Estils31/08/2016

Musical.ly: ser una estrella durant 15 segons

Aquesta aplicació mòbil, que permet gravar vídeos musicals fent ‘playback’, ha triomfat entre els adolescents i ja té 90 milions de seguidors

Berta Vilanova
i Berta Vilanova

Barcelona“Fes un vídeo genial amb les teves cançons preferides”. És el missatge de benvinguda que t’espera en descarregar-te Musical.ly, una aplicació mòbil creada el 2014 que fa uns mesos ningú coneixia i que ara ja té 90 milions de seguidors a tot el món –la majoria d’entre 11 i 16 anys–. Aquesta xarxa social permet crear vídeos de només quinze segons en els quals els usuaris poden fer playbacks i coreografies d’èxits musicalsplaybacks, interpretar diàlegs de sèries i pel·lícules i també gravar-se cantant amb la seva pròpia veu, tot i que els més populars són els playbacks. Alhora també funciona com una comunitat social en què es poden penjar els diversos continguts i compartir-los amb tothom que té l’aplicació. Dins de la biblioteca de Musical.ly, es poden trobar cançons d’una gran diversitat d’artistes, com ara Justin Timberlake, Coldplay, Christina Aguilera, Rihanna i quasi totes les supervendes del moment. Als Estats Units són pocs els joves que no coneixen aquesta aplicació i molts hi tenen una participació activa. Com sempre, a Europa ha tardat una mica més a arribar, però ara ja comença a implantar-se amb força i s’ha convertit en una de les xarxes socials preferides dels adolescents.

“L’important per destacar dins de Musical.ly és tenir talent interpretatiu i gràcia a l’hora de moure’t”, opina Guillem Morales, un jove de 15 anys resident a Gironella que aquest estiu ha començat a fer servir l’aplicació. “M’agrada perquè pots fer muntatges molt xulos, és molt divertit i si et queden bé i ho penges tens bastants seguidors”. De fet, amb només un vídeo publicat –en què feia playback de la cançó playback Sorry el Guillem ja ha aconseguit tenir gairebé 500 seguidors. “Quan fas un vídeo pots etiquetar l’artista de la cançó que interpretes i tothom que posa al cercador el seu nom pot veure el teu vídeo. Per això és fàcil tenir molts seguidors”.

Cargando
No hay anuncios

La clau de l’èxit, segons Ramon Querejazu, vicepresident de l’Associació Catalunya Apps, és que l’aplicació permet “crear el teu propi contingut, editar-lo de manera senzilla i, finalment, compartir-lo”. Passa el mateix amb altres aplicacions d’èxit com l’Snapchat, també de vídeos i fotografies, que juntament amb Musical.ly és una de les deu més utilitzades a l’Estat pel públic juvenil. “Les persones més grans tenim un sentit de la privacitat diferent del que tenen les generacions més joves, que estan acostumades a compartir-ho tot, i per a ells exhibir-se així és normal, una manera més d’expressar-se”, explica Querejazu.

El més curiós de Musical.ly és que, abans de convertir-se en una xarxa social d’entreteniment, es va concebre com una aplicació didàctica per als estudiants més joves i el seu nom havia de ser Cicada. La idea inicial d’Alex Zhu, director executiu de Musical.ly, era crear una aplicació que posés a disposició dels estudiants vídeos de conferències dels temes sobre els quals s’havien d’examinar.

Cargando
No hay anuncios

Tenir 10 milions de seguidors

Tenir 500 seguidors no està gens malament, però no és res comparat amb els 10 milions d’admiradors que té Ariel Martin, una noia de 15 anys de Florida (Estats Units), coneguda com a Baby Ariel, que s’ha fet famosa a través d’aquesta aplicació i és una de les que té més seguidors del món. Fins i tot, té més admiradors que alguns famosos que també han caigut rendits als peus d’aquesta aplicació, com és el cas de la cantant i actriu Selena Gomez, que amb només un vídeo ha aconseguit 3,89 milions de fans. Tot i que Baby Ariel és una de les més famoses, no és l’única muser –com s’anomenen els usuaris de Musical.ly– que s’ha convertit en una celebritat. Hi ha altres noms coneguts dins d’aquesta xarxa, alguns fins i tot provinents d’Europa, com ara les bessones alemanyes Lisa i Lena (14 anys, amb 8,3 milions de seguidors).

Cargando
No hay anuncios

“En aquesta edat és habitual voler fer música, cantar, sentir-se com una estrella, comunicar-se d’aquesta manera més sentimental”, explica Manuel Armayones, professor de psicologia de la UOC i especialista en tecnologia. “L’aplicació juga amb el factor de la fantasia, amb la possibilitat que algú et descobreixi, et facis famós i puguis tenir una vida idíl·lica”. El psicòleg considera que la clau d’èxit d’aquesta aplicació és que facilita una cosa que sempre s’ha fet. “Qui no ha gravat videoclips en la seva adolescència? Qui no s’ha imaginat que era un cantant o un actor famós? Al darrere d’aquesta aplicació hi ha molta serietat, està molt ben pensada i dissenyada perquè agradi a un públic jove –explica–. Han detectat perfectament la necessitat i la sensibilitat d’aquest target i per això s’ha fet tan viral”.

Malgrat el nou fenomen de Musical.ly, el Guillem i altres joves de la seva edat encara prefereixen l’Snapchat, una aplicació que permet fer fotografies i vídeos de 10 segons, editar-los i compartir-los. La gràcia d’aquesta aplicació, però, és que l’usuari pot escollir durant quant temps el receptor pot veure el contingut abans que s’autodestrueixi, entre 1 i 10 segons. I, a més, només es pot veure durant 24 hores. Querejazu comenta que el fet que els missatges siguin efímers produeix el que s’anomena fenomen FOMO (Fear Of Missing Out). És a dir, que miren constantment l’aplicació per por a perdre’s alguna cosa. “En general és el que succeeix amb totes les noves aplicacions que es fan virals entre els joves”.

Cargando
No hay anuncios

No cal alarmar-se

“Molta gent veu patologies a tot arreu, sobretot quan té relació amb la tecnologia”, comenta Armayones, que opina que no cal posar el crit al cel amb el 'boom' d’aquestes aplicacions. “Per elles mateixes no són perjudicials. De fet, el Musical.ly, per exemple, pot tenir coses bones, com potenciar la part creativa dels adolescents”, comenta. Però això no vol dir que els pares s’hagin de relaxar. “És important que la família faci l’esforç de conèixer l’aplicació i que es parli dels seus riscos i les seves vulnerabilitats, per evitar les ridiculitzacions o els setges. Els pares també han de valorar si el seu fill és prou madur per fer-les servir. És una edat delicada perquè s’està configurant la seva identitat i està bé que les decisions es prenguin amb la família”.

Cargando
No hay anuncios

El psicòleg comenta també que és important la limitació del temps en l’ús d’aquestes aplicacions. “Entre tocar la guitarra amb els amics a la platja i això hi ha d’haver un equilibri. S’ha de racionalitzar l’activitat”. Finalment, Armayones opina que cal relativitzar-ho. “No és millor qui té més seguidors, i no totes les persones que et segueixen són els teus amics. Això també serveix per a altres xarxes socials –comenta–. És important tenir una actitud crítica i escèptica davant d’aquestes aplicacions”.