Comença el fred i floreixen els 'brunch'

Les propostes de 'brunch' es multipliquen a la capital catalana en plena tardor i s'endinsen en gustos que venen de l'Àsia, Amèrica o l'Orient Mitjà

Els ous a la benedictina són un dels plats estrella dels brunch, ja que combinen un ingredient habitual de l'esmorzar com l'ou amb una preparació més aviat de dinar
9 min

BarcelonaEl brunch és avui dia una indústria en si mateixa. Una indústria que camina sola gràcies als inqüestionables avantatges que té aquesta magnífica barreja d'esmorzar i de dinar –l'origen de la paraula és la mescla de breakfast i lunch– que els anglesos es van inventar a finals del segle XIX. Des de llavors han passat més de 100 anys però, lluny de perdre's, aquesta tradició ha seguit imparable i ha conquerit mig món. Es practica a orient i a occident; per preus molt econòmics i també en versions de luxe; en restaurants i, fins i tot, també a les cases de la gent, ja que hi ha a la venda llibres molt gruixuts que expliquen com cuinar les receptes estrella d'aquest àpat hedonista, que se sol practicar els diumenges però que es pot fer quan sigui, ja que l'ingredient clau del brunch és la seva flexibilitat en tot.

L'origen del brunch el trobem en les famílies nobles i burgeses angleses de les últimes dècades del 1800. Com que els diumenges els empleats de les cases poderoses d'Anglaterra tenien la tarda lliure i no podien servir els seus patrons, els preparaven un bufet amb tota mena de delícies perquè els fos fàcil servir-se a ells mateixos el que necessitessin al llarg del dia per menjar i per gaudir fins que els criats tornessin del seu limitat descans. Avui en dia hi ha restaurants especialitzats en brunch que no només treballen en diumenge sinó que ofereixen aquest estil de menú qualsevol dia de la setmana. Per què s'hauria de limitar una font de plaer a un sol moment?

Quan al voltant del 1930 els nord-americans van fer seva l'herència britànica del brunch, les hores en què se solia degustar eren entre el matí i com a molt les 13 hores, però la realitat actual és molt diferent. Més encara a Espanya, on els horaris gastronòmics sempre s'inclinen a la franja tardana. Per tot això, alguns establiments ofereixen el seu brunch en horaris que arriben fins a mitja tarda, cosa que fa que la br de breakfast no tinguin cap sentit semàntic. Tant és així que per la seva variabilitat horària, ja han brotat algunes versions noves del brunch. Per exemple, el blunch, que es dona quan és tan tard que gairebé no té res de breakfast i només és lunch. També hi ha el briner, quan es tracta d'un sopar una mica abans d'hora amb receptes que també podríem trobar al brunch. Per acabar, el més potent de tots és el drunkfast, que resulta quan la deformació de l'esmorzar clàssic no és ni horària ni gastronòmica sinó que es deu únicament al fet que s'hi incorporen còctels.

El brunch, que era un concepte elàstic ja des de la seva gènesi ha portat la seva mal·leabilitat fins a tota mena de límits actualment. Una bona mostra de tot això la trobem a Barcelona, on molt pocs establiments s'han pogut resistir a la tirada comercial d'aquest àpat, que cada local aborda amb el seu segell propi, cosa que propicia que a la capital catalana hi hagi un brunch per al gust de cada comensal. Des dels més similars als que celebraven constantment les quatre protagonistes de Sex and the city fins a d'altres completament familiars o basats en cuines més exòtiques o saludables. A continuació, fem un breu repàs dels més destacats.

Un 'brunch' d'inspiració israeliana

Balabusta és el nom que rep en ídix la dona que porta tota la feina de la casa endavant sense perdre ni un minut. Sembla que aquesta seria també la definició de Ronit Stern, que després de triomfar amb el seu primer local, l'Auto Rosellón, aquest estiu va fer un pas més endavant amb un petit local anomenat La Balabusta, on les receptes del seu Israel natal tenen un lloc destacat. Ni sis mesos després d'obrir, ja ha llançat la seva carta específica de brunch, de què es pot gaudir dissabtes i diumenges entre les 11 i les 16 hores.

La proposta compta amb plats tan populars com l'hummus o el babaganush i amb receptes més particulars com la de la shakshuka –un plat de tomàquets i ous guisats– amb cigrons i iogurt o la de burekas –similars a una cresta– farcides d'espinacs i formatges artesanals. Entre els plats principals del seu brunch, que no és a preu tancat i que permet fer-te'l a mida de la teva gana, també hi ha plats completament internacionals com la torrada d'alvocat, el gofre amb pollastre fregit o la french toast. Els plats més potents de la carta són tant de peix com de carn i destaquen els seitons arrebossats amb allioli de figues o la costella de vaca amb silan, mel i sàlvia. Les postres, on el dàtil, el iogurt o la mel són els reis, són un gran segell per al brunch de la xef Stern, que surt per entre uns 20 i uns 40 euros.

