La millor gastronomia de Barcelona torna al Tast a la Rambla

36 restaurants oferiran plats a 5 euros en la vuitena edició d'aquesta cita, que comença dijous i acabarà el 6 de juny

5 min
Una edició anterior de la cita

BarcelonaEl Tast a la Rambla torna a Barcelona i vol demostrar que la gastronomia de la ciutat ha recuperat el pols de la bona cuina. 36 restaurants oferiran des d'aquest dijous fins dilluns plats a 5 euros a la rambla de Santa Mònica que es podran maridar amb vins de les diferents denominacions d’origen de l’Estat i també amb cervesa Estrella Damm, patrocinador principal. A més, la fira vol ser un aparador de sostenibilitat (tot el material ofert serà compostable) i alhora es declara ben arrelada amb el barri, a Ciutat Vella. Per això comptarà amb la col·laboració del Casal dels Infants del Raval i, acabada la fira, es farà una donació a la Fundació Tot Raval.

“Aquesta edició durarà més dies que altres edicions perquè el dilluns coincideix amb la segona Pasqua, i per això hem pensat d’allargar-la un dia més”, explica Fermín Villar, president de l’Associació d'Amics de la Rambla i coorganitzador del Tast a la Rambla, que afegeix que la cita vol atreure els barcelonins però enguany també els turistes. “Se la trobaran quan hi passegin, i per això hem demanat als cuiners que facin previsions de més quantitat de plats que altres anys”, assenyala Villar.

La previsió serà d'entre 5.000 i 6.000 racions entre tots els dies i es vendran a un preu més alt que en anys anteriors. “Muntar la fira, amb el cost del transport i de la gasolina, suposa un 35% més del que ens costava altres anys”, subratlla Roser Torras, del grup de comunicació GSR i coorganitzadora de la cita. Ara bé, la fira ofereix activitats gratuïtes de prestigi, com els showcookings, en què restaurants provinents de les regions convidades (Castella-la Manxa i Astúries) explicaran la seva cuina. Concretament, dissabte serà el dia destinat a la cuina d’Astúries i diumenge, a Castella-la Manxa. També hi haurà tallers i activitats dels cuiners Oriol Castro i Nil Dulcet, del restaurant Disfrutar (dissabte 4 a les 18 h), o la del cuiner Takeshi Somekawa, del restaurant Dos Pebrots (dilluns 6 de juny a les 13 h), que explicarà la filosofia ancestral per a la sostenibilitat. I d’altres de pastissers i també sobre la varietat de vi malvasia, cultivada a Lanzarote, que també està convidada a la fira. El director de la bodega Lágrima de Malvasía Volcánica, Fernando Arraez Bravo, explicarà com són els vins que elaboren amb la varietat que també es conrea a casa nostra, com ara a Sitges.

Un dels platets que es podran tastar a la cita

Seguint el fil del nombre de les racions, la propietària del restaurant Moka, Anna Matamala, explica que ells en faran 6.000. “Concretament seran 24.000 croquetes, perquè cada plat estarà compost per dues croquetes de bacallà amb pebre vermell de La Vera i dues de formatge parmesà i tomàquet sec”, diu Matamala, que afirma que ha apostat per les croquetes per dos motius: primer perquè són fàcils de menjar a peu dret (malgrat que també hi haurà taules de degustació) i perquè les croquetes del Moka “ningú no les pot comparar amb les de casa seva”. En aquest punt, Matamala s’explica bé, perquè amb les croquetes “tothom té un referent amb les de casa seva, i això passa especialment amb les de pollastre o les de rostit”. En canvi, “amb les nostres croquetes, que són de gustos diferents, no és així, i per això no es poden buscar referents personals”.

Per la seva banda, el pastisser Albert Roca, de la pastisseria Sant Croi, oferirà les postres Crocant Exòtic. “L’aspecte és com el de les barres clàssiques de crocant, i el gust és de sorbet de mango amb un cremós de te de rosa”, diu Roca, que explica que amb aquesta creació va guanyar el concurs de gelats de l’Estat el mes de febrer passat. “Al concurs no el vaig presentar en el format que ara el porto al Tast a la Rambla, perquè voldria que fos més postres –com un tros de pastís–, però de gust serà exactament com el que em va fer guanyar el concurs”, diu Roca, que comenta que és la primera vegada que participa en el Tast a la Rambla. “Per a nosaltres el Tast a la Rambla és com una gran festa, de gastronomia de Barcelona, a la qual ens conviden, i a més sabem que ens pot aportar molt, imatges, clients i nom”, diu el pastisser Albert Roca.

A més de croquetes i crocants, també hi haurà plats de peix. El cuiner Jordi Esteve hi prepararà tàrtar de salmó d’Alaska amb gaspatxo de piparra i oli d’oliva i una emulsió (com un allioli) de kimchi. “És una barreja de gustos i de colors, perquè tenim el vermell del salmó, el verd del gaspatxo i el rosat de l’emulsió”, diu el cuiner, que sosté que la pesca del salmó d’Alaska és sostenible i un peix amb molt de gust. “Vull donar a conèixer un salmó de qualitat, que és molt diferent d'aquells a què estem acostumats”. A més, “amb la calor que està prevista els dies de la fira, el salmó serà fresquet i vindrà de gust de menjar”.

El punt exòtic l’aportarà, entre d’altres, el cuiner Ivan Surinder, que hi cuinarà el butter chicken pav, conegut popularment com l’hamburguesa índia. “És l’elaboració que teníem a la carta amb què vam obrir el restaurant Mirch (que vol dir picant en indi), inaugurat un mes abans que comencés la pandèmia”, i que està situat al carrer dels Àngels de Barcelona. Pa de brioix amb pollastre cuinat a l’estil tendur, i després fregit amb farina panko, en la qual s’impregna bé el curri, i que el cuiner completa amb salsa de iogurt i una mica de menta. “A cada mossegada és una combinació de gustos i textures”, explica Surinder. Per començar, hi ha la suavitat del brioix, acompanyat del cruixent del pollastre, i tot plegat amb els gustos que hi aporten el curri, el iogurt, la menta, el pollastre i el pa. “La meva previsió és preparar-ne 700 cada dia”, i també “fer conèixer el restaurant Mirch, que he obert amb l’objectiu que es converteixi en el germà petit del Tandoor”.

Cuiners i pastissers, doncs, demostraran la seva fortalesa a la fira. “El Tast a la Rambla servirà aquesta edició, més que mai, per demostrar la bona salut que té la gastronomia de Barcelona”, afirma Roser Torras, que assenyala que el Tast vol mostrar que “els restaurants tornen a fer la seva feina, tornen a ser el que eren i ara tenen més força que mai”.

Per acabar, el president de l’Associació d’Amics de la Rambla, Ferran Villar, assenyala que enguany dels 36 restaurants participants 14 estan situats a Ciutat Vella, “i 8 són socis de l’Associació”. Les dades són rellevants, considera Villar, perquè revelen que “a Ciutat Vella hi ha una bona oferta gastronòmica”. De fet, un cop acabada la fira, diu, “recomano als barcelonins que consultin la pàgina web, en què tenim la llista de tots els restaurants, perquè és una bona guia d’on anar a menjar”.

stats