Mor la icona de la moda Iris Apfel als 102 anys
La prescriptora de moda i dissenyadora d'interiors va decorar la Casa Blanca per a nou presidents nord-americans
BarcelonaLa seva figura petita però sempre engalanada era un dels símbols de la Setmana de la Moda de Nova York, on destacava entre models i gent del sector amb els cabells blancs, les ulleres de pasta i accessoris i estampats ben cridaners. Iris Apfel, icona del món de la moda, el disseny i la decoració, va morir aquest divendres als 102 anys, segons ha informat la seva família. Apfel serà recordada com una cèlebre prescriptora de moda i dissenyadora d’interiors i com un personatge carismàtic i inigualable de la societat novaiorquesa, reconeguda també pel seu extravagant gust a l'hora de vestir-se i la seva mirada esmolada.
Als 84 anys, i quan ja era una estrella mundial en el món del disseny d'interiors -va assessorar fins a nou presidents nord-americans al llarg de la seva carrera per decorar la Casa Blanca: des de Harry Truman fins a Bill Clinton- la seva vida va fer un gir inesperat: es va convertir en la influencer de moda més veterana però de manera involuntària. El seu extens armari, on convivien peces vintage rescatades de mercats d’arreu –també dels Encants de Barcelona– amb vestits exclusius de Dior, Versace o Lanvin, i una variada col·lecció de joies d’alta gamma es van exposar l’any 2005 al Museu d’Art Metropolità de Nova York que li va voler retre un homenatge posant en valor la seva feina com a presicriptora d'estil, i partir d'aquell moment les marques de moda es van fixar en ella. "Soc una estrella geriàtrica, l’adolescent més vella del planeta. El meu marit i jo riem molt de la situació. He estat fent això tota la meva vida i ara em trobo amb munts de revistes, sobretot europees, que estan escrivint sobre mi. Però jo no estic fent res diferent del que he fet durant els darrers 70 anys", bromejava durant la promoció del documental Iris, amb el qual Albert Maysles la va retratar l’any 2014.
Nascuda el 29 d’agost del 1921 a Nova York i criada durant la Gran Depressió, Apfel va viure el sector de la moda de ben a prop. La seva mare tenia una botiga de roba i el seu pare un negoci d’importació, i portava a casa objectes inversemblants d’arreu del món. El 1947, juntament amb el seu marit, Carl Apfel, va crear Old World Weavers, una empresa tèxtil que va treballar amb personalitats de l'època com Greta Garbo i Estée Lauder, i amb la qual va treballar també decorant la Casa Blanca.
Els últims anys s'ha convertit en una estrella de les xarxes socialsmés populars en l'àmbit mundial, amb més de tres milions de seguidors a Instagram. Tot i això, Apfel no acabava de veure amb bons ulls les noves tecnologies: "Qualsevol que em vulgui, em pot trobar per telèfon. El correu electrònic i els mòbils només han fet maldestra i avorrida la gent jove. Ja no saben com parlar i comunicar-se", deia. I afegia: “De fet, no m'agrada el que és modern. Les tendències venen i van. M'agrada la roba atemporal, la que puguis portar molt de temps, encara que actualment tot és d'un sol ús".
Els amants de la moda la recordaran per la seva figura prima, amb el cabell sempre curt i platejat, unes grans ulleres negres i llavis i ungles sempre pintats. Era la persona que més destacava entre models i gent del sector a la Setmana de la Moda de Nova York.
Molts l'havien titllat d'"estranya", "cridanera" o fins i tot de vulgar, però en realitat Apfel –així ho va explicar sempre– va viure una vida extraordinària en la qual no li va fer mai por mostrar-se diferent o extravagant. “Quan no vesteixes com els altres no has de pensar com els altres", va dir en una entrevista al New York Times. Una declaració d'intencions i de vida.