En format menú degustació

Com tot a la vida, l'experiència del brunch es pot portar tan amunt com es vulgui. A Barcelona, un dels millors llocs on es podia esperar això era l'Hotel Majestic, el cinc estrelles gran luxe més antic de la ciutat. En el seu tranquil restaurant Solc, ubicat al primer pis, el xef Nandu Jubany –amb una estrella Michelin– ofereix una proposta de brunch que es basa en la filosofia farm to table habitual del local i que, a més, recupera receptes clàssiques que l'hotel servia als seus hostes a principis de segle.

Així, els diumenges de 12.30 a 16.30 h l'establiment es converteix en un espai on degustar entrants freds com el paté croûte amb envinagrats casolans; una degustació de marisc que inclou navalles del delta de l'Ebre, ostres i llagostins cuits; o plats de temporada que a hores d'ara, per exemple, inclouen bolets. Entre els plats calents, sobresurten els ous Benedict; el caneló de pollastre de granja tan característic de Jubany; el llobarro dins de la crosta de pasta fullada, o el filet de vedella amb pebre.

En total, es tracta d'un menú tancat amb una dotzena de plats tots servits a taula pels cambrers del Solc i que es complementa amb un bufet de postres fetes a l'hotel i servides pel pastisser de l'establiment. En aquest assortiment es pot trobar des de pastís de llimona i avellana fins a gâteau de Savoie, o el babà amb ganache de llimona. Sucs naturals espremuts allí, tes, cafès i una copa de champagne de benvinguda completen aquesta luxosa experiència, que surt per 65 euros per persona.

Amb l'ou com a protagonista

Al barri de Sant Antoni s'ha convertit en tendència darrerament un brunch que té els ous camperos made in Cat com a estrelles de l'àpat. A The Egg Lab - Brunch tenen una carta que ells defineixen com a egg-based i que s'inspira en receptes arribades des d'Orient i des d'Occident. A banda d'haver escollit un ingredient que no té rivals i agrada a gairebé tothom, els seus dos fundadors també han tingut bon ull per escollir els seus proveïdors. El pa els el porten del Forn de Sant Josep, un establiment artesà que els fa el pa de brioix a la mida de les seves necessitats. Els ous, com no podia ser menys, també són de proximitat i els porten de la granja de Sant Lluís, de Dosrius.

Els elements que més fama els han donat són les torrades i els còctels. Les torrades tenen regust de tot arreu. N'hi ha una d'asiàtica que porta ànec esmollat, una de nord-americana amb pulled pork amb salsa barbacoa, i una d'estil típicament saludable amb alvocat. Totes porten dos ous que el comensal pot elegir com vol, si a la benedictina, planxats o remenats. La gran estrella és l'Egg Sandwich, amb una suculenta maionesa de trufa i tota una sèrie d'altres meravelles al seu interior. Entre els còctels hi ha Bloody Marys i Mimoses. També hi ha dolços, no pateixin.

Amb regust asiàtic

La potent aposta que ha fet el restaurant Salvaje a Barcelona des que va obrir a principis d'enguany no s'apaga. Ara acaba de llançar la seva versió del brunch, al qual ha batejat Monkey Brunch. En consonància amb l'ambient festiu i desenfadat del local, el seu brunch consisteix en una selecció dels seus selectes plats de peix cru, que ells defineixen com "el costat més salvatge de la gastronomia japonesa".

En un ambient d'inspiració tropical i opulent que té la música com a protagonista i també moments de coreografies per part de l'staff del local, Salvaje proposa un menú de quatre temps per 35 euros al qual es pot afegir un còctel per 15 euros més. Entre els plats, hi ha des de sopa de miso o edamames, fins a rotlles de Califòrnia o rotlles de salmó picant. També inclou plats com ramen de vedella o la truita a l'estil japonès, anomenada tamago. Per postres, es pot elegir entre un pastís de yuzu o gelat de maduixa.

Per esmorzar a l'americana

¿A qui no l'ha seduït en alguna ocasió un diner dels que apareixen en les pel·lícules nord-americanes, amb les seves cambreres passejant amb gerres plenes de cafè pel local? Això és el que li va passar a Majid Alad quan va viure als EUA i no s'ho havia pogut treure del cap des que va tornar. Tant és així que ell i el seu germà han decidit convertir el Fish&Chips que tenien a Aribau amb Diputació en "l'únic diner de Barcelona", tal com explica Alad, que li ha posat el nom de Durango per una cançó de Bob Dylan anomenada Romance in Durango.

