jordi Esteve, uns canelons firmats per Sergio Humada, el pollastre de pagès nadalenc de Ramon Freixa i el gelat de panettone i fruita confitada de Jordi Roca.

Els amants de la carn tenen una altra opció gurmet i és celebrar el Nadal amb la carn de bou del restaurant Can Xurrades. Es tracta de la raça Bos Taurus Ibericus, que és ecològica, es pot comprar en cru i envasada al buit per emportar a casa i cuinar allà mateix al gust dels comensals.

Finalment, una opció més casolana i tradicional és la del restaurant Carlota, que aposta pels plats tradicionals aquestes festes i ofereix els canelons de l’àvia Victòria, la fundadora del restaurant i que tenen més de 20 anys d’història, i la tradicional sopa de galets ja preparada.

stats