Amb la singularitat que està obert –i la cuina també!– fins a les tres de la matinada cada dia, el seu horari d'esmorzar/brunch està tirant molt. Sobretot, els pancakes salats –que serveixen amb cheddar, bacó i un ou ferrat–, el club sandvitx i el sandvitx de pastrami. La seva carta no és precisament light i això s'ha d'agrair en temps en què la tendència per la salut ha gairebé extingit algunes receptes dietèticament bel·ligerants que puntualment poden venir de gust. Tenen hamburgueses amb llamàntol al xampany; tenen un plat d'ous remenats amb xili típic de la ciutat mexicana de Durango que es diu Atropellado, i tenen un entrepà d'ostres arrebossades. Els còctels tampoc són poca cosa, n'hi ha un que es diu Bitcoin que porta ginebra i or en pols. Amb còctel inclòs, el preu d'un bon àpat seran uns 25 euros com a mínim. La satisfacció està garantida, ja que els germans Alad han demostrat que saben el que es fan amb els 11 restaurants que tenen ja entre Barcelona i Madrid.

Petita terrassa farcida de còctels

El cèntric Hotel Kimpton Vividora, ubicat al carrer del Duc, 15, té una de les terrasses més discretes però amb millors vistes de Barcelona. Per la seva alçada lleugerament per sobre de la resta d'edificis veïns i per la seva orientació, té unes privilegiades vistes de la catedral i de tot el Barri Gòtic. En aquest context, l'hotel ofereix un brunch a l'aire lliure i acompanyat dels ritmes musicals més actuals que no defraudarà als que tenen més ganes de festa.

Per 28 euros per persona, entre les 11 i les 13 hores dels dissabtes i diumenges, a la Terrassa de Vivi permet degustar crema de iogurt grec amb fruits vermells amb menta i muesli; fruita fresca de temporada, i un plat a escollir. Entre els plats a escollir hi ha des d'una torrada integral d'alvocat amb salmó fumat i formatge crema fins a pancakes amb fruits vermells i xarop d'auró. Un dels grans atractius de la seva proposta és que no posen límits als Bloody Marys ni a les Mimoses que s'hi poden consumir en el seu horari de brunch. La terrassa no és gaire gran –cosa que n'augmenta l'atractiu...–, millor no arribar-hi gaire tard.

Amb aroma italià

Nascut al barri londinenc de Mayfair, el Cecconi's compta amb sucursals en altres grans ciutats. A Barcelona, on és des del 2016, aquest restaurant ubicat a la planta baixa de l'Hotel Soho House acaba d'estrenar el seu Sunday Feast, que havien deixat de fer quan va tancar l'establiment arran de la pandèmia. La festa gastronòmica, que només té lloc els diumenges des de les 12 fins a les 5 de la tarda, té un marcat accent italià, ja que els plats que el diferencien de la resta de brunches que tenen lloc a Barcelona són les pizzes, els raviolis amb ricotta i tomàquet, el risotto de bolets o la lasanya. Completen la seva proposta plats clàssics com les ostres, el tàrtar de tonyina, el llobarro i salmó al forn, una àmplia selecció d’embotits i formatges; i, per acabar, opcions vegetarianes.

El brunch del Cecconi's, que és un all you can eat, permet als seus comensals acabar amb plats com els seus aplaudits profiterols, pastís de xocolata, llimona, maduixa o carabassa i el pastís de banoffee, fet a partir de plàtan i toffee. L'àpat costa 55 euros i inclou una copa de benvinguda, que pot ser una Mimosa o un Aperol Spritz. Una àmplia carta de vins de totes les regions d'Itàlia i còctels com el Chinotto Americà són el valor afegit de la proposta. Amb una cuina oberta on es pot veure com es cuinen els plats que s'hi serveixen, el Cecconi's acaba de protegir la barra on els comensals es poden servir el brunch amb pantalles per augmentar la seguretat en la proposta.

Sa i de fórmula oberta

El nord-americà Christopher Fuchs, el danès Rasmus B. i el xef francès Benjamin Bensoussan van convertir la seva frustració de no trobar un espai de menjar sa i deliciós, ràpid i assequible en la seva aposta empresarial. Després de tres anys de projecte, s'hi van llançar i ara ja tenen quatre restaurants Honest Greens a Barcelona. Ingredients de proximitat, de temporada, no processats, sense additius, produïts responsablement i de productors locals són els mantres de la casa, que darrerament s'ha convertit en un espai on molta gent acudeix a fer un brunch. Sobretot al local del carrer Tusset, més tranquil que la resta.

Entre les propostes disponibles –no hi ha un menú tancat–, hi ha torrades com la d'alvocat amb tahina, pancakes sense gluten amb ricotta, burritos, porridge de civada, el bol de margalló del Brasil, el brownie de coliflor o cupcakes de remolatxa. A banda de begudes fredes i calentes, la seva carta compta amb una nodrida proposta de sucs espremuts en fred fets cadascun –de 330 ml– amb un quilo de vegetals. El preu varia molt depenent de la gana però els plats difícilment superen els 10 euros.

stats